Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.
Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.
SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.
Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.
Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.
Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.
Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.
TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.
ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
ben sınava gırdım 160 puan aldım 2 yıllıka gıdebılırmıyım genede
evet
Mrb hocam ben duz lise mezunuyum ancak üniversite büro yonetimi ve sekreterlik bolumu okudum mezunum meslek lisesinde buro yonetimi bulumunde mezun olan biri posta hizmetleri bolumune sinavsiz gecebiliyor acaba bende boyle bir haktan yararlanir miyim?
Hayır. O lise mezunları için geçerlidir.
özel üniversitelerin tam burslu yada yarı burslu bölümlerine direk geçiş hakkımız varmı
Evet var.
anadolu üniversitesine 4 yıllık okul öncesi öğretmenliği için puanla mı yoksa direk mi geçiliyor? meslek çıkışlıyım
Puanla
Sınavsız geçişte başarı sırasımı önemli yoksa diploma puanımı
Yukarıda açıkladım.
geciş hakkımı nasıl kullabilirim sınava girdim ama geciş hakkımı kullanmak istıyorum
Tercih döneminde tercihlerinizi yaparak kullanabilirsiniz.
MRB HOCAM BEN COCUK GELİŞİMİ MESLEK LİSESİ MEZUNUYUM 2012-2013 SINAVSIZ GECİŞ HAKKIMI KULLANIP ÖZEL OKULA GİTMEK İSTİYORUM HANGİ OKULLAR ALIR VE PUAN GEREKLİMİ 2YILLIK GİTMEK İSTİYORUM
Tercih edeceğin her okul alabilme imkanı var. Kesin olarak şu alır diğeri alır diye bir durum yok. Puan gerekli değildir. Yukarıdaki öncelikler önemlidir.
Meslek lisesi 2013 çocuk gelişimi mezunuyum. Okul bana 76 verdi. Polisliği tercih etsem okul kaç puan verir? Diploma notum:84,61
Polislik için ek puan yok.
açık öğretim üniversitesi 4 yıllık çocuk gelişimi 2 sene oldu kalkalı. Çocuk gelişimi 2 yıllık var ona gitme olasılığım kaç? 2013 kız meslek çocuk gelişimi mezunuyum
Anadolu üniversitesi açıköğretim fakültesinde yeralan bölümler buradadır.
Merhaba. Ben çocuk gelişimi mezunuyum. 3 yıl yüz yüze eğitim aldım stajımı yaptım. İki yıllığa direk geçiş hakkımı kullanmak için başvuru yaptım adı üzerinde sınavsız geçiş fakat her ağızdan bir laf çıkıyor benimde kafam karıştı. Yardım ederseniz sevinirim. Bir sınava girmem gerekmiyor değil mi bunun için ? Birde hangi üniversiteleri yazabileceğime nereden bakabilirim net bir şey bulamadım hiç bir sitede.
Tercih döneminde 2014 ÖSYS kılavuzu yayınlanacak. O zaman istediğin bölümlerin hangi üniversitelerde olduğunu görebileceksin. Buna göre tercihlerini yapacaksın. Sınavsız geçiş yapacağın bölümlere buradan baktıktan sonra o bölümlerin hangi üniversitelerde ise ona göre tercih yapacaksın.
merhabalar ben mobilya iç mekan ressamlığı bölümünü okuyorum lise son öğrencisiyim 2 yıllık geçiş hakkım var ve mimari restarasyon bölümünü istiyorum ygs puanım 143 çok düşük bu bölüme girebilirmiyim 2 yıllık bu konuda bana bilgi verirseniz sevinirim çünkü okulumda gerkli bilgi verilmiyor bu konularla ilgili
Sınavsız geçiş hakkınızla bu bölüme gidebilirsiniz. YGS puanlarınız değil, diploma notunuza bakılacak.
açık öğretime gitme olasılığım yüzde kaç sizce? 2013 çocuk gelişimi mezunuyum
Açıköğretim iki yıllık yok. Dört yıllığa gitme ihtimaliniz ise YGS puanınıza bağlıdır.
kız meslek lisesi çocuk gelişimi bölümünde okuyorum ygs sınavına girerek barajı geçtim 2 yıllık ön lisans a geçiş yapabilmem mümkünmü bunun için hangi şartları gerçekleştirmem lazım lütfen açık bi şekilde anlatarak yardımcı olurmusunuz
Gerekli ayrı bir şart yok. Tercih döneminde sınavsız geçişle tercih edebileceğin programları neler olduğunu (buradan ) öğrendikten sonra yapman gereken tercih etmektir.
hocam 12. sınıf çocuk gelişimi okuyorum sınavdan 247 aldım okulun ve ek puanla birlikte 320 li puan alıyorum. çok kararsızım 2 yıllığa mı geçsem yoksa seneye tekrar mı denesem .? 2 yıllıktan sonra dgs diye düşündüö ama riskli denildiğini duydum çook kararsızım. yadımcı olur musunuz ?
Bence şöyle yapabilirsin. İki yıllık hakkında yanmasın diye tercih edersin. İki yıllığı kazanırsın. Kaydını yaptırdıktan sonra gitmezsin. Sınavsız geçiş ile yerleşirsen gelecek yıl puanın kesilmez. Bu arada bir yıl daha hazırlanırsın. Bu bilgiler şu anki kurallara göre geçerli. Yazın yayınlanacak kılavuzda durum farklı olursa yeniden değerlendirirsin.
2 yıllık açık öğretim üniversitesini bitirip notu yüksek tutarsak 4 yıllık üniversiteye geçebilir miyiz? çocuk gelişimi mezunuyum
Evet geçebilirsiniz. Yalnız sadece notların yüksek olması yetmez aynı zamanda dikey geçiş sınavında da başarılı olmalısınız.