Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. Puanları ve Başarı Sıraları YGS-1 YGS-2 YGS-3 YGS-4 YGS-5 YGS-6
    Puanı 152,29315 151,29673 184,32110 173,27978 178,73005 170,52955
    merhaba ben 2001 mezunuyum bilgisayarlı nümerik kontorl bölümünü okudum yukarıdaki aldığım puanlara göre uzaktan öğretime sınavsız yerleştirebiliyormuyum ?

    bu punalara göre bölüm dışı endüstryel elk. secsem uzaktan öğretim yerletirilebilirmiyim ?

    yardımalarınız icin teşekkürler.

    1. 1. Sınavsız geçiş yapacaksanız o puanların yerine diploma notunuz kullanılacak. Eğer bir bölüm sınavsız geçiş yapabileceğiniz bir bölüm ise ygs puanlarınız ne kadar yüksek olursa olsun yine sınavsız geçişle yerleştirilirsiniz.
      2. Olma ihtimali var.

  2. İyi Günler Ben bilişim bölümü okuyorum ama bölümümden haric başka bölüme sınavsız geçiş yapabilirmiyim

    1. Sınavsız geçiş yapabileceğin bölümlere buradan ulaşabilirsiniz. Bilişim bölümü B ile başladığı için B ile başlayan programlara bakınız.

  3. ben ygs den 130 puan aldım elektirik elektronik otomasyon teknolojisi okuyorum ben 2 yıllık biyomedikal teknolojisi bölümüne geçebilirmiyim

  4. S.a benim anlamadığğım 2 nokta ygs sınavına öyle girdim hiç çalışmadan 145 falan puan geldi 12. sınıf elektrik elektronik pano mönütörlüğü okuyorum 2 yıllık geçiş hakkım var meslek lisesiyim kaç tane üniversite yazabilirm ve 2 yılı bitirdikten sonra mühendis olur muyum sınavlara girsem?

    1. Yanılmıyorsam 30 tercihin olacak. İki yıllık bitirdikten sonra DGS (dikey geçiş sınavı) dört yıllığa tamamlama şansın var. Ama YGS-LYS’de mühendisliği kazanmak daha kolaydır.

  5. ygs sınavından 139 puan aldım. muhasebe finansman bölümünden bu sene mezun olacağım 2 yıllık sınavsız geçiş hakkımı özel üniversitelerde kullanabilir miyim.

  6. ben 12.sınıf meslek lisesi çocuk gelişimi öğrencisiyim ve istanbuldayım.namık kemal üniversitesne çocuk gelşmine sınavsız geçiş yapabiliyormuyum

        1. Tercih etme hakkı var. Ancak öncelik sıralaması var o yukarıda açıkladığım gibidir.

  7. Meraba Ben Sınavsız Geçiş Hakkımı Kullandım Ama Okul Bİtmedi Yarım Bıraktım Bidaha Kullanabilirmiyim?

  8. Ygs puanim 171 özel üniversite de hemşirelik bölümüne gitmek istiyorum mümkün mü?

  9. Ben bu sene mezun olcam başvuru yaparken direk geçiş hakkımı kullanmak istiyorumu işaretlemedim ama ygs ye girdim elektrik bölümüyüm kendi bölümümden hariç başka bölüme direk geçiş yapabilirmiyim bi sıkıntı olurmu işaretlemedim diye ??

  10. Merhaba ben gecen sene meslek lısesı makıne bolumu mezunuydum 2 yıllıga gıtmedım 1 sene daha bekledım bu seferde sınava gırdım ama belırlı nedenlerden dolayı ygs 1 den 154 aldım. Acaba gecen senekı geçiş hakkımla yerleşmem mumkun mu yanı zormu bılgı verırmısınız

      1. Ben son mezunlara öcelık verıyor dıye bılıyorum, puanımda bellı zaten yuksek degıl acaba meslek lısesı okumayıpta benden yuksek puan alanlarmı once yerlesır yoksa ben meslek lısesı mezunu oldugum ıcın benım yerleşmem dahamı öceliklidir

  11. Ygsden 152 puan yapmışım ben muhasebe bölümü çıkışlıyım ama ben ygs5den tercih yapmak istiyorum ygs5 puanım 143 sivil havacılık kabin hizmetleri bölümünü istiyorum devlet yada özel üniversite seçme hakkım varmı bide bir sorum daha var.

    140 puan üstü alınca okul puanı ekleniyor mu
    şimdiden teşekkürler.

  12. hocam ben geçen sene açık öğretim kontenjansız ilahiyat fakültesini tercih etmiştim bu sene okuldan gelecek ek puan kırılır mı.

  13. Ben imam hatip lisesine gidiyorum.
    Ama 140 tan asagi bi not aldım.
    Okuldaki diploma notuyla acıktan iki yillik okuyabilirmiyim kendi bölümumden

  14. Merhaba. Ben meslek lisesi çıkışlıyım geçen yıl tercih yaptım ve sınavsız geçiş hakkımla çıkan okula kayıt yaptırmadım. Bu yıl tekrar ygs ye girdim. Yeniden sınavsız geçiş tercih hakkım var mı ? şimdiden teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir