Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.
Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.
SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.
Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.
Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.
Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.
Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.
TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.
ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
08.06.2012 sağlık meslek çıkışlıyım 10 lira para yatırmıştım ben ziraat bankasına ama ösymn sitesine girdiğimde tercih hakkı tanınmıyor neden acaba bi bilginiz warmı bu konuda_?
Sadece para yatırmak yetmiyor aynı zamanda başvuru işlemlerini de gerçekleştirmek gerekiyor. Ya kendiniz internet üzerinden ya da bir liseye giderek başvuru işlemleri yapmalıydınız.
merhaba ben bilişim teknolojileri bölümünden mezun oldum ygs ye girdim tercih yapsam 4 yıllık bi yer yazsam ve gelse bu bölüm yinede 2 yıllık geciş hakkımı kullanablirmiyim (4 yıllığa belki gidemem sebebi de özel olması ona o zaman karar vereceğim)
Dört yıllık gelirse yeniden tercih yapamayacağın için iki yıllığa gidemezsin. İki yıllığa ancak bir sonraki yıl gidebilirsin.
merhaba,ben bu sene geçiş hakkımı kullanııp yerleşmek istiyorum.Diyelim ki yerleştim okudum bitti daha sonrada tekrar geçiş haklarımdan başka bir bölüm tercih yapabiliyormuyum tekrar sınava girip ? yardım ederseniz sevinirm
Evet tekrar tercih edebilirsin. Sınava girerek veya sadece başvuru yaparak.
Merhaba. 2010 SML Lab. Teknisyenliği bölümü mezunuyum. YGS’ye girdim. Barajı geçtim, tercih hakkım doğdu. Yanlız ben sınavsız geçiş yapabileceğim bölümlere tercih yapmak istiyorum. Tercih yaparken sınavsız geçiş hakkımla tercih yapıyorum gibi birşey işaretlemem gerekiyor mu. Mail atarak bilgilendirme yapabilir misiniz ?
Ekstra bir şey işaretlemenize gerek yok. sistem sizin hangi bölümlerden mezun olduğunuzu biliyor ve kendi alanınızdan bir yer seçtiğinizde, tercihlerinizi sınavsız geçiş olarak değerlendiriyor.
Tercihlerde sınavsız geçiş hakkımı nasıl kullanıcam yani bunun için ek bişey yapmam gerekiyormu? Yoksa sadece 3a tablosundakikodları yazmam yeterli olacakmıdır?
Ekstra bir şey yapmana gerek yok. Sınavsız geçiş hakkının olduğu programları (buradan öğrenebilirsin.) seçmen yeterlidir.
Hocam ben meslek lisesi mezunuyum bilgisayar bölümü aöf’ye sınavsız geçebilirmiyim.
Basım ve Yayın Teknolojileri
Bilgi Güvenliği Teknolojisi
Bilgi Yönetimi
Bilgisayar Operatörlüğü
Bilgisayar Programcılığı
Bilgisayar Teknolojisi
Coğrafi Bilgi Sistemleri
Görsel İletişim (Önlisans)
İnternet ve Ağ Teknolojileri
Mobil Teknolojileri
Pazarlama (Önlisans)
Bu bölümler açıköğretimde varsa tercih edebilirsin.
Hocam bilişim teknolojileri mezunuyum 2 senelik sınavsız geçişte aöf ye başvurabilirmiyim.
Bu bölümleri seçebilirsiniz.
Basım ve Yayın Teknolojileri
Bilgi Güvenliği Teknolojisi
Bilgi Yönetimi
Bilgisayar Operatörlüğü
Bilgisayar Programcılığı
Bilgisayar Teknolojisi
Coğrafi Bilgi Sistemleri
Görsel İletişim (Önlisans)
İnternet ve Ağ Teknolojileri
Mobil Teknolojileri
Pazarlama (Önlisans)
Bunlar açıköğretimde varsa tercih edebilirsin.
Hocam meraba . Ben geçen sene mezun oldum . sınavsız geçiş hakkımı kullandım pamukkale ünv. kazandım kayıt yaptırdım sildirdim geri başlamadan , bu sene tercih hakkım var mı yok mu ?
Var
ben bu sene meslek lisesinden mezun oldum 2 yıllık direk geçiş hakkımı kullanmak istiyorum normal tercih edenler gibimi tercih yapıcam
Erdal bey lutfen cevap yazın
Evet
Merhaba Bilgisayar prog. 2 yıllık geçiş yapıcam sitede puan türü ygs 1 yazıyor ona göremi yazcam yoksa orta ögretim başarı puanınamı ögretmenim oöbp göre yaz demişti ama aklım karıştı sitede ygs1 yazınca bi yardım ederseniz acil..
Meslek liseli ve bilgisayar programcılığından mezun iseniz o zaman OBP ile değilseniz YGS-1 ile tercih edeceksiniz.
hocam merhaba ben gamze. ben bu sene istanbul teknik lise cocuk gelişiminden mezun oldum. dikey geçiş hakkımı kullanmak istiyorum . meteb dısı yapcam tercihimi selçukta 3 ve d yazıyo ben bunların anlamlarını biliyorum obp puanım ise 386 gecen sene 340 la yerleşilmiş benim selçuga girme olasılıgım nedir ?
Geçen yıl orayı bu özelliklerle tercih etmiş olsaydın yerleşirdin. Bu yıl da olabilir. 3 en son meslek liseli ve meteb dışından birinin 340 puanla yerleştiğini gösteriyor. Teknik lise mezunu olduğun için önceliğin var.
2012 Ticaret mezunuyum bilgisayar programcılığına sınavsız geçiş yapcam gelme ihtimali çok mu düşük ?
MERHABA BEN 2013 YILI ELEKTRİK MESLEK LİSESİ MEZUNUYUM GECEN SENE IKI YILLIK BASVURU YAPMADIM BU SENE IKI YILLIGA BASVURU YAPMA SANSIM VAR MI ?
Evet var.
ben bilişim teknolojileri ağ işletmenliğinden mezun oldum 2 yıllık direk geçiş hakkımı kullanıcam bunun için özel bir sey yapmama gerek varmı mesela 2 yıllık direk geçiş hakkımı kullanmak istiyorum gibi bir seçenek varmı
Öyle bir seçenek yok.
hocam merhaba ben 1994 dogumluyum fakat alttan derslerım oldugu için 2014 mezunuyum liseden , şimdi 2 senelik tercih hakkımı kulanmak istiyorum öncelikle istanbuldaki üniversiteler benim önceligimde klavuzdaki bölüm 8 de olan —– olması benı korkutmalımı aynı sekılde bazı üniversiteler en son 95 almış bu sene 96 alacak benım acıkta kalma gibi bir durumum olurmu ben dış ticaret sececegim diploma puanım 61,22 burslu kazanabilirm iyim acaba yardımlarınız için teşekkürler
Doğum tarihi o kadar önemli değildir. Önemli olan mezuniyet yılıdır. Senin mezuniyetin ise bu yıl olduğuna göre sorun yok. Yerleşme ihtimalin %60’ın üstündedir. Burslu kazanma ihtimalin var.
ben ticaret meslek lisesi mezunuyum. tercih kılavuzunda 7. sütundaki ösys en küçük puana bakılmaksızın mı tercih yapıyoruz yoksa o puandan düşük almışsak giremiyormuyuz ?
O puandan düşük puanın da olsa tercih edebilirsin. Mezuniyet ve okul türüne daha çok dikkat et.