Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

    1. Sorudan bir şey anlamadım. Tercihlerinizi yaparken Y-YGS-1 şeklinde yazılmış olan puanlara göre tercih yapacaksınız. Y-YGS-1, YGS-1 yerleştirme puanı demektir. Ham puanlar YGS-1 şeklinde yazılırken eklenmiş olunca başına (Y-) getirilir.

  1. slm ben açık öğretim çocuk gelişimi mezunuyum bu yıl mezun oldum açık lise sınavsız geçiş hakkından yararlanabiliyormu ??

  2. Ben endüstri meslek lisesi mezunuyum. Sınavsız geciş hakkımı kullacagım ama il dışındaki üniversiteleri yazcam. Bu puan türü nasıl olacak veya nasıl hesaplanacak sadece diploma puanı mı yok okulda ek puan gelecek mi örnek verirmisin. teşekkür ederim.

    1. Sınavsız geçiş ile ilgili yukarıda açıklamalarda zaten bulunmuştum. Yukarıda tercih ettiğiniz zaman hangi aşamalardan nasıl yerleştirileceğiniz yazıyor.

  3. Ygs ye girdim. Ama sınavsız geçiş hakkını işaretlemedim. Barajı geçemedim. Geçiş hakkından yararlanabilir miyim. Başvurular ne zaman oluyor.

  4. ygs başvuruyu kaçıranlar yatırdıkları 40tl yi 2senelik olarak yada sınava girmek için diğer sene kullanabilirler mi ?

  5. tic. meslek lisesinden bu sene mezun oldum ygs sınav öncesi 40tl yatırdım ama başvuruyu kaçırdım yinede 2yıllık geçiş hakkımı kullanabiliyor muyum?

  6. Geçiş yaparken bulunduğun il dışndaki bir üniversiteye girme şansımiz var mı bilen varsa yardimci olsun lütfen

  7. Hocam ben 2013 meslek lisesi mezunuyum gecen yil universteye girmedim bu yil sinavsiz gecis yapmak istiyorum sizce sanim ne kadar? Ve ben 40 tl ygs ucreti yatirdim sinavsiz gecis icin 10 tl yatirmadim buda sorun olurmu cevaplarsaniz cok sevinirim

  8. Ben çocuk gelişimi meslek çıkışlıyım ama ygs 1’den tercih yapacağım puanım 0.12 ile mi çarpılıyor?

  9. Ben manisa kız meslek lisesi öğrencisiyim bu sene mezun oluyorum ygs den istediğim puanı alamadım ankara gazi üniversitesine 2 yıllık sınavsız geçiş hakkımı kullanabilirmiyim ?

  10. Ben 1993 endüstri meslek lisesi yapı ressamligi bölümü mezunuyum. Sınavsız açık öğretim okuyabilirmiyim. Aynı bölümü seçmek zorunda miyim.

    1. Sınavsız alanınızla ilgili açık öğretimde bölüm varsa okuyabilirsin, aksi takdirde olmaz. Hangi bölümlere sınavsız geçiş yapabileceğini buradan öğrenebilirsiniz.

  11. ben bu sen sınava giremedim 2 yıllık geçiş için başvuru da yapmadım bu sene geçiş yapabilmem mümkün mü acaba?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir