Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.
Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.
SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.
Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.
Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.
Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.
Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.
TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.
ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
merhaba ben imam hatip lisesi mezunuyum sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istiyorum fakat herhangi bir başvuru yapmadım yinede kayıt yaptırabilir miyim beni yönlendirirseniz sevinirim arkadaşlar
Başvuru yapmadı iseniz tercih yapamazsınız. Öncelikle YGS’ye başvuru yapmış olmalısınız.
ben geçen sene giyim bölümünden mezun oldum bu sene tercih yapıcam tercih yaparken kendi ilinden başka yer yazabilin mi
Evet yazabilirsin.
Merhaba ben 2013 yılı mezunum geçen sene sınavsız geçiş tercihi yapmıştım ama kayıt olmadım bu sene tekrar sınavsız geçiş hakkımı kullanabilir miyim? Bilgisayar Programcılığı bölümü tutma ihtimali nedir ? Şimdiden Teşekkürler…
Tekrar geçiş için başvuru yapabilirsin.
Merhabalar ben geçen sene mezun oldum ve her hangi bir tercih veya geçiş yapmadım bu senede geçiş hakkımı kullanabiliyor muyum?
evet
Merhaba, 2006 Meslek Lisesi mezunuyum ve 2 senelik geçiş hakkımı kullanmak istiyorum. Yinede YGS Sınavına girmem gereklimidir? Veyahut nasıl bir yol izlemeliyim? Teşekkürler,
YGS’ye girmen gerekmiyor ama YGS’ye başvuru yapmak lazım. YGS başvuruları Ocak ayında yapılıyor, eğer başvuru yapmış isen tercih de yapabilirsin.
Hocam bilgileriniz için çok teşekkürler,
Merhabalar ben gecen sene mezun oldum ygsye girdim fakat baraji gecemedim iki yıllık geçiş hakkimi kullanip arel universitesine yerleştim fakat gitmedim. Bu sene de ygsye girdim baraji gecemedim tekrar iki yıllık geçiş hakkımı kullanabiliyor muyum ?
Birde sizce dış ticaret mi daha iyi lojistik mi ? Fikir verirseniz sevinirim şimdiden çok teşekkür ederim.
Bu iki bölüm birbirine yakındır. Çalışma alanları birbirine benziyor. Hangi bölüm senin çevrene daha uygun ise onu seçmelisin.
Evet kullanabilirsin.
Arel üniversitesi ne kadar alıyor ?
ben bu sene meslek lisesi mezunuyum.lyssde baraji gecemedim tablo 3adaki sinavsiz gecis olan universiteleri tercih edicem girerken diploma puaniylami yerlesicem yoksa ygs5 puaniylami
Diploma puanı ile yerleşeceksiniz.
diploma puanı obp ile giriceksin
merhabalar tekrar bir sorum daha var taban puan 344 ama benım 340 puanım girebilme şansım varmıdır ? ve bir dde turk hava kurumu universıtesı tam burslu kabın hızmetlerı bolumunı de tercıh etmek ıstıyorum ama benden ilerde ucret talep ederlermı?
Türk Hava Kurumu üniversitesinin tam burslu programını kazandıktan bursunuzun kesilip kesilmeyeceğini özel koşullardan öğrenebilirsiniz.
Arkadaşımla beraber aynı bölümü yazıp aynı yere gitmek istiyoruz ve tek tercih yapıcaz puanlarımız 277 ve 318 aynı yerin gelme olasılığı nedir sizce?teşekkkürler..
Mezuniyet yılınız ve okul türünüz aynı ise gelme ihtimali yüksektir.
Bu sene çocuk gelisimi bölümünden mezun oldum sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istiyorum zonguldaklıyım burada çocuk gelisimi bölüm var ama ben şehr dışında okumak istiyorum sizce baska üniversitelere yerlesebilirmiyim??
Başka üniversiteler de tercih edebilirsin.
merhaba ben obp puanım 285 ben istanbulda özele gitmek istiyorum ama hangi üniler alıyor bilmiyorum ve normalde puan olarak %50 burslu geliyor ama her ünide meslek lisesinden aldıklarını göstermiyorlar göstermeyen üni ye giremezmiyim puan tututyor ama almazlar mı yani neyin nesi bu yani biri bana yardımcı olabilir mi ?
TABLO 3-A’daki tüm üniversiteler sınavsız geçişle öğrenci alıyor.
hangi üniler önemli olan o
Ben geçen sene mezun oldum.4 Yıllığı giderim diye sınavsız geçiş hakkımı kullanmadım. Ama bu sene kullanmak istiyorum istanbul tutar mı ?
Kullanabilirsiniz.
Ben iki yillik geçiş hakkini kullanicam ama ilk önce en yakin yeri yazmak zorunda miyiz. Birde bazi üniversiteler puanlari aciklamamis yinede tercih yapabilir miyiz…
1. Hayır en yakın olanı tercih etmek zorunda değilsiniz.
2. yine de tercih yapabilirsiniz.
merhaba,
ben 2011 yılında ends. meslek lisesinden mezun oldum bu zamana kadar hiç tercih yapmadım obp puanım 280,bilgisayar programcılıgına gecmek istiyorum. Tercihimi nasıl yapacagım bu puan yeterli midir acaba ?
Bilgisayar programını tercih edebilecek bir lise alanından mezun olmuş isen mezuniyet yılın ve okul türün daha önemlidir, okul puanından. Tercih yapmak için önce TABLO 3-A’da programları belirleyeceksin sonra bunları ösym’nin sitesinde kuruma bildireceksin. Yada bir liseye gidip tercihlerini vereceksin.
Merhaba bende gecis hakkimi kullanicam ama bisy sormak istiyorum bu tercihlerin yaninda bazilarinda 13,2,d,95 yaziyor ama bazilarinda yazmiyo mesela edirne halkla iliskiler bolumunde yazmiyor yani sinavsiz gecisle almicagi anlamina mi geliyor ?
Öncelikle sınavsız geçişle alacak. Geçen yıl sınavsız geçişle dolmadığı için YGS puanı ile diğer öğrencileri aldığı için yerleştirme öncelikleri kısmında bir şey yazmamıştır.