Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.
Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.
SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.
Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.
Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.
Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.
Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.
TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.
ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
hocam ben meslek lısesı tekstıl mezunuyum ben 2 yıllık yatay gecıs hakkım var ama ben kendı bölümümü okumak ıstemıyorum acaba baska bır böloüme sınavsız gecıs yapma ımkanım var mı dıploma notumla tekstıl dısında hangı bolum olursa olsun okurum zorla okudum zaten kendı bolumu hıc sevemdım 2 yıllık unv gıtmek ıstmyıorum baska bır bolume sınavsız gecıs yapabılrmym
Tekstil ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş hakkınız var. Farklı yani alan dışı diye tabir edilen bölümlere sınavsız geçiş hakkınız yok.
hocam bırtane arkadasım ticaret borsası mezunu am adıploma notuyla 2 yılılk dıs asıstanılıgı bolumunu okuyo saglıkcıda degıl nasıl oluyo anlamadım sende gıdersın fılan dıyo
Sınavsız geçiş hakkı olmayan birinin sınavsız geçiş yapması mümkün değildir. Lisede okuduğu alan hangisidir?
muhasebe okkumus hocam tıcaret lısesı
Böyle bir şey mümkün değildir. Bir yerde bir hata var.
hocam ben sunu sormak istiyorum sınavsız geciş hakkı olan kişi ilk tercihlerde hiç tercih kullanmasa ek tercihde sınavsız geçiş hakkını yınede kullanabılır mı?
Evet kullanabilir.
Hocam ben sınavsız geçiş hakkımı kulandım ve antalya aksekiye düştüm ama ben bu sene giymeyi düşünmüyorum seneye tekrardan sınavsız geçiş hakkımı kullanma olasılığım varmı yardım ederseniz sevinirim
Tabii, tekrar sınavsız geçiş için başvuru yapabilirsiniz.
hocam açıkögretim lısesı cocuk gelısımı 2010 mezunuyum ygsye grdm barajı gecemdm sınavsz gecıs hakımı kulandm yerlesemdm snava grıpte kulanablyormuyuz boyle terch yaptm yerlesmedım nasl olck
Sınavsız geçiş YGS’ye girip girmemene bağlı değildir. YGS’ye girdiğin zaman sınavsız geçiş hakkında bir avantaj olmaz. Ek yerleştirme boş kontenjan olduğunda başka yerleri seçer, yeniden şansını denersin.
hocam ben endüstri 2013 bilişim mezunuyum ve ygs den barajı gecemedim bana puansız geciş yapabilecegim okullarda yardım edebilir misiniz nereleri yazmam gerekiyor konya bölgesinden veya baska il den yazabilirmiyim???
Seçebileceğin iki yıllıklara buradan ulaşabilirsin. Ancak liste veremiyorum.
hocam ben 2013 endüstri meslek lisesi makina bölümü mezunuyum kendi ilimdeki 2 senelik makinaya terch verdim tuttu gitmek istemiyorum seneye hazırlanıp 4 seneliğe gitmek istiyorum seneye gireceğim sınawda okul puanımdan bi kesinti olur mu ? ygs de bende barajı geçemedim
Puanınızda kesinti olmaz.
ben bu sene meslek lisesi bilgisayar bölümünden mezun oldum ygs’de barajı geçemedim il dışı tercih yapmadım hiçbir yer çıkmadı 2.tercihde il dışı yapsam bir yer gelir mi
Gelebilme ihtimali var.
merhaba benim kardeşim endüstri meslek lisesi mezunu ygs de barajı geçemedi bizde tercihlerde kendi bölümünün dışında sağlık ile ilgili bir kaç bölüm yazdık belki gelir diye altınada kendi bölümü olan elektrikten sınıavsız geçiş yapabileceği ankaradaki üniversitelerde tüm elektrik elektronik bölümlerini yazdık fakat hiç biri gelmedi. yerleşemedi sınavsız geçişi olan kendi bölümüne bile neden yerleşemedi anlamadık yardımcı olabilir msiniz. ek tercihlerde aynı hatayı yapmak istemiyoruz
Tercih ettiğiniz okullar Ankara gibi çok fazla istenen yerler olduğu için yerleşememiştir. Daha kenar yerlerden, ilçelerden, uzak şehirlerden tercih yaparsanız yerleşme durumu olabilir.
ikamet edilen ile öncelik tanınmıyor mu? yani ankarada oturduğumuz için gelebilme ihtimali diğer illere göre daha yüksek diye biliyordum.
İkamet edilen ile değil, liseyi okuduğunuz il için öncelik tanınıyor.
peki çok teşekkür ederim son bir şey daha sorabilir miyim? ek tercihlerde tekrar aynı yerleri yazsak gelme ihtimali var mı yoksa hiç tercih etmediğimiz yerleri mi yazmalıyız yani eski yazılanlar gelebilir mi ek yerleştirmede
İlk tercihte kazanamadığınız bir yeri ek yerleştirmede de kazanamazsınız, yazmanız boşunadır. Hiç tercih etmediğiniz yerleri yazmalısınız
Bende kendi bilgimle cevap vereyim ;
1-Eğer puanı düşükse Ankaraya talip çok olduğu için puanı yetmiyordur
2-Ek tercihte puanı daha düşük yada başka illerde şansınızı denerseniz daha çok şansınız olur
teşekkür ederim ek tercihlerde öyle yapalım artık 🙂
1-Ben 2013 Bilgisayar bölümü mezunuyum , tercihlerde yanlışlık yapıp sondaj yazdım ve o çıktı gitmek istemiyorum.Bir şansım olabilir mi bilgisayara devam etmem için ?
2-Sondaj 30 kontejyan varken 17 kişi başvuruyor yani gitmek isteyen az duyduğuma göre böyle olunca seneye puanım düşmüyormuş doğrumudur ?
Teşekkürler.
1. Bu yıl için bilgisayar bölümünü unuttun.
2. gelecek yıl puanınız kırılacak
Okul puanım mı yoksa sınav puanım mı ?
Peki sınavsız hakkımı tekrar kullansam boş kalmam değil mi ?
Sınavsız geçiş için puanınız kırılmaz. Ancak YGS puanı ile alan dışı tercih ettiğinizde okuldan gelen puanınız kırılır. Sınavsız geçiş için boşta kalabilirsiniz.
arkadaşlar dünde yazmıştım ocak ayında ÖSYM için kaydımı yapan müdür yardımcısı alan kodunu yanlış yazmış, tercihlerde hiç bir yere giremedim doğal olarak bu gün ÖSYM aradım alan adını değiştiremiyeceklerini bu sene hakkımın yandığını ek tercihde yapamıyacağımı seneye başvurmam gerektiği söylendi,benim durumumda olan varsa bilgi olsun diye yazdım
Hayırlı Gunler Kardesım Elektrık Elektronık Mezunu orta Öğretim basarı puanı 405 diploma notu 81 İstanbul Üniversitesi Uçak Teknolojıleri orta Öğretim 302 ile kapattıgı halde yerlesemedı biz mi hata yaptık yada bu kadar puanı yuksekken neden yerleseme di sizce hocam ? Şimdiden teşekkür ederim.
Orada puandan çok mezuniyet yılına, okul türüne ve metebine dikkat edin. Hata olacağını zannetmiyorum. sınavsız geçiş önceliklerine dikkat etmemişsiniz.
Hocam ygs ve lys sınavına girdim lys den tercih yaptım ama üniversite tutmadı ben 2012 mezunuyum meslek lisesi mezunuyum elektrik elektronik kendi ilimdeki üniversiteye gidip diploma puanımla 2 yıllık bölüme kayıt olabilirmiyim ? kendi bölümüme sınavsız geçiş hakkı ile? soruma yanıt verirseniz çok sevinirim hocam
Diplomanla gidip kayıt olamazsın. Kayıt olman için ÖSYM’nin seni yerleştirmesi gerekiyor. Ek yerleştirmelerde tercih yaparak bu isteğine ulaşma imkanı olabilir.
hocam arkadaşlarım diplomaları ile üniversiteye kayıt oldular dikey geçiş ile ben de öyle yapamazmıyım zamanı geçtimi kayıtlar oldumu dikey geçişin ?
YGS’ye başvuru yaptınız mı? yaptı iseniz ek yerleştirme tercih yaparsınız, yerleştiğinizde gider kayıt olursunuz. Diğer şekilde olmaz.
hocam ben 2013 bilgisayar mezunuyum ama ilk tercihimi yapmadım 2. ek yerlestirme tarcihimde puansız geciş hakkımı kullanma sansım var mı???
Evet kullanabilirsiniz.
hocam ygs ye girdim ama 138 aldım ygs1 den
Hocam ben grfik tasarım mezunuyum sınavsız geçiş hakkımı kulandım ve kendi bölümüm olan üniversiteleri tercih ettim , tercihlerimi yaparkende okul türüne meteb ve diploma puanına dikkat ettim. Diploma notumda 405 ver tercih ettiğim üniversitelerse benim puanımdan daha düşük fakat hiçbir üniversiteye yerleşemedim ek tercih yapıcam ek tercihte yerleşebilirmiyim . şimdiden teşekkür ederim
Sınavsız geçişte önemli olan diplomadan çok mezuniyet yılı, okul türü, meteb ve en son da yaştır. Tercihlerinizi yaparken önce mezuniyet yılına sonra okul türüne sonra metebe en son ise diploma notuna dikkat ederseniz iyi bir tercih yapmış olursunuz. Ek yerleştirmede bir daha şansınızı denersiniz.
hocam ben ticaret meslek lisesi 2013 mezunuyum,yapmış olduğum tercihlerde kontenjanlarında boş yer olduğu halde bir yere giremedim,neden olarakta ÖSYM de alan adı kodlanırken yanlış kodlanmış muhasebe(4396)olacağına makine teknolojisi(4369)yazılmış bu yüzden hiçbir yere yerleşemedim,ne yapmam lazım nasıl düzelttirebilirim bir senem boşamı gidecek yoksa haklarım varmı cevaplarsanız çok sevinirim
Ek yerleştirmede şansınızı denersiniz. Olmazsa bir sonraki tekrar denersiniz. Tercihleri kendiniz yaptı iseniz sorumluluk sizindir. ÖSYM’nin yapacağı bir şey yok.
ÖSYM sınav sonuç kağıdındaki kodun aynısını yazdık yani daha önce ilk kayıtta yazıldığını sanıyorum,nasıl değiştirebiliriz ÖSYM bürosuna gidersem değiştirebilirmiyim cevabınız için teşekkürler şimdiden
Bir daha bakın. kılavuzda aynı ise itiraz edebilirsiniz.
ocak ayında yapılan kayıttada aynı yanlış yazılmış,itirazım sonucu bir hak kazanabilirmiyim,yoksa iş işten geçtimi,
İş işten geçmez. Hata sizde değilse onlar düzeltmek zorunda.
ek tercih olarak diploma puanımla açıkögretim yazabilir miyim ? ygs de barajı geçemedim.
diploma puanım: 352
Sınavsız geçiş yapacak meslek liseli alanı mezunu iseniz yapabilirsiniz.