Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. İklimlendirme ve soğutma teknolojisi nasıl bölüm ileriye bakacak olursak iyi bir meslek mi

    1. İleriye bakılacak tarafı yok. Teknik eleman yetiştirir. Günümüzde de ihtiyaç duyulan bir alan. Ancak diploması değil, kişinin yetenekleri işe yarar.

  2. 2012 çocuk gelişimi mezunuyum busene 2yıllık tercih yapacağım açıkta kalma olasılığım yok değil mi

      1. bazı üniversiteler gecen yıl 2013 mezzunları hatta 2011 mezunu bile alms sansım var değilmi

  3. ygs 2 yerleştirme puanım 270.sağlık meslekten bu yıl mezun oluyorum.sıralamam 325 binde.yenı yayınlanan kılavuzda puanlar çok yükselmiş görünüyor ve universitelerin başarı sıralamalarını bulamadım.2 yıllık sağlıkla ilgili bir bölüm düşünüyorum.fakat bu kılavuzdaki puanlarla yerleşemem gibi görünüyor.sınavsız geçiş hakkımı kullansam istanbulda özel bir üniversite tam burslu gelir mi.sınavsız geçişle özel üniversite tercih edebiliyo muyuz?kılavuzda bazı universitelerin sağlıkla ilgili bölümlerinin karşısında sadece geçiş önceliği olduğu yazıyo.puan vs yazmıyo.bu bölümlerin yeni açıldığını mı gösteriyo.bu konuda bilgisi olan yardımcı olabilir mi ?sizce o karşısı boş olan bölümleriden tercşh yapsam yerleşebilir miyim?

    1. İki yıllık programlarda başarı sıralamaları yayınlanmaz.
      Sağlık meslekten mezun olduğuna göre senin için üçüncü aşamada puan önemli olur. Öncelik mezuniyet yılı, okul türü, meteb sonra da puandır. Önce puana bakma. Özelde de sınavsız geçişle yerleşebilirsin. Tam burslular olabilir. Öncelik yazılan yerlerde geçen yıl oraya en son meslek liselinin yerleştiğini gösterir, yeni açıldığını değil. Yeni açılan yerler boştur. Boş olan yerlerden çok sınavsız geçiş hakkınızın olduğu yerleri tercih edin.

  4. ben meslek lisesi mezunuyum. Tercihlerde hem ygs lys puanıyla hem de sınavsız geçiş hakkımla tercih yapabilir miyim aynı anda

  5. 2013 yilinda mezun oldum acil lise den çocuk gelişimi bolum lakin öncelik olarak orgunde okuyanimi alir ? Yüzde kaç sansm vardir

    1. Öncelik örgünde okuyanın değil, senin de aynı önceliğin var. Okul türü önemlidir, Anadolu, Teknik veya Meslek lise olması.

  6. 2014 Anadoku teknik lisesi mezunuyum YGS ve LYS sınavlarına girdim tercih yaparken direk 2 yıllığa gidebilirmiyim.

    1. Bu alanda iş bulmak konusunda bir şey diyemiyorum. Bu bölüm ile ilgili bir çevren var ise gidip okuyabilirsin.

  7. 2013 Yılında mezun oldum YGS ye girmedim sadece sınazsız geçiş hakkımı kullanmak için ösym ye başvurdum merak ettiğim sadece devlet üniversitelerine mi gidebilirim ? Özel üniversiteye gidemezmiyim ? tercihleri yapmadan önce en son neye bakmak gerekiyor puan olmadığından teşekkürler.

    1. Özel üniversitelere de gidebilirsiniz. Devlet üniversiteleri aynı şekilde alıyorlar. Yani sınavsız geçiş öncelikleri ile .

      1. Hocam merhaba yanlız DGS Sınavına girmek gerekmez mi ben meslek mezunuyum sınavsız geçiş olmadığını söylediler meb’den tercih zamanında özel üniversiteler listede varmı sağolun teşekkürler.

        1. DGS ile alakası yok. DGS, Dikey Geçiş Sınavıdır, iki yıllık okuduktan sonra dört yıllığa tamamlamak için bu sınava girilir. Buradaki TABLO 3-A listesinden istediğiniz bölümleri seçebilirsiniz.

      1. ben ticaret meslek lisesi mezunuyum. Geçen sene aöf adalet bölümünü tercih ettim. Bu sene sınavsız geçişle istanbul üniversitesi çocuk gelişimi uzaktan eğitim tercih edebilirim o zaman verdiğiniz yanıta göre ??

  8. Diyelimki 2 aday var. 2’side 2014 yılı mezunu.(aynı yıl). 1.aday 96 lı, obp puanı 400 ” 2.aday 95 li obp puanı 405. Hangisi daha öncelikli. Yaşı küçük olan değil mi?

  9. Merhaba.ben anadolu ticaret meslek lisesi ogrencisiyim iki yıllık geçiş hakkımı kullanmak istiyorum.ama kendi ilimde istedigim bolum yok.marmara da var geçiş hakkım yazılan bolum iki yıllık.oraya rahat bir şekilde gecebilirmiyim ?

    1. Bölümünüze göre değişir, eğer geçen yıl oraya YGS puanı ile öğrenci yerleşmiş ise siz rahatlıkla yerleşirsiniz.

  10. Ben 2011 de saglik meslekten mezun oldum mezun oldugum yil 2 yillik afyon kocatepe ftr geldi ama gitmedim ank gazi ilk yardim ve acil bakim istiyorum fakat 2012 de acikogretim saglik kurumlari isletmeciligine yazildim sonra dondurdum ve bu sene tekrar ygs girdim 2 yillik hakkimi kullanabiliyormuyum yardimci olabilirmisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir