Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.
Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.
SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.
Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.
Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.
Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.
Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.
TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.
ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
Merhaba ben meslek lisesi sosyal hizmetler bölümü mezunuyum . Açık öğretim sosyal hizmetler bölümüne yerleştim ek tercih yapamıyor muyum? Bir de seneye örgün okumak için sınavsız geçiş hakkımı tekrar kullanabilir miyim? Şimdiden teşekkürler…
Ek yerleştirme hakkınız yok. Seneye tekrar sınavsız geçişten yararlanabilirsiniz.
eger sectigin acık ögretim bölümü kontenjansızsa yapabiliyorsun ama sosyal hzmetler yani sectgn bölüm kontenjanla almıssa seni yapamazsın
Anestezi mezunu olup formasyon alabilir miyiz? Alınıyorsa saglık liselerinde görev yapabiliriz değil mi?
Anestezi mezunlarına formasyon verilmiyor.
busene sınavsız geçişle yerleştim gitmesem seneye terkrar sınavsız geçiş hakkımı kullanabilirmiyim
merhaba hocam ben sinop üni kaazandım faakat başka üni geçmek istiyorum nasıl yapabilirim merkezi yerleştirmeyle yapılacagını söylediler onun hakkında bilgi alabilrmiyim sizden
Hocam merhaba, ben 2011 de ön lisansa direk geçiş hakkımı kullandım şimdi başka bi ön lisans programına geçmeyi düşünüyorum geçiş hakkım dolmuş mudur ? Böyle bir sınırlama var mı ?
Geçiş hakkınız bitmedi, devam ediyor.
Teşekkürler..
ek tercihlerde tablo 3 A da puanımdan yüksek bir yeri tercih edebiliyorum , peki puanların yükselme veya düşme olasılığı nedir? yani 350 puanım var 400 ile kapatmış bir yere girme olasılığım var mı?
Yükselebilir de düşebilir de. Puanınızdan çok yukarıdaki yerleştirme önceliklerine bakınız.
hocam ösym yerleştirme yaparken puana göre okullara yerleştirme yapmıyor herhalde sıralamaya göre yapıyor benim anladığım o 415 puanım vardı daha iyi bir üniversite yerine çok daha düşük puanlı üniversite geldi sıralama hatasını biz yapıyoruz ama ösym puanımıza bakıp bu hatayı neden ortadan kaldırmıyor
Puana göre yerleştirme yapıyor. Ancak bir puana sahip olmak demek ilahi o bölüme yerleşeceğim demek değildir. Puanlara göre sıralamalar oluşur. Puanlar her yıl değişir ama sıralama değişmez.
verdiginiz bilgiler için teşekkürler iyi bayramlar
hayirli gunler hocam ben meslek lisesinden mezunum tercih yaptim gelmedi simdi ek tercihleri bekliyorum eger yine bi bolum gelmez dikey gecis hakkimi kullanabilirmiyim
Tercihle bir yer gelmezse kayıt yapamazsın. Yani sınavsız geçiş yapamazsın.
Arkdasim gecen seni kendi alani olmayan bi bolume yerlesti direk gecisle . bu sene kendi bolumune direk gecis yapma hakki varmi ?
var
yeni açılan bölümlere ek tercih yapılmayacakmış doğru mu acaba?
o zaman ben toros üniversitesinin yeni açılan sağlık bölümlerine gidemiyecek miyim?
Yeni açılan veya açılacak bölümlere ek kontenjan kılavuzunda gösterilmesi durumunda tercih edilebilir.
Hocam meraba ben meslek lisesi çıkışlıyım yeni mezunum bölümüm çocuk gelişim tercih yaptım yerleşemedim anlamış değilim orta öğretim puanım 340,100 diploma notum 67,7kendimden düşük yerleri yazdığım halde gelmedi yanlış tercih mi yaptım acaba ?
Yanlış tercih yapmamışsınız. Yaptığınız tercihlerin taban puanlarına bir daha bakın. Bir de tercih etmediğiniz yerlere bakınız. Neden yerleşemediğinize ilişkin bilgi sahibi olursunuz. Çocuk gelişimde yeteri kadar önlisans kontenjanı olmadığı için maalesef öğrencilerin çoğu dışarıda kalmaktadır.
Hocam 2013 sağlık meslek mezunuyum bu sene sağlık kurumları işletmeciliği aöf e geçiş hakkımı kullandım kayıt yaptırıp bu bölümü okusam gelecek sene kendi bölümüm olan bi tıbbi görüntüleme teknikleri önlisans programına tercih yapabilir miyim? Geçiş hakkım biter mi?
Evet yapabilirsin. Geçiş hakkın bitmez.
Teşekkürler hocam bi sorum daha olcak geç olmadan seneye geçiş hakkım ile herhangi bi yerin tgt önlisans programına yerleşip dondursam daha sonra başka bi ildeki bölüme nakil şartları nelerdir (lise mezunu olarak atandım bölümümün bulunduğu bi ile tayin yapmaya çalışacağım ilerde)
Peki bu özel okullarda ücretli olanlarında taban puanı var ya benim puanım ona yetmiyor o puan ne kadar doğru bilmiyorum yeni açıldı çünkü demek istediğim tercih etsem de gelir mi ?
O puanlar doğru ama düşebilir ve yükselebilir. Şansınızı denersiniz belki gelir.
Bu sene sınavsız geçiş yaptım ve yerleştim fakat seneye ygs veya lys ile tercih yapsam gene okuldan puan gelir mi ?
Evet kırılmadan gelir