Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. Merhaba..ben 2011 mezunuyum..ygs sinavina girdim ama puan kotu,yatay gecis hakkim devam ediyormu..birde bilgisayar programcligi mezunuyum, baska 2 yillik bolumler yazma imkani varmi..tesekkurler

  2. merhaba hocam ben anadolu teknik lisesi bilgisayar programcılıgı bölümü mezunuyum 2013 te mezun oldum kendi bölümümü hiç tercihte bulunmadım başka bölümler yazdım fakat yerleşemedim.. bu yıl tekrar hazırlandım şimdi geçiş hakkımı kullanmak istiyorum olurmu olmazmı ?

      1. ama yerleşme ihtimalimin düşük oldugunu söylüyorlar ? bazılarıda kesin yerleşirsin gözüyle bakıyorlar… çünkü 2013 mezunu oldugum ıçın oncelık 2014 olanlara olacakmış ama anadolu teknik kısmı oldugum ıçın sansımın yüksek oldugunu söyluyorlar ??

        1. Öncelik 2014 mezunlarınındır, onlar bittikten sonra sıra 2013’lere gelir o zaman şans olur.

          1. yanı açıkta kalma ihtimalim yüksekmi düşükmü ? yerleşme şansım ne kadar ?? geçiş hakkı tanındıgı ıcın puana bakmadan en cok ıstedıgımız ilden başlayıpmı sıralama yapmamız lazım il veya ilçe farkedermı ? diploma puanına bakılırmı ?

          2. Açıkta kalma ihtimaliniz düşük değil. Yüzde elli yerleşirsiniz. En çok istediğiniz il yerine öncelik sizin okuduğunuz ili tercih etmelisiniz. sonra istediğiniz il ve ilçeleri. İlçelere yerleşme şansın illere göre çok daha fazladır. Diploma puanına bakılır.

          3. zaten ilçede oturuyorum karaman yada konya yazmayı düşünüyorum bulundugum ilçenin merkezi konya ama karaman istiyorum. ek tercihlere kalırmıyım?? yoksa ilk tercihlerde şansım yüksekmi??

  3. Hocam bir arkadaşım var beraber bilgisayar bölümünden mezun olduk 2. ye ygsye girdi o bu sene direk sınavsız geçiş hakkı yandı mı teşekkürler

  4. 2010 meslek lisesi çocuk gelişim mezunuyum YGS girdm baraji asamadim sinavsiZ GECİS HAKKİM VAR.BEN BU SİNAVSİZ GECİS HAKKİMİ 30 TANE TERCİH HAKKİNİ KARİSİK SEKİLDE YAZABİLİRMİYİM KENDİ BOLUMUMDEN.UZAKTAN EGİTİM AOF VE ORGUN OLARAK…Uzaktan eğitimi yazip aof yazamiyormuyim bunun hakkında bilgi verirseniz sevinirim? Ve uzaktan eğitimle aof arasındaki fark nedir?

    1. 1. Evet karışık olarak yazabilirsin.
      2. Uzaktan eğitim veya AÖF fark etmez her ikisini de ya da birini de yazabilirsin.
      3. Uzaktan eğitimde bilgisayar başında ders görüyorsun, bazı derslere o an katılman gerekiyor ve sınav için üniversiteye gitmen gerekiyor. Açık öğretimde ise bunlar yok istediğin yerden sınava girebilirsin. Dersleri takip etmen şart değil ve istersen çalışırsın.

      1. Teşekkürler.birde birşey daha soracam .uzaktan eğitim hakkında ankarada yasiyorum atiyorum İstanbul uzaktan eğitim yazdim.yazmissiniz o an derse gidebilirsiniz diye yasadgm sehirdemi derse girebilirmiyim yoksa istanbulami gitmek zorundayim ve sinav zamnlarindada hangi yerde gidiyorum?

        1. Hocam k.bkmym çok soru sordum.sinavsiz geçiş hakkini kullanırken orgun yazdigimda kendi bolumumn puansiz olan kisimlarinimi yazacam??

        2. Yaşadığınız yerde bilgisayar başında olmanız gerekecek internet üzerinden ders göreceksiniz. Uzaktan eğitim her üniversitede aynı şekilde uygulanmıyor, bazılarında sınav için üniversiteye gitmek gerekirken bazılarında gerekmiyor.

          1. Anladim hocam.puandan kastim orngn ankara çocuk gelişim puan 300 iken bazi şehirde çocuk gelişim puani yok.puansz olanimi tercih etmm gerekir? 2 yillik sinavsz geciste

          2. Şuradaki programlardan puanın yanında YGS puanı yazan yerler senin yerleşebileceğin yerlerdir. diğerlerinde şansın zordur.

          3. Tamam hocam çok tskrler sorularimi cevaplandirdgnZ için…

  5. hocam bende arkadaş gibi muhasebe okuyorum bugün bende sağlık yöneteciliğini duydum acaba üniverstede onu seçsek iş bulur muyuz? özel hastanede çalışma ihtimalimiz olur mu hocam şimdiden saolun

    1. Bunun garantisi verecek olan ben değilim. Bu alanda devlet sektöründe çok fazla atama olmuyor. Özelde çalışabilirsiniz.

  6. merhaba ben ticaret meslek lisesinde okuyorum bölümüm muhasebe ygs ye girdim barajı geçemedim ve kötü bi sonuç aldım… 2 yıllık geçiş hakkımda dikey geçiş sınavına girmeme gerek var mı?
    ve bide ben muhasebe üzerinde değilde sağlık alanında okumak istiyorum 2 yıllık dikey geçişte sağlık alanı var mı?

      1. tıbbi sekreterlik ygs 1 puanımdan geliyor ama kafam karıştı 🙁 benim bölümümde 2 yıllık geçişte sağlık kurumları yöneticiliği var ona geçiş yapsam iş bulma imkanım olur mu?

        1. Tıbbı sekreterlik ve dökümantasyon bölümü YGS-3 ile öğrenci alıyor. Sağlık kurumları yöneticiliği okuduğunuzda garanti olarak iş sahibi olursunuz diyemem. Ancak sağlık sektöründe genel iş bulunabiliyor.

          1. peki ben tıbbi dökümantasyon okursam iş bulma ihtimalim war mı? bize rehber hocamız sağlık kurumları yöneticiliği okursan iş bulma ihtimalin artar dedi sizce hangisinde iş bulma ihtimali çok fazla

  7. S.A ben geçen sene geçiş hakkımı kullanıp kazandım ama gitmedim bu sene hazırlandım acaba puan kesilir mi

  8. Ben 2013 çocuk gelişimi lise mezunuyum geçen yıl kendi ilimi tercih etmedim bu yıl sınavsız geçişle kendi bölümüme geçiş yapabilirmiyim

    1. Hemen hemen tüm üniversitelerde var. İki yıllık bölümün olduğu her yerde sınavsız geçiş var.

  9. Erdal bey meslek lisesinden bu sene mezun oluyorum direk geçiş için hangi üniv sececeğim bir bilgim yok googlede yazmıyo int. üzernden bulamadım tercih ederken nasıl yapacağım lütfen cevappp

    1. Öncelikle kendi ilinden sonra istediğin üniversiteyi seçebilirsin. Makine bölümünden mezun olanların seçebileceği iki yıllıklara ise buradan ulaşabilirsiniz.

  10. Meslek lisesinde çocuk gelişimi son sınıfım. Ygsden 189 aldım. Okulda sayısal ders hiç yoktu ve maddi sıkıntılardan dershaneye gidemedim ondan puanım çok düşük. 2 yıllık okul öncesi bölüme gidebilir miyim. Okuldaki derslerimde çok iyi. 2 yıllık hangi üniversiteler var

  11. Hocam merhaba ben bu sınavdan 139 PUAN ALDIM. düz lise mezunuyum. 140 puan barajı hiç düştüğü oldumu.

  12. radyo ve tv okumak istiyorum, ygs 3ten alıyor ve benım ygs 3 puanım 177, okul ek puan verırse eger gırebılırım sanırım. ama ygs 2 140’ın üzerinde değil. üniversiteyye girebilir miyim?

    1. İki yıllık programdan bahsediyorsan YGS-3’tercih yapacaksan 177 tercih için yeterlidir. YGS-2’nin bununla alakası yok.

  13. Meslek lisesinden bu sene mezun oluyorum seççeğim bölüm makina kendi bölümüm seçiceğim üniv. hakkında int bilgi yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir