Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. merhaba ben sağlık meslek lisesinden bu yıl mezun oldum bölümüm hemşirelik.. bu yıl sınavsız geçiş hakkımı kullanmayı düşünmüyorum gelecek yıl kullanabiliyor muyum bilen varsa cevaplasın lütfen

  2. meraba arkadaşlar… teknik meslek lisesi 2014 mevzunuyum ygs ye girmedim sadece geçiş hakkı için başvuru yaptım yanlız bana herhangi bir şifre verilmedi. şu an tercih yapmam için şifre gerekiyomuş tercih süresi zarfında oluşturabilirmiyim şifreyi lütfen bilgisi olan bana cevap verebilirse çok sevinirim..

  3. Merhabalar . Ben dikey gecis hakkimla cocuk gelisimi okuyacagim . Diploma puanim 70.36 acaba hangi universteler gelir ?

  4. meslek lisesi 2007 mezunuyum bu sene sınavsız geçiş yapamayız değil mi kaç yıl devam ediyor bu hakkımız mezun olduktan sonra.

  5. Ben 77 doğumluyum diploma değiştirme programı ıle 2004 yılında çocuk gelişiminden mezun oldum şimdi de sosyal hizmetler okumak istiyorum sınavsız geçişte şansım nekadar olur ve Rize’de yok sanırım 🙁 teşekkürler..

      1. Çözümsüz vaka değilsiniz. Sadece şuraya şu puanla yerleşir miyim şeklindeki sorulara cevap vermiyorum.

  6. ben bu yıl anadolu ticaret meslek lisesi bilişim teknolojılerı mezunu oldum ygsye gırdım ama barajı gecemedım , simdi 2 yıllık tercıh yapmak ıstıyorum ama bolumumle ılgılı degıl moda tasarım ve odyometrıyı tercıh etmek ıstiyorum bunu yapma hakkım varmı ? ve puan hesaplamanın soyle oldugunu soyledıler dıplomanotu *5 benım diploma notum 68*5 den 340 oluyor benım gırış puanım bu mu oluyor yardımcı olursanız sevınırım

    1. Bölümünüz dışındaki programları da tercih edebilirsiniz. Ancak öncelikle YGS 140 üzeri puan almış olman gerekiyor. Tercih etmek için kullanacağın puanın 340’tir.

  7. ben bu sene meslek lisesinden mezun oldum ygs’ye girdim barajı geçemedim, ama diploma puanımla tercih yapmak istiyorum onu nasıl yapıcam. Ösym aday işemleri sayfasındaki tercihler, diploma puanıyla başvuru yapmak için de geçerlimi, yani diploma puanımla girmek istesemde yine ordanmı tercih yapıcam, yada başka bişey daha yapmam gerekirmi ?

  8. Birşey sorucam arkadaşlar. Benim diploma notum 75 saglik mezunuyum. Bu sene mezun oldum. Sinavsiz geçiş hakimi kullanacağım. Ama uniler hep puan türünde. Peki soyle birsey duydum. Diploma puanini 5 ile carpip ona gore tercih yapiyormusuz doğrumu bu ?? Lütfen cevap verin 🙁

  9. Merhaba ben ticaret meslek lisesi öğrencisiyim sınavsız ggeçiş hakkımı kullandım obp üstüne 0.18 ek puan gelecek mi?

  10. Ben meslek lisesi mezun uyum ama gecen sene tercih yaptim ve yerleştim YGS puan ile il dişina bu sene geçiş hak kimi kullanabilir miyim İstanbul gelmek için?

  11. Merhaba ben bugün ygs tercih yaptım internet üzerinden ama direk geçiş hakkımı kullanıcaktım yanlışlıkla normal tercih yaptım yinede direk geçiş hakkımı kullanabilirmiyim acil cevap 🙂

    1. Sınavsız geçiş yapmanız gereken bölümleri seçmişseniz sınavsız geçişten yararlanırsınız.

  12. Merhablar. Ben ticaret meslek lisesi mezunuyum bu sene bitirdim. Tercih vericem . Bizim alanla ilgilenen hocamız ilk ve acil yardım , otopsi yardımcılığı bölümlerinide tercih olarak verebilirsiniz dediler. normalde araştırdım ama oyle birşey bulamadım. tercih verirsek gelme ihtimali olur mu?

  13. kolay gelsin ben 1991 doğumluyum liseyi bu sene açıkdan bitirdim meslek lisesi dış ticaret bölümünü bitirdim tercihlerim yaptım sınavsız geçiş hakkım zor mudur yaşıman dolayı ama mezuniyet tarihim 2014 açık

  14. ben geçen sene çocuk gelişim bölümünden mezun oldum.Bu sene 2 yıllık çocuk gelişimine ygs puanımla gitmek istiyorum ama devlet üniversitelerine sınavsız geciş hakkını kullananlar gidebiliyormus onları alıyorlarmış bu doğru mu? ben mersinde okudum mersin ünt. 2 yıllık çocuk gelişim yok sınavsız hakkımı kullansam hem kendi şehrim değil hemde geçen yıl mezum oldum çok zor olur gitmem buyuceden ygsden tercih yapmak istiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim.

    1. 1. Öncelik sınavsız geçiş hakkı olanlarda, onlarda biraz fazla kişi oldukları için diğerlerine sıra gelmiyor.
      2. Diğer üniversite ve şehirleri tercih edersiniz gelirse gidersiniz. Bu yıl yeni açılan Bartın, Tokat gibi yerleri tercih edip şansınızı deneyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir