Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. Merhaba hocam, ben meslek lisesi mezunuyum ve sınavsız geçiş hakkımı bir kez kullandım ama okula kaydımı yaptırmadım. Bu sene sınava girdim barajı geçemedim ben de sınavsız geçiş hakkını kullanarak Açık öğretim iki yıllık bir programa geçiş yapabilir miyim bu hakkım var mı?

    1. Bölümünüz açık öğretimde varsa kullanabilirsiniz. Gitmek istediğiniz bölüm varsa demek istedim.

    1. Çocuk gelişimi bölümü mezunu iseniz sınavsız geçişle ile çocuk gelişimine gidebilirsiniz.

  2. meslek lisesi mezunuyum.gecen sene sınavsız geçiş hakkımı kullandım yerleştim ama kayıt yaptırmadım.bu sene tekrar sınava girdim ama barajı gecemedim bu sene tekrar sınavsız geçiş hakkımı kullanabilir miyim.

  3. Hocam merhaba öncelikle ben ösym ye ygs sınavı için para yatırdım Fakat ygs sınavına giremedim geçiş hakkımı kullanabilir miyim ösym de ismim kayıtlı ama ygsye başvurmayı unuttum geçiş hakkımı kullanabilirmiyim ?

  4. çocuk gelişimi 4 yıllık kapatıldı. 2 yıllık içinde mi puan gerekiyor yoksa direk mi geçiş yapılıyor?

  5. Ben meslek lisesi mezunuyum. .sınava girdim ve 137 aldım. .2 yıllık bi üniversiteye girebilirim. . 140 barajını gecmem gerektiğini söylüyor lar..yardimci olurmusunuz

  6. Hocam geçen sene geçiş hakkımı kullandım bi bölüme kayıtlıyım bu sene ygs puanım düşermi ve yerleşme şansım düşükmü?

  7. hocam geçen sene geçiş hakkımı kullandım ve 2 yıllık bi bölüme kayıtlıyım puanım düşermi bide yerleşme şansım düşükmü ?

  8. ben bu sene gitmek istiyorum 2 yıllık sınavsız geçiş olmazsa açık öğretime gidebilir miyim? 2013 kız meslek çocuk gelişimi çıkışlıyım

    1. Sınavsız geçişle değil ygs puanı ile açıköğretim dört yıllık okuyabilirsiniz.

  9. 2013 kız meslek çocuk gelişimi çıkışlıyım açık öğretime girme şansım nedir?

  10. hocam ben barajı geçemedim hangi puana göre üniversiye kayıt yaptırıcaz veistanbulda hangi üniversitelere gidebilirim ygs den 137 aldım teknik nise okuyorum diploma notuna göremi alıyolar bide istan bulda tercih edebilcem üniversiteler hangisi elektrik elektronik son sınıf ögrencisiyim.

    1. Tercih döneminde tercih listesi veren dershaneler oluyor onlardan liste alabileceksin. Maalesef ben tercih listesi veremiyorum.

  11. hocam ben birşeyi öğrenmek istiyorum. Ben endüstri meslek lisesinden mezun oldum. şuan başka bir üniversitede hazırlık bölümü öğrencisiyim. bu sene ygs ye girdim. 174 puan aldım barajı geçemedim. başka bir unuversıteye sınavsız geçişle geçmek istiyorum. Bu hak tanınıyor mu bılmıyorum. memleketimden çok uzaktayım. Çok pişman oldum bu unuversıteye gittiğim için. Kendı memleketım de okumak istiyorum. Sınavsız geçiş hakkını tekrarda kullanabilir miyim ? Birde şunu da merak edıyorum sınavsız geçiş puanım benım geçen sene 355 ti . Bu sene bu puanım düşer mi ?

  12. Hocam peki tercihler lysden sonrami ? Ve acik ogretimde yazabiliriz demi…tercihleri nasil yapacaz bilmiyoruz biraz bilgi werirmisiniz bu arada teskkurrler hocam.

    1. Tercihler LYS sonuçları açıklandıktan sonra yapılacak. Temmuz ortasına denk gelir. 30 adet tercih hakkınız olacaktır. Puanınıza göre istediğiniz yeri tercih edebilirsiniz. Açıköğretim dahil.

  13. Kiz meslek lisesi coc. Gelsmi bolumundeym.lise son ogrencisiyim ilk defa sinava girdim baraji asamadm 169 puan aldm sinavsiz gecisimi kullanacam ve karne notu ortalamam 85 üzeri sizce sinavsiz geciste alinirmiyim

  14. kız meslek lisesi çocuk gelişimi bölümündeyim.2014 ygsden barajı geçemedim sınavsız geçiş hakkımı kullanacam eğer kazanamazsam seneye puanım kesilir mi hocam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir