Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.
Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.
SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.
Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.
Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.
Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.
Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.
TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.
ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
Merhabalar hocam ben kendim için değil aslında kardeşim için bir soru yönelteceğim size meslek lisesi bilgisayar bölümü öğrencisi bilinçsizde bizim haberimiz olmadan geçiş hakkı yaptı ve yerleşti şuanda pişman oldu ygs ye 2015 yılında tekrar girse puanında bir düşme olur mu?
Sınavsız geçiş ile yerleşmişse puanı kırılmaz. Diğer durumlarda düşer.
2012 yılında direk geçiş hakkımı kullandım yerleştikten hemen sonra kaydımı sildirdim bu sınavda tercihlerim arasında direk geçiş yapabileceğim bölümleri seçmedim ve yerleşemedim şimdi direk geçiş hakkım varmı
Ek yerleştirmede yine tercih yapma hakkın var.
kontenjanlı açıköğretim önlisns programına yerleştim.Ek yerleştirmede sınavsız geçiş hakkıyla tekrar tercih yapabilir miyim bu sene ? seneye puanım ek yerleştirmede de düşer mi?
Bir programa yerleştiğini için ek yerleştirmeye başvuru yapamazsınız. Gelecek yıl puanın düşecek.
2 yılık eskişehir çocuk gelişimi mezunu ile 2 yıllık daha düşük puanla sinop ayancık aynı bölüm mezunu arasında fark varmı 410 puanla daha düşük okulu tercih yaptım oda geldi tekrar tercihimi degiştirebilirmiyim yüksek puanlı bir okula tşler
Hiçbir fark yok. Gelen tercihe git, bu yıl bir daha tercih edemezsin.
iyi günler ben meslek lisesi çıkışlıyım geçen sene uçak teknolojisi bölümünü kazandım yarı döneminde bıraktım bu sene ise kendi memleketimdeki elektrk bölümünü tercih yaptım sınava girerek ama gelmemiş neden ve ekten girme ihtimalim var mı yada diplomamla gidip kaydola biliyomuyum
Diploma ile gidip kaydolamazsınız. Ancak tercihlerinize yerleşirseniz kayıt hakkı kazanırsınız. Taban puanlara bakarsanız neden gelmediğini daha iyi anlarsınız.
Bu sene gecis hakkim icin istanbul uni. Ve marmarayi yazdim ama yerlesemedim 2.tercihleri bekliyorum nezaman 2.tercihler bi bilginiz varmi ??
Eylül sonu
Merhaba. Ben sinavsiz gecis hakkimi kullanarak tercih yaptim. Puanim 363du. Ama hicbiyere yerlesemedim. Bu yil mezun oldum ancak diplomada 2013mezunu yaziyor. 95liyim. İstanbuldaki tam burslu okullara puanim yetiyordu. Ancak sirf oncelik yuzunden 290puanla bile tam bursluya ogrenci almislar. Beni 363puanla almamislar.okadar umudum kirildiki. Buyuk haksizlik oldugunu dusunuyorum. Ek tercihlerde sansim nedir acaba? İstanbulda tam burslu kazabilirmiyim.
Bölümünüze göre yerleşme durumunuz değişir. Ek yerleştirmede şansınız daha zor olabilir.
Grafik tasarim ve fotografcilik mezunuyum. Grafik ve fotografcilik bolumlerini secmistim.
ilk tercihimde 1.tercih gelmedi 4.tercih geldi(4 yıllık) 1.tercihim 2 yıllıktı şimdi 2 yıllık geçiş hakkımla ilk tercihimin ikinci öğretimini yazabilirmiyim böyle bir hakkım var mı yoksa bir yere yerleştiğim için böyle bir hakkım yok mu?
Bir yere yerleştiğin için böyle bir hakkın yok.
Ben gecis hakkimi kullandim ama bana hicbiyer cikmadi. Acaba bi sorun mu oldu yoksa boyle durumlar olabiliyor mu.
Böyle durumlar olabilir. Sınavsız geçiş hakkınızın olması kesin yerleşeceğiniz anlamına gelmez.
Olabiliyor ek tercih yapabilirsiniz takip edin
Tercih yaptım 4 yıllık bölüm kazandım ama gitmek istemiyorum 2 yıllık geçiş hakkımla tekrar tercih yapabilirmiyim?
Gelecek yıl evet ama bu yıl olmaz.
Bu sene direk gecis hakkimi kullanip kazandim yerleştim ama gitmek istemiyorum seneye tekrar sinava girersem ek puan alamaz miyim kesilirse ne kadar kesilir hepsi mi?
Puanının kesilmez.
Mrb hocam ben 2013 yilinda sinavsiz gecis hakkimi kullandim ve kayit yaptirdim ama gitmiyorum bu sene sinava tekrar girdim tercih yaptim yerlesememisim (universitede kaydim duruyo) ek yerlestirme yapabiliyormuyum?
Evet yapabilirsiniz.
obp 337 ve 2 yıllık geçis hakkım olan yerleri yazdım yerleşemedim
istanbul üniversitesi teknik bilimler myo bilgisayar proğramcılıgı puan 309
marmara üniversitesi teknik bilimler myo bilğisayar proğramcılığı puan 322
ama yerleşemedim.
Bir yükseköğretim programına yerleşemediniz. diyor geçiş hakkımızı neden kullanamıyoruz
Senden daha uygun olanı aldıkları için sana sıra gelmemiştir.
2 yıllık direk geçis yaptım bitirdim tekrar geçis yapmak istiyorum baska bir bölüme böyle bir hakkım varmı herkese tesekkürler
Evet var.