Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.
Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.
SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.
Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.
Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.
Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.
Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.
TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.
ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
s.a ben 2004-2005 çoçuk gelişimi mezunuyum sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istiyorum 2013 başvurularını kacırdım yeni başvurular nezman acaba … şimdiden teşşekur ediyorum kolay gelsin
A. Selam
2014 YGS başvuruları Ocak-Şubat aylarında bu siteden takip edebilirsiniz.
98 yılı ticaret lisesi mezunuyum bu sene sınavsız geçiş hakkımı kullanarak şişli meslek yüksek okulunu tutturdum ama ücretli olduğu için kaydımı yaptırmıcam. ek yerleştirme hakkım oluyormu? sınavsız açıköğretim okumak istiyorum.
Ek yerleştirmeye başvuru yapamazsınız.
merhaba.ben 2003 yılı ticaret lisesi mezunuyum sınavsız geçiş hakkım var mı ? Yoksa ne yapmalıyım açıktan okumak için.şimdiden teşekkürler
2014 YGS’ye başvuru yapacaksınız. Başvurular Ocak-Şubat aylarında yapılır.
ben şimdi sağlık meslek lisesi mezunuyum. sınavsız geçiş yaptım hiç bir yer çıkmadı.ek tercihdede çıkmazsa seneye sınavsız geçiş hakkım durcak mı? yoksa iptal olur mu ? Birde kendi bölümümden başka bölümlerede sınavsız geçiş yapabiliyorum. eğer bunlardan birine yerleşirsem seneye sınavsız geçiş hakkım olur mu ?
Sınavsız geçiş hakkın devam eder. Sınavsız geçiş yapabileceğiniz bölümler var onlara buradan ulaşabilirsiniz. Bunun dışındaki yerlere sınav geçiş için başvuramazsınız.
merhaba hocam . Ben bu yıl sınavsız geçiş hakkımla 2 yıllık bölume yerleştim . Eylulde kayıt yaptircam . 2014 ygs de tekrar sınavsız geçiş hakkımı kullanabilirmiyim . Başka 2 yıllık bölüme yerleşmek için ?
2014 YGS’ye başvurarak tekrar sınavsız geçiş hakkınızı kullanabilirsiniz.
Merhaba hocam ben 2.yıllık sınavsız geçiş makina bölümü tercihimi yaptım istemediğim bir yer geldi 2.tercih yapma hakkım varmı..
Hayır tercih yapamazsınız.
Ben bu sene sınavlara girdim. başarılı olamadım. sanırım o 3-A denilen yeri işaretlemedim. Şimdi de iki yıllık geçiş hakkımı kullanmak istiyorum. Bana yardımcı olabilirmisiniz ?
Sınavsız geçiş için tercihlerinizi yapabilirsiniz. Ek yerleştirme başladığı zaman Tablo 3-A’dan tercihlerinizi yapabilirsiniz. Ek yerleştirme Eylül sonu Ekim başında başlar.
Peki Antalya veya Bursa veya herhangi bi şehir yani istediğim şehirden seçebilirmiyim ek tercihlerde
Evet. yapabilirsiniz.
Bu bahsettiğiniz tablo 3-a sayfasını nerden bulabiliriz. Mezun olduğumuz liseye gidip orda bu işi yapamazmıyız ?
ÖSYS Kılavuzunda bulabilirsiniz. Ösym’nin sitesinde var.
Son sorum olucak. sınavsız geçiş yerleri için bi link vermişsiniz (buradan yazan yer) orda benim bölümüm yazmıyor. Ben elektrik-Elektronik mezunuyum bölümüm de pano tasarımı ve montajı. Orada bu bölüm yok ne yapabilirim.
Sizin alanınız Elektrik-Elektronik olduğuna göre sınavsız geçiş alanlarınız
1505 Elektrik-Elektronik Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi 2
1505 Elektrik-Elektronik Biyomedikal Cihaz Teknolojisi 2
1505 Elektrik-Elektronik Elektrik 2
1505 Elektrik-Elektronik Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı 2
1505 Elektrik-Elektronik Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı (AÖ) 2
1505 Elektrik-Elektronik Elektrikli Cihaz Teknolojisi 2
1505 Elektrik-Elektronik Elektromekanik Taşıyıcılar 2
1505 Elektrik-Elektronik Elektronik Haberleşme Teknolojisi 2
1505 Elektrik-Elektronik Elektronik Teknolojisi 2
1505 Elektrik-Elektronik Enerji Tesisleri İşletmeciliği 2
1505 Elektrik-Elektronik Görsel İletişim (Önlisans) 2
1505 Elektrik-Elektronik Grafik Tasarımı (Önlisans) 2
1505 Elektrik-Elektronik Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi 2
1505 Elektrik-Elektronik Mekatronik 2
1505 Elektrik-Elektronik Mobil Teknolojileri 2
1505 Elektrik-Elektronik Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği 2
1505 Elektrik-Elektronik Otomotiv Teknolojisi 2
1505 Elektrik-Elektronik Radyo ve Televizyon Teknolojisi 2
1505 Elektrik-Elektronik Raylı Sistemler Elektrik ve Elektronik Teknolojisi 2
1505 Elektrik-Elektronik Sahne ve Gösteri Sanatları Teknolojisi 2
1505 Elektrik-Elektronik Uçak Teknolojisi 2
1511 Elektronik Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi 2
hocam ben sınıavsız gecıs hakkımı kullandım ygs para yatırmadım sadece sınavsız gecıs ıcın para yatırdım bnm ek tercih yapma hakkım war mı.. cocuk gelisimi mezunuyum hangı bolum gelir bna bnı aydınlatırsanız cok sevınırım sımdıden tesekkur ederım
Ek tercih hakkın var ve çocuk gelişimi bölümünü tercih edeceksin. Ek yerleştirme kılavuzu yayınlandığında oraya bakarak tercihlerini yapacaksın.
ben bu sene geçiş hakkımı kullanıp yerleştim bir üniversiteye 2. senem olduğu halde ama kararsız kaldığım bir bölüm geldi yani pek istemediğim. Ek tercih yapabilirmiyim ya da dilekçe yazıp aynı puanda olan başka bir bölüme geçebilrmiyim aydınlatabilrmisinz ? teşekkürler şimdiden
2013 YGS’ye başvuru yapmamışsanız tercih yapamazsınız. Dilekçe ile de bölüm değişmez. 2014 YGS’ye başvurarak yeniden tercihte bulunabilirsiniz. İsterseniz açık öğretimde ikinci üniversite kapsamında başka bir bölüm okuyabilirsiniz.
hayır ben tercih yaptım ve bu sene yerleştim ama bölüm değiştirmek istiyorum dilekçe ile aynı puanlı biryer oluyormuş diye bir şeyler duydum ama ne kadar doğru bilmiyorum
Dilekçe ile bölüm değiştirmeniz mümkün değil.
eşim 2001 imam hatip lisesi mezunu 2013 ygs başvurusu yaptık. sınavsız geçis yapmak istiyor. tercih zamanınında tercih yapamadık. ek yerleştirmelerde başvuru yapabilirmiyiz. başvurumuzu örgün yada açıköğretim için mi yapacağız.
Sınavsız geçiş için ek yerleştirmede tercih yapabilirsiniz. Açık öğretim için tercih yapacaksınız. Örgün iki yıllık ilahiyat yok.
hocam 2012 meslek lisesi mezunuyum bu sene tercih yapmadım direk geçiş hakkımı kullanmak istiyorum ek terchlerde sınavsız geçiş hakkımı kullanabilirmiyim acaba cewap verırsenız sevınırım
2013 YGS’ye başvuru yaptı iseniz ek yerleştirmede tercih yapabilirsiniz.
hocam puansız geciş için tercihler ne zaman oluyor???
Tercihler bitti. Ek yerleştirme Eylül sonu başlayacak.
Hocam yardımınız için teşekkürederim son bişey kaldı ben direk geçiş hakımı kullandım ve antalyaya düştüm ama oraya gitmek istemiyorum EK TERCİH hakını kullanabiliyormuyum şuan okullu kazandım akseki meslek yüksek okulu onu iptal edip ek tercih hakkı yani ltfen yardım edermisiniz
Ek yerleştirmeye başvuramazsınız. Kazandığınız yeri iptal etme gibi bir durumunuz da yok. Sadece okumayabilirsiniz, gelecek yıl tekrar tercih edersiniz.
98 – 99 meznuyum acaba sınavsız geçiş hakkımı kullanabılırmıyım?
Kullanabilirsiniz.
hocam ben sınavsız geçiş hakkımı kullandım. aöf emlak ve emlak yönetimi bölümüne yerleştim,… ek yerleştirmede tekrar istediğim farklı bir bölümü tercih etsem olurmu… bir de 2. tercih yaptığım halde bu sefer hiç bir yere yerleşemessem ilk tercihte yerleştiğim bölüm hakkını da kaybediyormuyum. teşekkürler
Kontenjansız bir bölüm kazandığınız için ek yerleştirmeye başvuru yapabilirsiniz. Hakkınızı kaybetmek istemiyorsanız kaydınız yapar o şekilde ek yerleştirmeye başvurursunuz.