Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.
Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.
SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.
Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.
Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.
Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.
Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.
TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.
ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
ben anadolu meslek lisesi mezunuyum sınavsız geçiş hakkımı kullanıp özel üniversitenin tam burslu bölümüne yerleşebilir miyim?
evet
Merhaba meslek lisesi mezunuyum ygs ve lysye girdim fakat istediğim puanı alamadım sınavsız geçiş hakkım var mıdır yoksa ygs-6 puanımla mı tercih yapacağım?
Sınavsız geçiş hakkınız var, OBP puanı ile tercih yapacaksınız.
meraba ben 2014 mezunuyum ygs lys e girdim ama istediğim puanı alamadım.anadolu meslek bilişim teknolojileri mezunuyum 2 yıllık sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istiyorum tercihler ne zaman ve nasıl başvuru yapıcaz şimdiden teşekür ederim.
Tercihleri 07-17 temmuz tarihleri arasında ösym’nin internet sitesinde yapabilirsiniz.
arkadaslar lütfen size bir sorum olucak ben seneye üniversite sınavlarına girmeyı dusunuyorum. açıköğretim lisesi çocuk gelişimi mezunuyum ve 2 yıllık dikey geçiş hakkımı kullanmak istiyorum. dikey geçiş hakkımı kullanırken okudugum bölüm üzerine mi bölüm secmem gerekıyor üniversitede. yoksa istediğim herhangibi bölümü secebılırmıyım 2 yıllık dikey geçişte?
Okuduğun bölüm üzerine seçmelisin.
meraba arkadaşlar ben düz lise mezunuyum öncelikle sağlıkçıARI ÇOK KISKANIYORUM KEŞKE BENDE SAĞLIK MESLEĞE GİTSEYDİM AMA YAKINIMDA YOKTU BEN SUNU MERAK EDİYORUM BEN DÜZ LİSE MEZUNU BİR Sayısalcıyım ygs 2 puanım 296 tıbbi laboratuar teknikeri istiyorum biliyorum hiç şansım yok ama sormak istiyorum işte umut
ben teknik lise mezunuyum kimya bölümünden sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istiyorum girmek istediğim bölümleride seçtim fakat istanbulda hangi üniversitelerde sınavsız geçiş hakkı var kimya bölümü olarak onu bilmiyorum araştırıyorum ama bulamıyorum yardımcı olabilirmisiniz
Kılavuzda Tablo 3-A’daki tüm üniversiteler sınavsız geçişle öğrenci alıyor.
hem 4 yıllığı var tm2 den alıyormuş, 2 yıllığı da ygs6 dan alıyormus. Benim puanım 4 yıllığa yetmiyor o yüzden sordum 2 yıllığı da hemen iş bulur mu?
Bilgi ve belge yönetiminde bir nevi arşivcilik yapacaksınız, bilgisayarı iyi kullanmak gerekiyor. Bu alanda yeterli donanıma ve tecrübeye sahip olduğunda iş bulursun.
2 yıllık bilgi ve yönetimi mezununun iş bulma olasılığı yüksek midir
arkadaslar ben ıkı yıllık tercıhımı kullandım ama bıtıremedım unıversıteyı sınav ucretımı yatırdım sınava gırdım tekrar ıkı yıllık gecısımı kullana bılıyomuyum
Evet
Anadolu meslek lisesi mezunuyum. İki yillik gecis hakkimi kullanicam her universite iki yillik gecis yapanlari almiyormus bilginiz var mi? Diploma puanimin 5 ile carpimi 320 cogu universiteyi tutuyor
Her üniversite almıyor. Hangi üniversitelerin aldığını TABLO 3-A’dan öğrenebilirsiniz. Tablo 3-A’daki tüm bölümler sınavsız geçiş bölümleridir.
Ben meslek acik ogretim mezunu olucam iki yillik geçiş hakkımda saglik bolumu varmidir saglikci olabilirmiyim
Sağlık meslek lisesinden mezun olursanız sağlıkla ilgili bölümlere geçebilirsiniz. Hangi bölümlere geçebileceğinizi buradan öğrenebilirsiniz.
Hocam ben 2014 metal teknolojisi mezunuyum ygs ye ve lys nin sözellerine girdim direk geçiş hakkımı kullanıp otomotiv yazmak istiyorum ygs puanımlada AÖF ten iktisat yaza bilirmiyim ?? şimdiden verdiğiniz bilgiler için teşekkürle Hocam
Sınavsız geçişle otomotive gidebilme veya YGS ile açıköğretim iktisada gidebilirsiniz.
Kusura bakmayın hocam yani demek istediğim şuydu : iki bölümü aynı anda kayıt yaptırabilirmiyim diyelimki tercihlerde otomotiv tuttu ama aynı zamanda iktisatda okumak istiyorum ? Anlayışınız için Teşekkürler
Otomotiv tutarsa, otomotiv bölümüne kayıt olursun. Daha sonra ikinci üniversite olarak açıköğretimde iktisat okuyabilirsin.
Meslek lisesinde motorlu araçlar bölümünden mezun oldum bu yıl. Diploma notum katsayılarla hesaplanmadan 60. Kendi İstanbul’da sınavsız geçiş hakkımla bir üniversiteye girebilir miyim? İstanbul’da ikamet ediyorum.
Evet tercih edebilirsiniz.
YGS4 puanım 222, YGS5 211. Meslek lisesi öğrencisiyim ama kendi alanımı okumak istemiyorum. Bu puanlarla özel üniversitelerde ya da devlet üniversitelerinde alanım dışında okuma şansım var mı?
Tabii ki okuyabilirsiniz .
1.Çalışanlar ikinci öğretim olarak mı okumalı ? ayrıca ilk önce normal daha sonra ilerde işe başlama durumda ikinci öğretime geçiş yapılabiliniyor mu ?
2.Sınavsız geçiş için tablo A3 deki puanlar vs bakmak gerekiyor mu neler dikkate alınacak özel üniversite yazılırsa ücretlimi oluyor 2 yıllık sınavsız geçişlerde puan türlerine vs dikkate alıyormuyuz ?
1. Çalışanların ikinci öğretim okuması şart değil, daha uygun olduğu için genel ikinci öğretim okurlar. Üniversitenin kurallarına bağlıdır, üniversite buna imkan tanıyabilir.
2. Sınavsız geçiş için önce hangi alanlara sınavsız geçiş yapabileceğinizi öğreneceksiniz ardından da TABLO 3-A’dan programları seçeceksiniz. Özel üniversitelerin burslu programları dışındaki yerler ücretlidir. Sınavsız geçişlerde yukarıda bahsedilen kurallar geçerlidir.
Hocam Cevap için teşekkürler. Ben bilişim teknolojileri alanı mezunuyum hangi alanlarda tercih yapabilirim sadece bilgisayar alanlarını mı nereden öğrenebilirim ? YGS1,YG2,gibi YGS üzeriden girildiği zaman 2 yıllık mı oluyor ? Örnek: YGS-1 Puanı 230 Olan birisi Tablo 3-A’da X üniversitesi En düşük puan 250 ise bunu tercihlere yazamazmıyız ? yani 230 puan veya daha aşağısını aramakmı gerekiyor ? Ayrıca Tablo 3-A’da bazıların puan bilgileri yazmıyor ne demek oluyor ? yardımlarınız için teşekkür ederim tekrardan.
Hangi bölümlere sınavsız geçiş ile gidebileceğini buradan öğrenebilirsin. Yukarıda nasıl tercih yapılacağını anlattım. Puanlardan çok yerleştirme önceliklerine bakmalısınız. TABLO 3-A ile TABLO 3-B iki yıllıkları oluşturur. 230 puanla 250 puanlık bir yeri yazabilirsin. Puanı yazmayan çoğunlukla yeni açılmış veya geçen yıl dolmamış olan bölümlerdir. Tabloların başında gerekli açıklamalar yer alıyor.
Sınavsız geçiş olarak Bilgisayar Programcılığı (Uzaktan Öğretim) okuma şansımız varmı hocam tercihler kısmına yazmamız yeterlimi Uzaktan öğretim avantaj dezavantajı nedir kayıt için kampüs gitmek gereklimidir ? derslere kendimizmi çalışıyoruz açık lise gibi mi? teşekkürler.
Kampüse gitmiyorsunuz, açık lise gibi diyebiliriz. Bazı derslerde online olarak o anda hazır olmak gerekiyor. Açık liseden biraz daha farklıdır. Sınavsız geçişle de bu programı tercih edebilirsiniz.