Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.
Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.
SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.
Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.
Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.
Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.
Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.
TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.
ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
Hocam ben meslek lisesi makine bölümü mezunuyum 2 yıllık hangi bölümleri seçebilirim?
Buradan öğrenebilirsiniz.
Hocam ben 2011 yılında elektrik-elektronik bölümünden mezun oldum ve o yıl sınavsız geçiş hakkımı kullanarak yerleştim 1.5 dönem okudum ama okulu bitirmeden kaydımı sildim ben şimdi bir daha sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istiyorum bir kez daha tercih yapabilir miyim ?
Evet
hocam hayırlı ramazanlar bir konuda yardım isteyecektim ben sağlık meslek mezunuyum ve ilk ve acil yardım istiyorum okul birinciliğim var çevrem bu bölümü okursam hemşireliğim yanacak diyorlar ama ben bu bölümü okumak istiyorum yerleştirme önceliklerinde 95’liler öncelikli bense 96’lıyım lütfen yardımcı olun ne yapmam gerekiyor.hayırlı akşamlar hocam
Okul birinciliği iki yıllık programlar için geçerli değildir. İlk ve acil yardım bölümünü seçeceksen öncelik mezuniyet yılı, sonra okul türü, sonra ise meteb’tir. Bunlardan sonra OBP ile yaş gelmektedir. En son yaşa bakıldığı için yaş o kadar önemli değildir. Hemşirelik için ise okul birinciliği avantaj sağlayabilir.
Erdal hocam ben geçen sene Motor Meslek Lisesinden mezun oldum. Sınavsız geçiş hakkımı kulanarak 2 yıllık 2. öğretim otomotiv bölümünü tuturdum. Ama gitmedim kayıt yaptırmadım. Bu sene tekrar ygs sınavına girdim bu sene yine sınavsız geçiş hakkım varmı. Kullanabilir miyim bilmiyorum. Lütfen yardım edin
Evet var, kullanabilirsin.
Hocam ben bu sene sınavsız geçiş hakkımı kullanıp bir üniversiteye kaydolursam seneye puanım kesilir mi?
Kesilmez.
Erdal hocam ben gecen sene motor meslek lisesnde mezn oldm sinavsz gecs hakimi kulanark 2 yllk 2 ogretimi tuturdm ama gitmedm bu sene tekrar ygs ye grdm ama bu sene bidaha snavsz gecs hakimi kullanblrmym bilmyrm yardmci olrsanz sevnrm
Erdal hocam ben açık öğretim bölümü bilişim teknolojileri sınıfı son sınıf öğrencisiyim 1. Dönem staj sınavına giremedim milli eğitim bakanlığına telefon açtım sınav hakkının verilip verilmeyeceği için bu yüzden mezun durumda değilim 1. Tercihleri yapmadan kontenjan hakkı kullanabilir miyim ?
Belki sınıav hakkı verilecek ama tercihlere yetişemeyeceğim
Teşekkürler
Birinci tercihleri vermeden ek tercihlerden yararlanabilirsin. Yani şimdi tercih yapmaz Eylül sonu tercih yaparsın.
hocam ben kız teknik ve meslek lisesi büro yönetimini okudum.mezun oldum bu yıl. tıbbi dökümantasyon ve sekreterlik bölümüne gitmek istiyorum.sınavsız geçişimde var. ne yapmalym nasıl yapmalaıyım.ardımcı olun lütfenn.
Bugün akşam saat 23:59’a kadar tercih yapmalısın. Tercihlerini ais.osym.gov.tr adresinden kendi yapabilir veya bir liseye giderek yapabilirsin.
hocam merhaba ben ticaret meslek lisesi pazarlama ve parekendecilik bölümü mezunuyum.tapu kadastrosu ve harita kadastro bölümlerini sınavsız tercih edebilir miyim.teşekkür ederim
Buradan kontrol edebilirsin.
Ankarada ki üniversitelerin hepsi gelir değil mi kesin çünkü sadece onları yazacağım
Kesin bilgi yok sadece tahminde bulunuyorum.
Hocam 2 yıllık geçiş hakkımla beraber ygs puanı ile tercihte bulunma imkanım varmı?
Evet
Erdal hocam ben açık öğretim lisesi son sınıf öğrenciliğim beceri sınavına giremedim tercih yapmalımıyım yapmamalımıyım 1. Tercih hakkımı kullanmazsan kontenjanlardan yararlanabilir miyim ?
Beceri sınavını anlamadım. YGS’ye başvuru yapmışsanız ilk ve ek tercihlerden yararlanabilirsiniz.
Hocam ben bilişim teknoloji bölümü web tasarım dalından mezun oldum 2 yıllık geçiş hakkımda hangi bölümleri seçebilirim
Bunları seçebilirsin.
Basım ve Yayın Teknolojileri
Bilgi Güvenliği Teknolojisi
Bilgi Yönetimi
Bilgisayar Operatörlüğü
Bilgisayar Programcılığı
Bilgisayar Teknolojisi
Coğrafi Bilgi Sistemleri
Görsel İletişim (Önlisans)
İnternet ve Ağ Teknolojileri
Mobil Teknolojileri
Pazarlama (Önlisans)
ygsye girmeden sınavsız geçiş hakkından yararlanılmaz deniliyor ama ben başvuru yaptm tercıh butonlarmda aktifleşti nasl oluyo ??
Demek ki sınava girmeye gerek yok.
221 puandaki bir alana 204 puanla girme olasılığım nedir sizce teşekkürler.
%30 ihtimalle olabilir
Kontejan varsa da mı düşük olur?
Kontenjan fazla olursa değişebilir.