Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. Meraba geçen sene çocuk gelişiminde mezun oldum yani lis. Hem bu sene hemde geçen sene ygs girdim ama puanım hesaplanmadı iki yıllık geçiş hakkımı kullanabilir miyim?ama şöyle birşey var optik te iki yıllık geçiş kullanabilirsiniz diye bir kutucuk vardı onu işaretlemedim

  2. sınavsız geçiş hakkı kaç kere kullanılabilir.ben bir kere kullandım ve bir yükseköğretim yerleştim ve 1 ay okula gittim simdi tekrar sınavsız geçiş hakkım var mı?

      1. cevap için sağolun peki geçiş hakkımı kullansam kimya teknolojisi bölümü 2 yıllık gelir mi.. yoksa ikinci öğretim mi yazmam lazım gelmesi için

  3. merhaba ben gecen sene Anadolu tıcaret meslek lısesı web tasarım bolumunden mezun oldum. gecen sene sınavsız gecıs hakkımı kullanmadım. bu sene de 130 puan aldım. sınavsız gecıs hakkımı kullanabılıyor muyum ? tercıh nasıl yapabılırım ve sınavsız gecıs hakkım varsa nereye başvurmam gerekiyor?

    1. Evet kullanabilirsin. Tercih yapmak için yukarıdaki açıklamayı okuyunuz. Herhangi bir yere başvurmanıza gerek yok. Tercihlerinizi ÖSYM’ye bildirmeniz yeterlidir.

  4. Merhaba. Geçen sene mimari restorasyon bölümünden terkim kaydımı sildirdim bu sene sınava tekrar girdim ve tekrar 2 yılık geçiş hakkımı kullana biliyormuyum? alan dışı tercih yaparsam okul puan verirmi?
    teşekkürler.

  5. merhaba ben 2009 yılında sınavsız geçişle elektrik bölümüne yerleştim okul uzadı çok dersim olduğundan bu bölümü bırakmak istiyorum bu sene sınava girdim ama puan alamadım tekrar geçiş hakkımı kullanabilirmiyim açık öğretim yazmak istiyorum (sınava başvururken geçiş hakkı ibaresini seçtirdim )

  6. Merhabalar ben geçen sene sağlık meslek lisesinden mezun oldum ama tercih yapmadım .Bu sene tekrar sınava girdim puanım 281. ilimdeki ilk ve acil yardıma girmek istiyorum .Geçen sene tercih yapsaydım muhakkak yerleşirdim ama geçen sene yapmadığım tercihi bu sene yapsam sizce yerleşebilir miyim ? Mezun olalı bir yıl oldu sizce endişe duymalı mıyım ?

  7. mrb.ben 2009 yili saglik meslek lisesj mezunuyum gecen yil ygs sinavina girdim ve alms oldigum puanla alan disi bir bolum yazdm.mimari restorasyon diue.okula yerlestim ve kaydimi yaptim ancak hic gitmedim.bu yil da sinavsiz gecise basvuru yaptm.birincisi,sinavsz geçiş tercih yapma hakkim varmi?ikincisi yerlesme ihtimali nedir? tsk ederim 🙂

  8. selamün aleyküm ben bu sen imamhatip lisesisnden mezun oldum fakat ben barajı geçmiş olmama rağmen paun düşük olduğu için 4 yıllık gelmiyor 2 yıllık dikey geçişi kullanmak istiyorm açık öğretim gibi okuycağım demi ? bana hangi 2 yıllıkları tercih edebileceğimle alakalı bilgi verirseniz sevininirm şimdiden teşekkürler.

    1. Anadolu ve Atatürk üniversitelerinin iki yıllık ilahiyat programları var onları tercih edebilirsin.

  9. merhaba benim sorum sınavsız geçiş hakkı ikinci öğretimden mi alıyo birinci öğretime yerleşemiyor muyuz

  10. Alan dışı tercih yaptığımızda okul puanı ekleniyor mu? örn;benim alanım ygs4 dersek ygs1 ygs2 ygs3 ygs5 ygs6 alanlarına da okul puanı ekleniyor mu?Benim sadece ygs4 ten mi tercih yapmam gerekli

    1. Tablo 3-A’daki tüm iki yıllıklara önce meslek liseliler OBP ile sınavsız geçiş yapabilecekleri alanlar yerleşirler. Diğerleri ise YGS ile onların doldurmadıkları bölümlere yerleşirler.

  11. Mesleki lise son sınıf öğrencisiyim. kredilerim ve yüzyüze eğitim derslerimi tamamladığım ve 12. dönemde olduğum halde müdürümüz bu yıl mezun olamayacağımı söylüyor. (( Okulun son dönem kayıt yenilemeyi unutup dilekçe yazmamla Ankara’dan kaydım yenilenmişti. ))
    Bu yıl tercih yapmalı mıyım?

    Güzellik ve saç bakımı alanı, cilt bakımı bölümünden hangi alanlara sınavsız geçiş yapabilirim ? Bu bölümler hangi üniversitelerde var?

  12. merhaba ben bu sene mezun oldum anadolu teknık lısesı ogrencısıyım meteb ıc dusunuyorum marmara gecen sene 322 ıle almıs benım obp ıse 320 gırme ıhtımalım nedır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir