Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. slm. 2 yıllık sınavsız geçiş hakkım olmasına rağmen sınav puanımla ( i.ö)bir bölüm geldi.Ek yerleştirmelerde tekrar sınavsız geçişle başvurabilir miyim.

  2. Hocam ben 2 yıllık geçiş hakkım vardı tercihlerimi yaptım ama hiç bir yere yerleştirilemedim ben 2 ci tercihi yapabilirmiyim ?

  3. Anlatamadım size dersleri kolay mıdır sizce o yüzden cocuk gelişimi dedim çünkü dikey geçiş yapacağım eğer olursa tabi?

  4. Ek Tercihler de ilk tercih ettiğimiz yerleri yeniden tercih edebiliyor muyuz? Bir de yeni yerler yazabilir miyiz.

    1. Aynısını tercih etmen boşunadır. Yerleşme imkanın olsaydı zaten yerleşirdin. Yeni yerler yazabilirsin.

  5. ben 9 tane tercih yaptım 5 tane sınavsız geçiş yapabilecegim bölüm yazdım ama cıkmadı tercih yaparken sınavsız geçiş kodları ayrımı oluyor? ek kontenjanlarda sınavsız geçiş hkkımı kullanabiliyormuyum yasadıgım ilde istemiyorum baska illlere geçiş yapsam cıkma olasılıgı ne kadar

  6. Benim sorum 2014 senesi içinde sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istiyorum fakat merkezi yerleştirmede bir tercihte bulunmadım. Ek yerleştirmede bu hakkımı kullanabilirmiyim. YGS sınavına girdim ve başvuru esnasında sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istiyorum diyede belirttim. İmam hatip lisesi mezunuyum ve açıköğretim ilahiyat istiyorum. Bu konuda bilgilendirirseniz çok teşekkür ederim.

  7. Mrb hocam ben karatay Üniversitesi adalet bolumunu yazdim ama yerlesemedim. Ek tercihte ayni yeri tekrar yazabilirmiyim.

        1. Tablo 3-A’dan bir bölüm olduğu için boş yer olursa tercih edebilirsin ve puanı da düşebilir.

  8. Hocam ben 2012 endustri meslek lisesi mezunuyum bu yil snavsix gecis hakkimi kullanmak istedim is sağlıgi ve guvenligi bolumunu istedim ilk sirada o vadi imin ci de corum hitit universitesi yapi denetim vardi ve corim hitit universitesi cikti ben simdi yapi denetimin mi onu acik is sagligi ve guvenliginn mi onu acik diye sorcaktim

  9. Meraba ben hemşirelikten 1 yil oldu mezun olali direk geçiş hakkimi kullanmak istedim bütün ilk ve acil yardim için heryeri yazdim diploma notum 85 ama hiç biyer gelmedi sadece aöf büro yönetimi geldi ek tercih yapabiliyormuyum yapabiliyorsam gelme ihtimali varmi direk geçişin yardimci olursaniz çook sevinirim

      1. ama ek tercih şartlarinda aöfliler yapabilir yaziyodu seneye direk geçişin gelme ihtimali varmi şimdi kesin olarak yapamiyorum değilmi ek tercihi :/

        1. Kontenjanı olmayan açık öğretim programları için yazmıştı. Kontenjanı olmayan açık öğretim programı da olmadığına göre bu şart geçerli değildir. Gelecek yıl için kesin bir şey söyleyemem.

          1. Peki bidaki yil özel üniverstler için burslu direk geçiş yapabilirmiyim alt tarafi 1 yil geçti nasil yerleşemedim şoktayim yani

          2. Tabii ki başvuru yapabilirsin ama özellerin burslularına yerleşmen zor olur.

          3. Peki seneye gelme ihtimali nedir paremediğin bana bu yıl gelmediyse seneye hiç gelmez sanki siz ne düsünüyosunuz bu konuda :/

          4. cok teşekkür ederim zamaninizi ayirdiğiniz için Allah raziolsun abi

  10. Hocam ben daha bu sene mezun oldum ve sınavsız geçiş hakkımla afyon kocatepe üniversitesi tıbbi dökümantasyon ve sekreterlik bölümüne yerleştim. Ama ben bu üniversiteyi istemiyorum. Ailem kayıt yaptıralım seneye tekrar sınava girersin tekrar tercih yaparız diyolar. Seneye sınava girdiğimde sınavsız geçiş hakkım hala oluyor mu?

  11. arkadaşlar ben geçen sene 2 yıllık hakkımı kullanmadım bu sene özel üniversiteyi kazandım % 50 burslu ama maddi durumlardan dolayı gidemiyorum bu sene 2 yıllık geçiş hakkım kullanabilir miyim umarım geç olmamıştır yardım eder misiniz

  12. Bir sorum olacaktı ben tıcaret meslek 2013 mezunuyum bölümüm büro Yönetimiydi. Bizim normalde tıbbi dökümantasyonn ve sekreterlık alanına sınavsız geçişimiz varmış yalnız rehberi öğretmenimizin ihmalkarlıgından ötürü bız 2013 senesı sınavsız geçiş yapamadık fakat başka sehırlerden yapanlar olmuş.. Sımdı dıyecegım şu ki… Aynı bızım okulda bızden bı alt sınıfta olan2014 mezunlarında sınavsız geçiş yaparak yerleşti. Ben 2013 yılında sınavsız geçiş olarak açık ögretıme basladım.. Boşta kalmayayım diye.. Bu hakkı tekrar bu sene kullanmam mümkün müdür?? Yani tekrar sınava girsem kendı alanım olan tıbbi dökümantasyona geçiş yapabilirmiyim??

  13. Ek yerleştirmede tekrardan tercih yapacağız değil mi? eğer yapıyorsak sivil havacılık kabin hizmetleri gelme olasılığı var mıdır? Birde son sorum olacak yaşlı bakımı var direk geçişinde ideal bölümler var sizce yaşlı bakımı kolay bölüm mü yani çocuk gelişimi bölümü gibi mi?

    1. Yerleşmeyenler ek yerleştirmelerde tercih yapabilirler. Boş kontenjan kalırsa gelebilir.
      Yaşlı bakımı kolay bir bölüm değildir; çocuklara bakmak yaşlılara bakmaktan daha kolaydır.

  14. Benim merak ettiğim şu İki yıllık geçiş hakkım var evet ama tercih yaparken 2 yıllık geçiş hakkımı kullanmak istiyorum gibi bir şey mi işaretlememiz lazım veya Tablo 3A ya göre yapmamamız mı gerekiyordu tercihleri sonuç olarak yerleşemedim ve hala 2 yıllık geçiş hakkımı nasıl kullanacağım hakkında hiç bir fikrim yok.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir