Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.
Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.
SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.
Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.
Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.
Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.
Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.
TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.
ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
Direk geçişi kullanarak Tıbbi dökümantasyon ve sekreterlik okudum şu an bitmedi. şimdi tekrar direk geçişe başvurdum Odyometri okumak istiyorum bi sorun olur mu ?
Olmaz.
sorun olmaz yani dmi yanlışlık olmasn 🙂
Merhaba, ben meslek lisesi mezunuyum fakat tercih yapmayı düşünmüyorum sınavsız geçiş hakkım önümüzdeki yıl devam eder mi ygs ye girdim.
EVet
merhaba ben geçen sene kız melek lisesi çocuk gelişimi bölümünden mezun oldum. bu sene sınavsız geçiş hakkımı kullanacağım ama öncelik ilk mezunlara veriliyor tercih kılavuzuna batım çocuk gelişimi bölümünde hep 2013 mezunu almışlar yani hiç 2012 mezunu almamışlar mı. yani bu sene hep 2014 mezunumu alacaklar. bilgilendirirseniz sevinirim.
Doğru bir şekilde anlamışsınız. Tercih eden az olursa 2013 olanları da bu yıl alabilirler.
Ben tm2 de 410152 ama yerleşme puan sıralamam 356373 bana sınıf öğretmenliği gelir mi arkadaşımızında dediği gibi tokat burdur filan gelir mi?
Mrb öncelikle hayırlı ramazanlar diliyorum.ben ygs den 165 puan alarakn barajı geçemedim bu yüzden sınavsız geçiş hakkımdan yararlanmak istiyoym açık lise çocuk gelisimi mezunuyum hangi ünivlere tercih yapabilirim bu konuda bana yardımcı olurmusunuz.Başka bi soru daha diploma notumu bilmiyorum tercihlerimi neyin doğrultusunda yapçam.tşk ediyorum
Diploma notunuzu bilmenize o kadar da gerek yok. Sınav sonuç belgenizde “Alan kodu” kısmındaki kodu buradaki dosyaya eklediğinizde seçebileceğiniz programlar karşınıza çıkacaktır.
kolay gelsin ben geçen sene geçiş hakkımı kullandım osmangazi üniversitesi çıktı ama kayıt yaptırmadım bu sene tekrar kullanmak istiyorum ama istediğim bölümün önceliği bu sene mezunu olanlar olacak ayrıca istediğim bölümü özel üniversite de okuyabilirim sizce hangisi daha garanti olur
Özel üniversitede parayı verdikten sonra tabii ki okuyabilirsin.
Arkadaşlar kolay gelsin. Bilgisi olan varsa benimle paylaşırsa sevinirim. Acil tıp teknisyeniyim diploma puanimla sınavsız geçiş yapmayı düşünüyorum. Ek puan gelecek mi yoksa ek puan YGS de mi veriliyor? Teşekkürler şimdiden.
Kolay gelsin herkese bilgisi olan varsa paylaşabilir mi? Bu sene liseden mezun oldum sınavsız geçiş düşünüyorum acil tip teknisyeniyim paramedik istiyorum. Sınav sistemiyle ilgili bilgim yok tercih yaparken ek puan gelecek mi yoksa YGS de mi veriyorlar o puanı? Şimdiden teşekkürler..
Tercih yaparken ek puan yok. Tüm verilen puanlar sınav sonuç belgesinde yazılıdır. Y-YGS veya Y-TS, Y-TM, Y-MF puanları zaten okul puanları eklenmiş olanlardır, bunlara göre tercih yapacaksınız.
Merhaba ben 2013 yılında bir üniversiteye yerleştirildim fakat gitmedim okul puanım yarıya düştü, bu sene tercih yapmayıp seneye tekrar girersem okul puanımın tamamı geri gelir mi? Teşekkür ederim şimdiden
Tamamı gelir.
YGS puanına göre 2 yıllık ön lisans üniversite tercihlerinde (tablo 3a) başarı sıralamasının önemi var mıdır?
Önemi yok. Puana bakınız.
Puanım yüksek ama başarı sıralamam kötü şimdi ben puanıma uyan tercihleri seçersem kazanabilir miyim? Mesela puanım 280 ama başarı sıralamam 100 bin üzerinde ve seçtiğim tercihin taban puanı 220 ama başarı sıralamam tutmuyor bu tercihi kazanma olasılığım nedir? Soruma yardımcı olursanız sevinirim.
Başarı sırasına bakınız. Başarı sırası tutmuyorsa puanın ne kadar yüksek olsa da başarı sırası olarak senin önünde olan yerleşir.
Ben sınıf öğretmenliğine gitmek istiyorum lys de çok bilgim olmadığına rağmen 239 geldi puan tokat kastamonu burdurun bana gelme olasılığı var değil mi bazı arkadaşlarım puana göre değil başarı sıralamasına bakılır diyor bu şehirler gelir mi acaba bana?
Başarı sıralamasına bakarken ben şimdi 63000 deyim bu sayının yukarısındakiler mi bakacağım aşağısına mı?
53 bin ile 85 bin arasında olan yerlere bakacaksın.
Merhaba ben düz lise mezunuyum. YGS barajını geçtim LYS girdim LYS’de fazla puan yapamadım YGS ye AOBP puanıda eklendiği için 2 yıllık YGS puanımla ÖNLİSANS okumak istiyorum OSYM tercihler kısmından sizce tablo 3a(merkezi yerleştirme sistemi) mı yoksa tablo3b(YGS puanına göre) seçmeliyim istediğim bölümler tablo3a içerisinde (tablo3b hiç düzgün bölüm yok çünkü) tablo3a dan seçsem gelirmi sizce
meraba bu yıl gıda teknolojisi alanından mezun oldum sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istiyorum tercih yaparken diploma notuna göremi tercih yapacagız ?