Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.
Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.
SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.
Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.
Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.
Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.
Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.
TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.
ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
merhabalar bn 2014 açıköğretim meslek lisesi yiyecek içecek mezunuyum geçen yıl ygs ye girdim fakat puanım düşük olduğundan dolayı tercih yapmadım bu yıl ise ygs ye başvuruda bulunmadım acaba iki yıllık geçiş hakkımı bu sene kullanamayacakmıyım ltfn bu konu hakkında yardımcı olursanız sewinirim iyi günlerr………
merhaba bn 2014 açıköğretim meslek lisesi mezunuyum iki yıllık geçiş hakkımı kullanmak istiyorum ama 2015 ygs sınav başvurusunda bulunmadım acaba iki yıllık hakkımı bu sene kullanamayacakmıyım acil bu konu hakkında bilgi istiyorum yetkililere duyrulur………
Bu yıl (2015) için YGS’ye başvuru yapmadığınız için sınavsız geçiş hakkı kullanamazsınız.
Öncelike S.Alykm erdal bey ben teknik meslek lisesi elektrik elektronik mezunuyum gecen sene elektrik elektronik raylı sistemler 2 yıllık sınavsız geçiş için en ilk sırada tercih yaptım ancak gidemedim bu sene baştan sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istesem kulanabilirmiyim ? Ve kullansam girme olasılıım geçen seneye göre nedir
Yerleşme olasılığının geçen yıla göre daha düşüktür. Her yıl öncelikle en son mezun olanları aldıkları için şansınız düşmektedir. Sınavsız geçiş hakkınızı kullanabilirsiniz.
Merhaba ben Sağlık Meslek son sınıf öğrencisiyim iki yıllık geçiş hakkımızda lise 4 de ki okul puanımıza göre mi alıyolar yoksa lisedeki bütün yılların ortalamasını alarak mı geçiş yaptırıyorlar
Lisedeki dört yılın ortamalasını alarak yerleştirme puanları hesaplanıyor.
Iyi gunler Ben 2008 hazir giyim mezunuyum acikogretimden sinavsiz gecis ile iki yillik hakkimi okumak istiyorum bunun icin oncelikle ne yapmaliyim nasil bir yol izlemem gerekir cvp yazarsaniz sevinirm
Öncelikle YGS’ye başvuru yapmalısınız. Daha sonra Temmuz ayında ise eğer açıköğretimde sınavsız geçiş yapabileceğiniz bir bölüm varsa onu tercih edersiniz. Yoksa örgün veya ikinci öğretim tercih etmek zorunda kalırsınız. YGS başvuruları bu yıl için bitti.
Ben meslek lisesinden mezunum bu yil iki yillik yatay geçiş hakkimi kullandim ÖSYM Sinavi hariç yatay geçiş için ayri bir sinava girmem gerekiyomu bölüm sinavina internette arastirdim ama bulamadim yardimci olursaniz sevinirim tesekurler
Yatay geçiş ile sınavsız geçişi karıştırmayalım. Sınavsız geçiş için ayrı bir sınava girmenize gerek yok.
Iyi günler ben meslek lisesi öğrencisiyim bu yıl ygs ye girecem kazanamazSam açık öğretim olatak direk geçiş hakkımı kullanıp üniversiteye girebilir miyim yani açık öğretime direk geçiş olurmu
Sınavsız geçiş hakkı kullanacağınız bölüm varsa açıköğretimde de okuyabilirsiniz.
Merhaba.. ben şu an sağlık Meslek Lisesi 2.sinifta okuyorum hemşirelik yapmak istiyorum sınavsız geçiş hakkımla ebelik okusam ve mezun olunca hemşirelik yapsam olmaz MJ diplomam yanar mi? Teşekkür ederim
bn meslek lisesinde okuyrm ygsde barajı gecemessem sınavsız tercih hakkımı kullanabilirmiyim
2014 yılında otelcilik lisesinden mezun oldum. ygs sınavına girdim kaandım ve tercih yaptım. tercıhlerımdede rus dılı tercumanlıgı kazandım. ama yatay gecıs hakkımı kullanmadım. seneye bu hakkımı kullanabılırmıyım ? tesekkurler..
Erdal bey merhaba ben sivas cumhuriyet üniverstesinde okuyordum sonradan vazgeçtim okulu bıraktım çıkıp geldim istanbula ama okul filan dondurmadım ben şimdi tekrardann sınavsız geçiş hakkımı kullanmak isiyorum kullana bilirlik hakkım varmı size zahmet cevap verseniz sevinirimmm hayırlı günler
Hakkınız var. Eğer yeni bir okul kazanırsanız eskiyi iptal edersiniz. Yani oradaki kaydınızı siler yeni okula kayıt yaparsınız.
Bu sene hemşirelikten mezun olacağım. İki yıllık geçiş hakkimı kullanıp fizyaterapi teknikeri olmak istiyorum. Üniversitede fizyoterapi bölümünden mezun olursam daha sonraki yıllarda hemsirelik yapma şansım var mı? Hemşirelik diplomam yanar mı?
Lisedeki hemşirelik diplomandan bahsediyorsan evet yanar. En son mezun olduğun okulun diploması geçerlidir.
lise 3te KPSS ye girdim bidaha üniversite 1 de gireceğim. Peki o zaman KPSS puanımla ben okurken hemşire olarak atanabiliyor muyum?
Henüz üniversite mezunu olamayacağınız için lise mezunu hemşire olarak atanabileceksiniz.
merhabalar,
ben meslek lisesi mezunuyum.Geçiş hakkımı kullandım 2 yıllık üniversiteye yerleştim fakan 1. dönemden sonra kaydımı dondurdum.Şimdi açıköğretimden devam etmek istiyorum.tekrardan sınava girip mi açıköğretime girebilirim yoksa geçiş hakkımı kullanabilirmiyim?yardımcı olurmusunuz ?
Farklı bir bölüm için YGS’ye başvuru yapmak zorundasın. Aynı bölüm açıköğretimde varsa yatay geçiş yapabilirsin.
1995 yılı SML hemşirelik bölümü mezunuyum. 2 yıllık laborant ve veteriner sağlık okudum. Sınavsız geçiş hakkım var mı?
var
Merhaba ben geçen yıl ygs puanımla tercih yaptım.geçiş hakkımı kullanmadım ve yerleştim.Bu yıl tekrar sınava gireceğim ve sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istiyorum.Bu mümkün mü ?
Evet mümkün.