Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.
Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.
SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.
Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.
Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.
Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.
Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.
TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.
ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
Barajı geçemedim , bilgisayar bölümü mezunuyum istanbulda yaşıyorum Karadeniz teknik üniversitesine 2 yıllık geçiş hakkımı kullanabilirmiyim
Evet
geçen sene sınava girmedim geçiş hakkımı kullandım ama olmadı bu sene tekrar kullana bilirmiyim? tekrar ücret yatırmak gerekiyor mu ?
Sınava başvuru yapmışsanız tekrar bu hakkınızı kullanabilirsiniz.
2006 meslek lisesi muhasebe mezunuyum sınavsız geçiş yapmıstım 1 yıl gidip kaydımı sildirdim ygs ye girdim 140 alamadım. Geçiş hakkım tekrar yok demi
Tekrar geçiş hakkınızdan yararlanabilirsiniz.
Sinav sonucunda hangisine bakcaz ygs 1 2 3 4 5 6
Hangisi sizin için önemli ise. LYS’ye girmek için herhangi birinden 180 almanız gerekiyor.
Hocam ben ygs 145 aldim 2 yıllık gecis hakkim var mi meslek lisesi okuyorum
Evet var
2014 ygs 140 puanın altında aldım.grafik fotografcılık okuyorum 2 yıllık ankarada nereyi tercih debilirim
Tercih listesi veremiyorum kusura bakmayın.
Meslek lisesi mezunuyum mezun olma yılım 2011 daha önce geçişimi kullanmadım. Bu yıl da sınava girdim geçişimi hala kullanabilirmiyim
Evet
Sinava ucuncu kez giriyorum ilk giriste tercih yapmadim ikincisinde meslek yuksek okuluna yerlestm bu sene girdim tekrar fakat baraji gecemedim bana okuldan puan gelirmi
Gelir.
çocuk gelişimi çıkışlıyım yatay geçiş yapmak istiyorum ygs 5 puanım 171 nereleri tercih yapabilirim hocam yardımcı olur musunuz?
Tercih listesi veremiyorum ama buradan okullara ve puanlarına bakabilirsiniz.
Ygsde baraji gecemeyenlere okuldan puan geliyomu?
Hayır
Meraba ben YGS 5 ten 200 aldim meslek lisesiyim okul öncesi okuyorum büyük ihtimal yerlesemeyecegim iki yillik düşünüyorum ama dört yilliga tamamalam zor diyorlar çok mu zor.bide iki yillik okul öncesi hangi üniversitede var ve puanlami alıyor
Dört yıllığa tamamlamak zor ama çok zor değil. Aslında YGS-LYS ile kazanmak daha kolay. Buradan hangi üniversitelerde olduğunu görebilirsiniz. Sen okul puanı ile tercih edebilirsin.
Merhaba hocam ygsden 137aldim. çocuk gelisimi ve egitimi meslek lisesi cikisliyim acik ogretim sınavsız gecis yapabilirimiyim.
Alanınızla ilgili bölüm varsa tabii ki tercih edebileceksiniz.
Meslek lisesinde okyrm 4 yıllık barajı geçemedim eğer kendi bölümümü tercih edersem okuldan ek puan gelir mi
Hayır
Peki sinavsiz gecis puanimla istanbul içinde hangi universiteleru tercih edebilirim
Bölümün bulunduğu her üniversiteyi tercih edebilirsin.
Meslek lisesi öğrencisiyim okuldan ek puan gelmesi için en az kaç puan almam gerekıyor
İki yıllıklar için 140 dört yıllıklar için 180 puan almanız gerekiyor.