Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.
Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.
SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.
Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.
Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.
Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.
Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.
TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.
ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
Ben meslek lisesi bilişim bölumu mezunuyum . Geciş yapmak istiyorum . Ama bazı üniversitelerin 2 yıllık bölümlerinde icerden aldıgına yani kendi sehrinden aldıgına dair işaret var . Ne yapmam gerekiyor ben hani universitelere bakablirim ?
Geçen yıl oraya en son yerleşen kişi içeriden veya dışarıdan olabilir. Tercih yaparken yukarıdaki açıklamalara dikkat ederseniz iyi olur.
Merhaba ben sağlık meslek lisesi mezunuyum bu sene ygs ye girmedim sınavsız gecis hakkımı da kullanmadım seneye kullanabilirmiyim öyle bi hakkım var mı
Evet seneye de kullanabilirsin.
merhaba ben imam hatip lisesinden mezunum bu sene anadolu üniversitesi ilahiyat yazsam seneye ilahiyat veya baska alanda tercih yapsam okul puanım kırılır mı?tesekkurler…
Evet kırılır.
merhaba sınavsız geçiş hakkı için başvuruda bulunmuştum yalnız ösys hesabıma girdiğimde. ösys başvurunuz yoktur diyor ve tercih yapamıyorum.
bu arada ygs sınavına girmemiştim…
Sınava girmeniz şart değildir. Başvuru yapmış iseniz tercih edebilirsiniz. Bir ösym sınav merkezine başvurun.
Demek ki başvuru yapmamışsınız, yada sadece para yatırmışsınız.
ewet sadece para yatırdım ne yapmam gerekiyodu ki kimse bana hiçbir bilgi vermedi.
Ayrıca bir ösym bürosuna gidip başvurunuzu yapmış olmalıydınız.
yani bu yıl herhangi bir üniversiteye yerleşemiyorum:(:( seneye mi kaldı şimdi???
Sağlık meslek lisesi çıkışlıyım 2 yıllık geçiş hakkımı kullanmak istiyorum bankaya 40 tl yatırdım , ygs ye de girdim başka birşey yapmam gerekiyor mu ?
17 Temmuz’a kadar da istediğin programları kılavuzdan seçip, seçtiklerini ise ÖSYM’ye bildireceksin. ÖSYM’ye bildirmek için YGS başvuru merkezlerini veya ÖSYM’nin internet sitesini kullanabilirsin.
merhaba , ben 2011 yılında and tic meslek lisesinden mezun oldum şuan sınavsız geçiş için tercih yaptım yerleştirme olasılığım nedir acaba ?
Merhaba. Meslek Lisesi mezunları neye göre yerleşiyor?
Peki Tablo 3-A’daki programları tercih ederken nelere dikkat etmem gerekiyor?
Yukarıda yazıyor.
Ben ticaret meslek lisesi mezunuyum obp okul puanim ile 380 oluyor. YGS sınavına hiç girmedim direk 2 yıllık sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istiyorum dedim bu sene mezun oldum sizce ankaraya yerlesebilir miyim.?
Merhaba,
KODU OKUL TÜRÜ
4 Anadolu Teknik Lisesi
3 Teknik Lise veya Anadolu Meslek Lisesi
Anadolu Ticaret Meslek Lisesi hangisine dahil oluyor caba ? 3 mü 4 mü ? Benim gitmek istediğim okulun son alımı 4 ile olmuş. Ben bu okula girebilir miyim ?
3’e dahil oluyor. Mezuniyet yılı 2013 ise yerleşmeniz zor.
Yeni mezunum. 2014 yani. Yerleşebilme ihtimalim var mı ? Ancak 3 yıl geriye baktım bundan önce hiç 3 ile almamışlar hep 4. Sizce de şansım var mı ?
O zaman zor gözüküyor. Tüm üniversitelere bakınız. Excell dosyamız işinize yarar.
ben ticaret lisesi mezunuyum direk geçiş hakkım olan odyometri bölümüne atıyorum taban puanı 300 ben bu pana sahip değilim . puanı yüksek olan benden önce mi yerleştirilir yoksa okul puanına mı bakılır kafam çok karışık
Gerçekten kafanız karışık, ben bu sorudan anlam çıkarmakta baya zorlandım. Geçiş öncelikleri yukarıda yazıyor. Eğer en son okul puanına kadar eşitlik bozulmazsa okul puanı en yüksek olan yerleştirilir.
Bn ilk yil sinavsiz gecis hakkimi kullandm universite geldi yalniz bn kayit yapmadim yani. Gitmedim tekrar sinavsiz gecus hakki icin basvuru yapa biliyormuyum..
Ltfn erkn cvb verin ltfn…
Evet yapabilirsin.
merhaba ben sağlık meslek lisesini bitirdim bu sene 2 yıllık direk geçiş hakkımı kullanmak istiyorum.Öğrenci alırken ne puanına bakıyolar ygs felan önemli mi ? diploma puanı etkiliyo mu? şimdiden teşekkür ederim
Yukarıda açıklama var. Diploma puanı o kadar etkilemiyor.
sorun şu ben tercih yapıcam makina bölümü okuyorum düz teknik meslek lisesi mezunuyum tercih yapıcam ama üniversteyi sınavsız geçiş olarak tercih yapılıyor ben okul puanına göremi yoksa ygsden aldığım puana göremi yerleşicem şimdiden teşekkürler .
Okul puanına göre tercih edeceksin.
Merhaba,
Ben meslek lisesi mezunuyum. Bu sene mezun oldum. Muhasebe bölümü okudum. YGS ve LYS sınavına girdim ve ikisinde de barajı geçtim. Rehberlik öğretmenimiz: “meslek lisesi mezunları puanla yerleşmiyor” dedi. Ben dört yıllık üniversite istiyorum. Ama rehberlik öğretmenimiz sınavsız geçiş için belirlenen 3A tablosunda bulunan üniversitelerden tercih yapmamı söyledi. Ve sadece üniversite bölümleri ve kontenjanlara baktı. Bu yaptığım tercihlerle yerleşebilir miyim? 4 yıllık üniversite tercihi yapabilir miyim?
İlginiz için teşekkür ederim.
YGS ve LYS’de 180 üstü puanlarınız var ise dört yıllık programları tercih edebilirsin. Tablo 3-A’daki programlar ise sınavsız geçişle yerleşebileceğin programlardır, öğretmeninin onları göstermiştir.
Peki Tablo 3-A’daki programları tercih ederken nelere dikkat etmeliyim?