Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. merhaba ben 2012 yılı çocuk gelişimi mezunuyum .. ygs girmedim ben bu yıl tercih yapamayacağım biliyorum ama seneye ygs girsem tercihlerde bende 2 yıllık bir bölüm yazabilirmiyim ??? yazsam da yerleşme şansım ne kadar ???

  2. toros üniversitesinde anestezi bölümünün ücretlisine puanım yetmiyor acaba yinede tercih etsem gelme olasılığı var mı?

  3. Merhabalar hocam kayınvalidem açık liseden mezun olmasına 18 kredi kaldı. 2 sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim.

    1-Mezun olmadan sınavsız geçiş hakkı ile aöf 4 senelik ya da iki senelik bir bölüme kaydını yaptırabilir miyiz
    2-Eğer 4 senelik imkanı yoksa iki senelik kayıt için ilahiyat bölümünü seçebilir miyiz?

    Yardımınız için şimdiden çok teşekkürler

  4. Merhaba hocam benim bi kaç sorum olcak. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Bu sene sınavsız geçişle yerlestim ve kayıt yaptirmicam. Dershaneye yazıldim. Seneye 4 yillik tercih ettigimde obp puanimin carpilacagi kat sayi değişecek mi yoksa 50 puan geldi seneye 25 mi gelcek. Herkes keske tercih yapmasaydin diyolar. Bi sitede okudum sınavsız geçişle yerlesenler seneye tekrar sinavsz gecisle yerlesirse puani düşmez yaziyodu. Yani ben 4 yillik tercih yaparsam düşecek mi ? Seneye egitim bilgilerime bir yüksek öğretim kurumuna yerlestim fakat kayıt yaptirmadim yazmam gerekcek demi hocam şimdiden teşekkür ederim 🙂

  5. Ben haziran 2014 kız teknik meslek lisesi yiyecek icecek mutfak servis bolumunden mezun oldum iki yillik universite gecis tercihimi bazi nedenlerden dolayi yapamadim girmek istiyorum bundan sonraki süreç nasil olacak beni bilgilendirirseniz çok memnun olurum

  6. mrb. ben sağlık meslek lisesi 2010 mezunuyum ve sınavsız geçiş hakkımı kullanarak terch yaptım yerleştim ve okudum tekrar sınavsız geçişe başvurma hakkım olup olmadığını öğrenmek istiyorum.

  7. Merhaba hocam bn sınavsız geçiş ile üniversiteyi kazandım fakat gitmicem seneye ygs veya lys ile tercih yapsam herhangibir puan düşme gibi bi durum olur mu ?

  8. merhaba hocam ben düzce kontrol ve otomosyon a diploma notuyla yerleştirilmişim yani puanla deil yani bi nevi sınavsız yerleşmiş gibi olmuş şimdi bende ek tercih yapabilir miyim ?

  9. Merhabalar ben ygs ye girdim ama barajlari gecemedim hakkimi denemis oldum ancak ben meslek lisesi mevzunuyum diploma puanim oldukca iyi durumda ben devlet universitesi tercih yapicam 2 yillik ygs yerine diploma puanima gore mi sonuclancak ?

  10. sınavsız gecis hakkım var cıkmama ihtimali ne kadar ilk terchte 5 tane tıbbi sekreterlik yazdım ankaraya cıkmadı büro ynetimi mezunuyum simdi ek terchlerde cıkma olasılıgı nedir cogunluk büro yazmayı düsünyorum

  11. merhaba ben büro yönetimi mezunuyum bu sene mezun oldum ankaraya 9 tane terch yaptım 5 tane sınavsız geciş 4 ü normal ama cıkmadı ek terchlerde hem 4 senelk hemde sınavsız geciş yazmak istyorum 4 senelk cıkmasa ble kesin 2 senelk cıksın istyorum acaba büro ynetimi yazsm 15 tanesine cıkma ihtimali nedir ?

  12. Merhaba hocam ben geçen sene tercih yapmadım. bu senede tercih yaptım ama yerleşemedim. hala direk geçiş yapma şansım varmı. meslek lisesi anadolu bilgisayar bölümü çıkışlıyım.

  13. Hocam ben ygsye girdim ama puanim cok dusuk cocuk gelisimi mezunuyum.Ilk tercihleri yapmadim.Ama ek tercihte okul öncesi 2 yillik icin tercih yapmak istiyorum.Bu tercihte okuldaki diploma puanimiz gecerli diye biliyorum.Dogru mu?Sonuclara bakinca yukarda diploma notu ve puani gozukuyo diploma puanim 395 gelme olasiligi ne kadar acaba?Beni bilgilendirirseniz cok sevinirim simdiden tesekkürler

    1. Evet diploma puanı geçerlidir. Kontenjan olursa tercih edersiniz ama ek yerleştirmelerde yerleşmek zordur.

  14. Mrb Ben Bu Sene Meslek Lisesi Elektrik Elektronik Bölümünden Mezunum Bu Sene Ygs’de Sınava Girdim Ama Barajı Geçemedim Direk Geçişte Yapmadım Seneye Direk Geçiş Hakkım Varmıdır Yoksa Bir Defalıkmı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir