Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. mrb hocam ben geçen sene kız meslek lisesi çocuk gelişiminden mezun oldum. dersaneye gittim ama sınavsız geçiş önceliği yeni mezunlaraymıs benim yerleşme imkanım kendi memleketim de ya da baska illerde war mı ? ygs den okulla beraber 240 puan oluyor sınavsız yerleşemezsem puanla mı yerleşirim ?

  2. Hocam merhaba,

    1988 yılı Kız meslek lisesi çocuk gelişimi mezunuyum. Ben bu yıl YGS’ye girmedim. Bu yıl hiçbir şansım yok mu? müracaat edemez miyim?. illa YGSye girmem gerekiyorsa sınavsız geçişin anlamı ne ?

  3. 2005 yılı mezunu metal ve soguk metal mezunuyum geciş hakkımı kullanmak istıyorum 1986 dogumluyum yerlesme olasılıgımmm nedir diloma notum 4.08 tercihimi yanlızca izmir olarak yaptımm calıstıgım için ve sade 10 tane tercihh yapabildim sansım cokmu düşük..bu arada metal işleri bölümü geçiş yapacagı bolumler hangileridir… şimdiden tesekkurler…

  4. geçen dene mezun oldum bilgisayar bölümünden bu sene üniversteye hazırlandım olmadı 2 yıllık hakkım duruyormu .

  5. selam hocam açıköğretim son sınıf öğrencisiyim sınavsız geçiş hakkımı kullandım tercihimide yaptım ama mezun olamadım bi dönemim olmadığı için. seneye kullanabilirmiyim sınavsız geçiş hakkımı bisorun olurmu.ilahiyat için kontenjan sorunu oluyormu senye yerleşme ihtimalim varmı.cevaplandırırsanız sevinirim şimdiden teşekkürler..

      1. Gelecek yıl tekrar sınavsız geçiş hakkınızı kullanabilirsiniz, sorun olmaz. İlahiyatın kontenjanı çok fazla yerleşebileceğinizi düşünüyorum.

  6. hocam ben elektrik elektronik teknolojisi mezunuyum geçiş hakkımı kullanmak istiyorum uzaktan olarak kullanabilir miyim ?

  7. Hocam ben duz meslek lisesi muhasebe ve finansman bolumu mezunuyum 180 barajini gecemedim obp ise 345 burada marmara univ . 2.ogretim banka sigorta bolumune girebilir miyim

  8. hocam ben sağlık meslek lisesi mezunuyum eğer bu sene iki yılllık geçiş hakkımı kullanırsam ve bana terchlerimde çıktığı ve gitmediğim halde ertesi sene okul puanım kesilir mi ?

  9. hocam ben sağlık meslek llisesi 2014 hemşirelik mezunuyum ve iki yıllık ilk ve acil yardım bölümüne direk geçişimi kullanırsam ve tercihlerimden bana bu bölüm çıktığında gitmediğim takdirde seneye benim okul puanım kesiliyor mu ?

  10. hocam merhaba. ben sınavsız geçiş yapacağım ama normal tercih yapar gibi mi yapıyorum yoksa sınavsız geçiş olduğunu belirtmem gereken yer var mı

  11. Merhaba hocam benim bu sene sınavsız geçiş hakkım var ama ben dersaneye yazılsam 4yılık tutturmak için seneye sınavsız geçiş hakkım iptal olur mu ? 4yıllık olmazsa tekrar 2 yıllık sınavsız geçiş hakkımı kullanabilir miyim?

  12. hocam 2 yıllık geçiş hakkım var ygs-lys vs puanım iyi degil bu sene yeniden hazırlanmak istiyorum 2 yıllık hakkım devam eder mi ?

  13. Hocam merhaba

    Meslek lisesi mezunuyum sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istiyorum. Fakat açıköğretimden okumak istiyorum sınavsuz geçiş hakkım açıköğretimi kapsarmı illa meslekyuksek okulunamı gitmem gerek

  14. Hocam ben sadece ygs ucreti olan 40 lira yatirdim sinavsiz gecise basvumadim buna ragmen sinavsiz gecis hakkim varmi tskrlr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir