Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. hocam merhaba ben kız teknik meslek lisesi 2014 sosyal hizmetlerden mezunuyum sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istiyorum ve tercihlerim de en başa Yalova Çınarcık meslek yüksek okulu nu yazdım sizce gelir mi teşekkür ederim…..

  2. hocam merhaba ben kız teknik meslek lisesi sosyal hizmetler 2014 mezunuyum sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istiyorum tercihlerim de en başa Yalova Çınarcık myo yazdım gelme ihtimali nedir? bir de 2. öğretimi tavsiye eder misiniz teşekkür ederim

      1. hocam sizce Yalova Çınarcık meslek yüksek okulu gelir mi kız teknik meslek lisesi mezunuyum bu sene mezun oldum sosyal hizmetlerden….

  3. merhaba Kardeşim sınavda 300 puan yaptı ve elektrik elektronik bölümü mezunu. İstanbul ‘ da yaşıyor. Direk geçiş yaptığında İstanbul ‘ da bir devlet okuluna yerleşir mi ? Yerleştirilirken öncelikle sınav puanları mı öncelikli oluyor ?

  4. direk geçiş hakkmı kullanıcam 2 yıllık yerleri yazıcam bu yüzden. ek olarak okula gitip işlem falan yapılması gerekiyor mu yoksa normal tercih yapıp beklicekmiyiz ??

    1. İstersen okula gidebilirsin yada kendi internet üzerinden yapabilirsin. Okula gitmek şart değil

  5. Anadolu ticaret meslek lisesi bilisim teknolojileri mezunuyum sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istiyorum bunun için tercih yapmam gerekiyor mu tam olarak ne yapmalıyım bilgi erebilir misiniz, teşekkürler.

  6. Merhaba ben endüstri meslek mezunuyum gecen yıl mezun oldum bi okula kayıtlıyım makine bölümünde ama gitmedim bu yıl tekrar tercih yapcam ve İstanbul Üni makine gitmek istiyorum acaba sınavsız geçiş yapabılır mıyım? Obp puanımla yerlesmek istiyorum fakat ygs girerken sınavsız geçiş yapmak istiyorum kutucugunu işaretlemedim. Geçemez miyim? :/ Bilgisi olan lütfen yazabilir mi

  7. arkadaşlar alanımın kodunu bulamıyorum sınavsız geçiş için tercih klavuzuna yazmam gerekiyormu tesisat doğalgaz mezunuyum bu yıl. 9 eylül yapı tesisatına sınavsız geçiş yapmak istiyorum fakat hangi tablodan yapacaığımı bilmiyorum. yardım ederseniz sevinirim.

    1. Senin alanın sınav sonuç belgende yazıyor. Tercih edeceğin programları ise kılavuzun Tablo 3-A’sında bulabilirsin.

  8. 2 yıllık sosyal hizmet okumak mı yoksa 4 yıllık sosyoloji mi daha mantıklı bir karar olur teşekkürler..

  9. erdal bey sadece sınavsız geçişş yapmak para yatırmakla bitmiyo mu lütfen bana bilgi verin ?????? tercih yapamıyorum:(((((((( ve sorunun ne olduğunu da hala bilmiyom:(

  10. Ben metal işleri bölümü meslek lisesi mezunuyum direk geçiş de bizi kapsıyan okul ve bölümler nelerdir acaba yardımcı olabilirmsiniz..

    1. Şurada M harfi ile başlayan bölümlerin sınavsız geçiş alanlarına baktığında geçiş yapabileceğin bölümleri görebilirsin.

  11. merhaba ben ticaret meslek lisesinde bilişim okuyorum yani bilgisayar programcılığı ile devam edicem obp 430 yani iyi bir puan fakat meslek lisesi benim için bir eksi İstanbulda bilgisayar programcılığı sınavsız geçiş ile tutarmı ? teşekkürler 🙂 yada önereceğiniz başka bir yer var mı

  12. Ben elektrik Elektronik mezunuyum iki yıllık geçiş hakkım var sadece alanımı mı tercih edebiliyorum yoksa başka alan tercih edebilir miyim? Hangi alanları tercih edebilirim teşekkürler

      1. mrb ben çocuk gelişimi mevzunuyum tıbbi görüntüleme 2 yıllık terch vermeyi düşünüyorum ? yerleştirme öncelikleri boş olan bi üniversiteye vereceğim tercihimi gelme ihtimali var mıdır ? ve ygs puanım ile mi yerleşirim ? ygs ye girdm

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir