Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. Merhaba hocam meslek lisesini bitirdim. Kendi bölümüm ile yaptığım tercih sınavsız geçiş mi oluyo ?

  2. Hocam ben sınavsız geçişle kazandım ama istemedigim bi yer çıktı gitmicem.2015 ygs-lys ye girdigimde obp puanim 0,12 ile carpilcak yoksa 0,6 ile mi simdiden tesekkurler.

  3. Sınavsız Geçişe başvurmuştum,mezun oluğum bölümü işaretlemiştim,şimdi sonuca bakıyorum,Tercih yapmadığınız için yerleşemediniz yazıyor.sıanvsız geçiş için ÖSYM mi yerleştirecek yoksa direk açıköğretim bürolarına mı gidiliyor

    1. Sınavsız geçiş için ÖSYM yerleştirecek. Açık öğretim bürolarına gitmeyeceksiniz. Lütfen yukarıdaki yazıyı okuyunuz.

  4. teknık meslek yuksek okulunu yerlestım sınavsız gecıs hakkıyla… fakat istemediğim bir yer oldu ve gıtmek ıstemıyorum dondursam , hakkım kaybolmadan… seneye tekrar sınavsız gecıs hakkımı kullansam puanım duser mı yardımlarınız ltfen.. cvp verırsenız sevınırım..

  5. Hocam merhaba meslek lisesi çıkışlıyım ve ek yerleştirmelerde tercih yapacağım ama önce diğer alanlara tercih yapmak istiyorum aldığım puanla bu ek yerleştirmelerde ikisini bir arada mı yapmalıyım nasıl bir yol seyretmeliyim

    1. İkisini bir arada tercih edeceksin. Sınavsız geçişle ilgili bölümleri seçtiğin zaman sınavsız geçişten yararlanmak istediğini belirtmiş oluyorsun. Seçmediğinde ise yararlanmak istemediğini belirtmiş olursun.

  6. Sınavsız geçişle iki yılllığa bile yerleşemedim.91.20 okul puanım butun okul yerleşemedi hiç bir bölüme

  7. Özel de okucam o kadar para verilecek ideal bir bölüm okumak istiyorum bölümler şunlar siz hangisini önerirsiniz?

    anestezi
    ağız ve diş sağlığı
    ameliyathane hizmetleri
    tıbbi görüntüleme teknikleri
    tıbbi laboratuvar teknikleri

    1. Hangisi senin yeteneklerine daha uygun ise onu oku. Severek yapabileceğin hangisi ise onu oku. Parayı dert etme işinin en iyi olduğunda para gelir seni bulur. Çok istiyorsan bir seçenek Anestezi olabilir.

  8. Hocam ben geçen sene Meslek Lisesi mezunuyum. Bu yıl sınavsız geçiş hakkımı kullandım Odyometri ile Ağız ve Diş Sağlığı bölümlerine. Ne yazık ki hiçbiri gelmedi. Kılavuza baktım en son giren aday bu sene mezun olmuş. Ek tercihlerde diyelim Osmangazi Üniversitesinde bu bölümler açıldı ve bende ek tercihlerime yazdım. Yerleşebilme ihtimalim nedir ? Bu iki bölümü çok istiyorum. Ama hep bu yıl mezun olanlar yerleşmiş ne yazık ki. Ek tercihlere kaldık malesef 🙁

    1. Yeni bölümler açılırsa gitme ihtimalin var. Ama yine de kesin değil. Daha çok kimsenin gitmek istemediği şehirleri yazarsan çıkma ihtimali fazla olur.

  9. iyi geceler hocam sizi de baya yorduk kusura bakmayın 2 yıllık myo dan mezun olduğumuz da özel kurumlara iş baş vuruların da mezun olduğumuz okulun isminin önemi ne kadar tercihi etkiler iyi geceler

    1. Çok fazla etki etmez. Çoğunlukla özel kurumlar senin tecrübelerine bakar. Mesela okulda yaptığın işler, oralardaki aktiflik durumun ve senin kendini ifade etmen çok daha önemlidir.

  10. Hocam sınavsız geçiş 2015 yılındaki devam edecek mı kaldırılacak mı yoksa ??? Tıbbi sekreterlıge 2015yılında geçiş yapacagım

  11. anetezden mezun olup dikey geçiş sınavında hemşireliği seçersem 1.sınıftan mı baslanıyor yoksa 3.sınıftan devam mı edilir?

  12. Merhaba Hocam ben bu sene bir üniversiteye yerleşicegim Ve Seneye Tekrar YGS ye Girmek istiyorum Mesela Yerleştiğim Üniversitede 1 Seneyi Devirdim Ygs Ye de Girdim O sene içinde Tercih Yapabiliyormuyum Ve Sınavsız Geçiş Hakkım Devam Edermi Obp Puanımda Bir Düşme olabilirmi Bilgi Verirseniz Çok Sevinirm Teşekkür €derim..:)

      1. hocam Anadolu Sağlık Meslek lisesi 2014 mezunuyum okul birincisiyim.Fakat okulda tercih işlemi yaparken okul kodumuzu Anadolu Sağlık Meslek Lisesi yazacakları yerde sağlık meslek lisesi olarak girmişler.Bu durumda ne yapmalıyız.

        1. ÖSYM’ye bir danışın belki yardımcı olurlar. Ancak bu tercih dönemi geçti. Ek yerleştirmede ancak bir yere yerleşirsiniz.

          1. hocam bu yıl geçiş hakkım olarak özel üniversiteye düştüm. Fakat maddi açıdan çıkışamadığımız için bu yıl kayıt yaptırmasak, gelecek yıl geçiş hakkımı kullanmak istersem kullanabılır mıyım rica etsem bılgılendırırmısınız saygılarımla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir