Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. 2012 -2013 döneminde meslek lisesi mobilya menzunuyum 2 kez ygs ye girdim ikisindede basarısız oldum 2 yıllıga direk geciş hakkım varmı ilk sene basvuruda bulunmadım bu sene hakkımı kullanabilirmiyim

  2. Diploma notum 79 gelicek endüstri meslek ögrencisiyim istanbula yerleşme şansım nedir ?

    1. Mezuniyet yılın, okul türün ve metebin daha önemli. Buna göre değerlendirme yapman lazım.

      1. İstanbulu tercih edicem metebim oluyo okul türüm endüstir meslek bu sene mezun olucam ve bu seçiceğim üniversiteler hakkın yatay geçiş için bilgi yok nereden öğrenebilirim obpli puanlarını

          1. tamamda abi obp li puanları yazmıyo full ygs yazıyo seçecğim üniversiteyi nasıl terch edicem

          2. İki yıllık Tablo-3A’dan (ösym kılavuzunda) geçen tüm programlarda öncelik sınavsız geçiş hakkı olanlarındır. Senin sınavsız geçiş yapacağın bölümlerde YGS puanı varsa demek ki meslek liseliler orayı doldurmamışlardır. Bundan dolayı diğer lise mezunları yerleşmişlerdir.

  3. ben geçen sene sınavsız geçiş hakkından yararlandım ve sıtkıkoçman üniversitesine yerleştim bu sene yine sınava hazırlandım benim diploma puanım 70.81 bu sene 4 yıllık kazanmak istiyorum sizce okuldan gelen puan düşer mi? Bilgi alabilirmiyim?

  4. merhaba ben meslek lisesi çocuk gelişimi bölümü son sınıf ögrencisiyim ygs 5 puanım 203 merak ettiğim yada umut ettiğim husus ek puan ve diploma puanımın getirisiyle 4 yıllık bir üniversiteye yerleşme ihtimalim hiç mi yok

  5. merhabalar ben bu yıl sınava gırdım meslek lısesı mezunuyum..
    gecen yıl kı gecıs hakkımı bu yıl kullanabılırmıyım ?

  6. merhaba hocam ben ygs 116 puan aldım şu an aol. elektrik -elektronik teknolojisi, okumaktayım sonsınıftayım sınavsız gecişimi kulanmak istiyorum kendi dalımda diplomam 68.50 tahminen gelir ek puan alırmıyım ve istanbul devlet ünüversitelirinden birine girebilirmiyim bana nei tavsiye edersiniz

  7. ben ticaret meslek lısesi muhasebe finansman bölümü mezunuyum…sınavsız geciş hakkımı kullanarak 2 yıllık açıkögretim dusunuyorum hangi bölümler mevcut acaba???

  8. Merhabalar. Ben 1 defa sinavsiz gecis hakkimi kullandim.2. Yillik bir okul bitirdim.2.defa. Sinavsiz gecis hakkimi kullanabilir miyim. Yani sinavsiz gecis hakkini 2 defa kullanabilir miyim

  9. merhaba ben 12.sınıf okul öncesi okuyorum bu sene ygs den 210 puan aldım 2 yıllık sınavsız geçiş hakkımla bir yere yerleşebilirmiyim ve hangi üniversitelere yerleşebilirim

    1. Yerleşebileceğiniz yerler vardır. Ancak liste veremiyorum. Nedeni ise çok sayıda yorum geliyor hepsini cevaplamam mümkün değil.

  10. Merhaba .Ben 168 aldım ama meslek lisesi okuyorum bulunduğum şehirden başka bi şehirdeki 2 yıllığa geçiş yapabiliyor muyum ?

    1. Evet hocam bu konu hakkında detaylı bilgi verir misiniz? şimdiden çok teşekkür ediyorum saygılar.

  11. ben 1999 mevzunuyum ve diploma notum 2,84
    tesviye bölümünden mevzun oldum ve hiç yerleştirilmedim bugüne kadar. sınavsız geçiş hakkım devam ediyor mu ve grafik tasarım bölümü için şansım var mı?

    1. Geçiş hakkınız devam ediyor. Grafik tasarım için şansınız azalmış ve her yıl daha da azalıyor.

  12. Ben aöl kız teknik ve meslek lisesi çocuk gelişimi bölümünü bu yıl bitiricem ygsden 139 puan aldım bunun üstüne okul puanı gelir mi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir