Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. Merhaba,
    Ben meslek lisesi mezunuyum .
    Bu sene mezun oldum.
    Sınavsız geçiş hakkımı kullanmadım.
    Acaba seneye kullanma hakkim oluyo mu hocam ?

  2. merhaba ben 2004 meslek lisesi mezunuyum. 2yıllık i.ö ogretim meslek yuksek okulu tercih yaptım ama yerlemeşemedim 2. tercihte yine i.ö meslek yüksek okulu istiyorum şansım varmı?

  3. Merhaba, erkek kardeşim için bilgi almak istiyorum. Mesleki açık öğretim lisesi elektrik bölümden bu sene mezun oldu ve sınava girdi 177 aldı ve tercih yaptı fakat yerleşememiş. Sorum şöyle bulunduğumuz ilçede ki 2 yıllığa direk geçiş hakkı yok mu? Yoksa ek yerleştirmeyi mi beklemesi lazım? Şimdiden teşekkürler.

    1. Bulunduğunuz ilçedeki MYO’da elektrikle ilgili bir bölüm varsa tercihlerde bulunurken seçmeliydiniz. Tercih etmediğinizden çıkmamış olabilir. Ek yerleştirmede bir daha deneyin.

  4. merhaba hocam bn mezun olalı 1 sene oldu mobilya bolumunden sadece ege yi yazdım yatay geçiş yapmak için yalnız az önce baktım yerlesememişim yatay geçiş bnm hakkım degilmi neden alınmamısın birde ilk tercihim olmadı peki ikinci tercih gibi bir işlem varmı

  5. meraba ben bu sene 2 yıl geçiş hakkımı kullandım ama gitmek istemiyorum seneye de bu hakdan yararlamnabilirmiyim

  6. 2 yıllık geçiş tercih yaptım ama istediğim yer olmadı okulu dondursam ve birdaha geçiş hakkımdan yararlanabiliyor muyum lütfen cevap.

  7. merhaba… mezun olalı 3 yıl oldu end meslek mezunuyum bu sene tercih yaptım 2 yıllık kendi bölümlerim üzerinden.. ygs puanımda var ama düşük olduğundan umudum yok sorum şu ki geçiş hakkı burada işe yarar mı .. 30 tercihten 30 unuda doldurdum 🙂

  8. Meraba 2013 mezunuyum obp 273 endstri meslek lisesi mezunuyum bolumum elektrik elektronik tek. Gecen sene olmadi ama bu sene dokuz eylul ve egedeki butun gecis hakkim bulunan bolumleri yazdim sizce gelme olasiligi nedir?

  9. Merhaba ben 2 senelik tercih yaptım ama gitmek istemiyorum dersaneye yazılıp bir daha hazırlanmak istiyorum tercih yaptığım için gelecekteki puanım da okul puanımı verirlermi

  10. hocam ben bir şey sorucaktım şimdi ben kız meslek lisesi 2014 çıkışlıyım sosyal hizmetler bölümünden mezun oldum Yalova Çınarcık myo nu istiyorum tercihimin başına yazdım normal öğretim ve 2. öğretim obp punaım 327,15 sizce gelir mi Yalova teşekkür ederimm

  11. Hocam Merhaba ben meslek lisesi açık lise çocuk gelişi mi mezunuyum Sakarya ya verdim tercihi mi tercih olarak da kullandım tercihte çıkmazsa yine de kayıt mi gidip yapabilirmiyim ?? acil cevap lütfen

  12. meslek çıkışlıyım iki yıllık hakkım var ama ben gitmedim seneye yada başka seneye gitme şansım var mı?

  13. hocam ben bilişim teknolojileri bölümünde okuyorum uçak teknolojileri bölümüne gidebilirmiyim 2 yıllık geçiş hakkımla

  14. bu sene ilk ve acil yardıma sınavsız hakkımla gidip seneye ygs-lys girdiğimde okulun bana vereceği puan düşer mi?düşerse ne kadar düşer?bir de sizce acil yardım ve afet yönetimi bölümü mü daha iy yoksa paramedik mi?

  15. mrb
    ben tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik okumak istiyorum.
    uzaktan eğitim ankara üniversitesi ve süleyman demirel üniversitesinde var..
    hangisini önerirsiniz?

    bir de sdüde uzaktan eğitim meslek yüksekokulu yazıyor,
    ankara üniversitesinde sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu yazıyor.

    eğer ısparta’da okursam diplomada uzaktan eğitim yazar mı?
    ücretleri ne kadar bu bölümün? teşekkürler..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir