Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.
Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.
SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.
Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.
Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.
Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.
Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.
TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.
ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
hocam ben çocuk gelişim bölümü mezunuyum sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istiyorum ama okul öncesi bölümüne tercih verebiliyor muyum ?
Okul öncesi için sınavsız geçiş olmaz.
hocam ıkı yıllık gecıslerden once başka 4 yıllık bolumler yazsam gecıslerımın gelme ıhtımlaını dusururmu onları engeller mı
Hayır engellemez.
Hocam ben endüstri meslek lisesi bilişim bölümü web tasarımı programlama okuyorum lise bitince 2 yıllığa geçmemi tavsiye eder misiniz?
Web programlama alanında kendini geliştiriyorsan okuyabilirsin. Ama diploma sahibi olmak için okuman gerek yok.
Gecen yıl geçiş hakkımla kazanmıstım gitmedim bu yıl tekrar geçiş kullanıcam gecen yıl kazandıgım için bu yıl gelmeme olasılığı var mı
Kazandığından dolayı gelmeme olasılığı olmaz.
Hocam ben anadolu sağlık meslek lisesi tıbbi laboratuvar mezunuyum. sınavsız geçişle özel üniversitede diyaliz bölümünü yazmak istiyorum. özel üniversiteler yerleştirme yaparken obp puanına mı yoksa ygs puanına mı dikkat eder ?
Özel üniversiteler de OBP puanına bakıyor.
6 binlerdeyim hukukun gelme olasılığı var mı?
Çok yüksek ihtimalle gelir.
benim alttan bidersim var diplomayı alamadım sorumluluk sınavı kasımda bu durumda tecih yapabilirmiyim lütfen acil cevap verebilirmisiniz
Tercih yapın, mezun olamazsanız bir sonraki yıl okul puanınız kesilmez.
Merbaha hocam ben bir önceki sene Çocuk gelişimi bölümünden liseden mezun oldum bu sene 2 yıllık mimari restorasyon istiyorum ygs puanımla girme şansım nedir
Puanınız yüksek ise girebilirsiniz.
10-40 arasında değişiyor benim puanımla okulların puanı arasındaki fark
bazı yerlerde 10 bazı yerlerde ise 50-60 puanı bulabiliyor benim puanım ile oklun puanı arasındaki fark yüksek olan benimki
hocam sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istiyorum istediğim şehri yazabilir miyim?
Evet yazabilirsin.
Hocam meraba, ben 2 senelik sınavsız geçiş hakkımı kullanıcam da anlamadıgım bi yer var onu sorucaktım. Şimdi benim tercihimin ilk sırasında yer alan üniversite geçen sene 94 ile kapatmış yaş olarak ben ise 95 liyim benim burayı kazanma şansım varmıdır??
Yaştan önceki şartlar uyuyorsa yerleşirsin.
erdal bey cewap yazarsanız çok sewinirim
hocam ben 2 yıllık geçişimi yapcam puanın 311 yerleşmem yüzde kaç acaba öğrenebilirmiyim
Hangi bölüme yerleşeceğin , hangi okulları tercih ettiğin, mezuniyet yılın, okul türün, metebin belli değil. Tüm bu belirsizlikler arasında sana nasıl yardımcı olabilirim. Üstelik şuraya şu puanla yerleşir miyim şeklindeki sorulara cevap vermeme kararı almışım. Bu yüzden soruna cevap veremedim. Anlayışın için teşekkürler.
hocam Atl mezunum oldum ortaögretim basarı puanım 414,55000 diploma notu 82.91 alan kodum 4238 nereleri önerirsiniz?
Ygs ye girdim kazanamadım sınavsız geçiş hakkı mı kullana bilirmiyim
Evet
hocam sizce 2 yıllık geçiş hakkımı kullanmalımıyım ? çook kararsızım ! acil cevap
Kullan, kararsız olma. Kaybedeceğin bir şey yok