Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. s.a hocam ben ticaret meslek lisesi bilgisayar mezunuyum sınavsız geçiş hakkımı özel bir üniversitede sağlık bölümlerinden birinden yana kullanabilirmiyim kullanırsam yerleşme imkanım nedir. ek tercihlerde.

  2. S.a Hocam ben bu sene direk geçiş tercihi yaptım aksaray merkez die ortaköy ilçesini yazdım ve pişman oldum. Şimdi okula kayıt yaptırmasam gitmesem direk geçiş hakkım yine bitermi? Seneye sınava girsem 2 yıllık bölümlere diğer liselerden ne gibi avantajım olur benim?

    1. Gitmezsen tekrar gelecek yıl sınavsız geçiş hakkını kullanabilirsin. Bu yılki avantajların devam eder.

  3. hocam ya ben 10 lira direk geçis için yatırdım ama ne tercih verdim nede gidip bi ösym şubesinden kayıt yaptım nede herhangi bi okuldan ek tercih hakkım var mı?

  4. Iyi gunler kolay gelsin hocam ben gecen sene meslek lisesinden tekstil bolumu mezunuyum ben gecen sene sinava girmedim kayitta yaptirmadim simdi ikinci tercih yapilacakmis ben tercih yapabilirmiyim 2 yillik hakkimi kullanabilirmiyim yoksa oss sinavi icin kayit yaptirip sinava girip mi 2 yillik gecis hakkini. Kullanabilirim

    1. Öncelikle YGS’ye başvuru yapmalısınız. Başvuru yaptıktan sonra tercih yapabilirsiniz. 2013 YGS’ye başvuru yaptı iseniz ek yerleştirmeye başvurabilirsiniz. Aksi durumda 2014 YGS’yi bekleyeceksiniz.

  5. ben 2012 de çoçuk gelişimi özel eğitim bölümünden mezun oldum 2. tercihde giresun ünv kazandım ama bıraktım bu sene 1. tercıhde yerleşemedim 2. tercihde geçiş hakkımı kullabilirmiyim ? lisedeki rehber öğrtemenim ygs girersen geçiş hakkını kullanamazsın demişti

  6. 1. Ben bu yıl sağlık meslek lisesinden mezun oldum ve sınavsız geçiş hakkımı kullandım. paramedik geldi fakat daha sonra bu bölümün kızlara göre olmıyacagına düşünerek pişman oldum ve kaydımı yapmayı düşünmüyorum. bu yıl kaydımı yapmasam sınavsız geçiş hakkım hala devam ediyor mu yani 2014 yılında da sınavsız geçiş hakkım olacak mı yani tercih yapabilecek miyim?
    2. Bu yıl 2.tecihi yapma hakkım var mı?
    Şimdiden Teşekkür Ederim…

        1. Ha birde diyelim ki paramedik okumaya karar verdim daha sonra lisans tamamlama ile lisans mazunu olabilir miyim olursa hangi bölümler var, böyle bi şansım varsa dgs ile olur mu yoksa çalışıp helitama mı başvurmam gerekiyor? (dgs ile oluyorsa dgs ilk tercihim olurdu, sevinirim) (tekrar teşekkürler)

          1. Dgs ile lisansa tamamlayabilme hakkınız var. Bunu dgs kılavuzunda bulabilirsiniz. Cepten cevapladığım için link veremiyorum.

  7. Merhaba hocam, bu sene sınavsız geçiş hakkımla istemeden özel üni. tutturdum, bu yıl kayıt yaptırmasam yani gitmesem seneye tekrar sınavsız geçiş hakkımı kullanabilirmiyim.

  8. Hocam ben 2003 yilinda sinavsiz gecis hakkimi kullandim ve devam etmedim iki yil sonra kaydim silindi. 2014 de ozel ve vakif universitelerine tercih yapabilirmiyim

  9. hocam ben direk geçiş hakkı için 10 lira para yatırdım ama tercih yapmadım ek tercih yapabilir miyim?

  10. hocam sınavsız geçişle otomotiv okuyorum devam ederken ayrı sınavsız geçiş kullanıp başka bölüme gidebilirmiyim.ygs lys girdim

  11. öncelikle allah sizden razı olsun hocam burada hiç üşenmeden bütün sorulan sorulara en güzel şekilde cevap vermişsiniz. benim sorumda şu ben 2008 yılında sınavsız geçiş hakkımı kullanarak 1 yıl antalya akdeniz üniversitesinde bölümümle ilgili eğitim aldım sonra okulu bırakmam gerekti cahillik edip kaydımı sildirdim. şimdi açık öğretimden inşaallah devam etmek istiyorum harç süresi geçtimi yada tekrar sınavsız geçiş hakkımdan yararlanabilirmiyim neler yapmam gerekiyo bi yardımcı olursanız çok dualarımı alırsınız şimdiden teşekkür ederim hocam 🙂

    1. 2013 YGS’ye başvuru yapmışsanız ek yerleştirme döneminde tercih yapabilirsiniz. YGS’ye başvurmamışsanız 2014’ü beklemelisiniz. yapın.

  12. YARDIMINIZA İHTİYACIM VAR HOCAM ACİL…BEN SINAVSIZ GECİS HAKKIMI KULLANDIM AMA İKİ SENE SONRA KAYDIMI SİLMEDİM VE DONDURMADIM.DERS KAYDI YAPMADAN BIRAKIP SINAVA HAZIRLANDIM.HALA ÖĞRENCİSİYİM O PROGRAMIN AMA SİMDİ NORMAL TERCİHLERDE GECİS HAKKIM OLAN BÖLÜM GELMEDİ VE BİR DUYUM ALDIM;HAKKI KULLANMISSAK KAYIT SİLMEK GEREKİRMİS TEKRAR GELMESİ İCİN.BU NE KADAR DOGRU.CÜNKÜ EK TERCİHİ BEKLİYORUM DERS KAYDIMI YAPIP EK TERCİH VERECEGİM SIKINTI OLURMU.

  13. ben sağlık meslek lisesi mezunuyum (bu sene). ösym sitesine girip normal tercih yaptım herkesin yaptığı gibi sınavsız geçiş için başka form kullanılıyor muydu? ben başka hiçbirşey işaretlemedim ve bana hiçbiryer gelmedi. ama listeden baktığımda puanım yetiyordu. bir de her sene geçiş hakkı kullanılabiliyor mu yoksa bi defaya mı mahsus bi hak mı?

    1. 1. Herkesin yaptığı gibi tercih yaparak tercih yapıyorsunuz. Başka bir form doldurmaya gerek yok.
      2. Tercihlerinizi okul türü, meteb ve mezuniyet yılı kriterlerini dikkate almadan yapmışsanız yerleşmemişsiniz. Çok yüksek olan yerlerden tercih yapmışsınızdır.
      3. Her yıl geçiş hakkınızdan yararlanabilirsiniz. Bir defaya mahsus değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir