Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. Merba ben bu sene mezzun olucam ama acikogretim cocuk gelesimi mezunu olarak sinavsiz gecis hakkimi sosyal hizmetler acik ogretime gecis yapabilirmiyim bu zormuve acikogretimedemi terxih yapilio

  2. Benim anlamadığım çocuk gelişimi ygs5 de var tm3 de var ikiside aynı mı ben çocuk gelişimi meslek çıkışlıyım ya tm3 den de tercih ettiğimde okulun verdiği 76 puan düşmüyor değil mi bazıları düşer diyor da anlamadım bilgilendirir misiniz?

    1. YGS-5’ten tercih yaptığın ek puan alırsın ama TM-3’ten tercih yaptığın ek puan almazsın. Okul puanın 0,6 ile çarpılır.

  3. Lys Çocuk Gelişimi için tm3 den alınıyor ya okulun bana verdiği puan düşmez değil mi? meslek çıkışlıyım

  4. Diploma puanımı hesapladım 317 puan çıkıyo ben sivil havacılık kabin hizmetlerini istiyorum örneğin istanbul üniversitesi min puanı 372 ile alıyor ben burayı tercih edebilirmiyim ben meslek lisesi muhasebe bölümü çıkışlıyım

  5. Karabük Kırıkkale Çukurova üniversitelerinde uzaktan eğitim 2 yıllık var ben mi yanlış biliyorum acaba?

  6. 2013 çocuk gelişimi mezunuyum. Dikey geçişin gelme olasılığı var mıdır ya da hiç yok mudur? Açık öğretimin gelme olasılığıda mı düşük acaba?

    1. Sınavsız geçişin gelme olasılığı düşük de olsa var. Açıköğretim iki yıllık programı Anadolu üniversitesinde görmedim.

  7. Merhaba hocam.Ben geçen yıl MAÖL(Çocuk gelişimi)bölümünden mezun oldum.Ve YGS ye girdim.tercih yapmadığım için yerleşemediğim söylendi.Bu yıl tekrar YGS ye girmedim.tercih hakkım olurmu?sınavsız geçiş hakkı için ne yapmam gerekli.teşekkür ederim.

  8. merhaba hocam ben 2001 cocukgelişimi mezunuyum benimde ygs ye girerek 2 yıllık on lisans okuma şansım varmı?

    1. YGS’ye girmeden de okuma şansınız var. YGS’ye başvurduktan sonra tercih döneminde tercih yapmalısınız.

  9. Merhaba hocam.Ben meslek lisesi çocuk gelişimi mezunuyum.Geçen sene YGS sınavına girdim ve ikinci tercihlerimde geçiş hakkıyla özel bir üniversite kazandım.Fakat gidemedim.Bu sene tekrar sınava girdim.Barajı geçtim ama aldığım puan yeterli değil.Bu sene tekrar geçiş hakkı kullanma imkanım var mı ?

  10. hocam ben 2006 çocukgelişimi mezunuyum 2 yıllık muhasebe bölümü okudum sınavsız geçiş hakkımı bu sene kullanıcam eğer yerleşirsem herhangi bir üniversiteye görmüş olduğum aynı derslerden matematik ,türkçe,ingilizce muhaf tutulacak mıyım ?açık öğretim içinde geçerli mi

  11. ben şuanda önlisans okuyorum.Fakat meslek çıkışlıyım okulum bu sene bitiyor ve sınavsız geçiş hakkımı şuanda kullanabilirmiyim yoksa o hakkım yandımı

      1. peki daha ayrıntılı bilgi verirmisiniz ne yapmam gerekiyor ygs ye tekrar girmem gerekiyormu eger kullanıcaksam ne gibi şartları var şimdiden teşekkür ederim hocam

        1. YGS’ye başvuru yapmadı isen başvuru yapacaksın. Daha önce nasıl yaptı isen şimdi de aynı şekilde yapacaksın.

  12. Çocuk gelişimi için özel üniversitelere geçiş yapılıyor mu? yoksa ben parasını ödeyecek miyim? meslek çıkışlıyım Toros üniversitesine gitmek istiyorum direk mi geçeceğim para vermeden yoksa parayla mı?

    1. Sınavsız geçiş hakkını özel üniversiteler içinde kullanabilirsin. Para ödeyeceksin.

  13. merhaba hocam ben bu yıl maöl lisesi bilişimteknolojileri bölümünden mezun olacagım . ygs sınavına girdim fakat kaydırma yaptıgım için sıfır çektim . bu koşullarda dikey geçiş hakkımı kullanabilirmiyim.

  14. Merhaba hocam ben muhasebe bölümü okuyorum lise son sınıf öğrencisiyim. sınavsız geçişle sivil hava ulaştırma işletmeciliğini istiyorum. özellikle izmir ege üniversitesini oraya yerleşme şansım ne kadardır sizce puanım 300 lerde oluyor diploma notumla . ege olması için tüm sınavsız geçişte olan bölümleri yazmayı düşünüyorum. ve ayrıca 2 sene okuyup bi iki sene için daha sınava girip 4 yıla tamamlamayı düşünüyorum bu sınav hakkımız ne kadar? cevaplarsanız ve bilgi verirseniz sevinirim tercihler yaklaşıyor

    1. Diploma notu ve mezuniyet yılına göre yani yukarıdaki açıklamalara göre yerleştirileceksiniz. 2 sene okuduktan sonra 4 yıla tamamlama imkanınız var. Önce iki yıl okuyacaksınız sonra dikey geçiş sınavına girip orada başarılı olduktan sonra dört yıla tamamlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir