Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. Ygs 5 ten barajı geçemedi bölümümçocuk gelişimi sınavsız geçiş yapmak istiyorum ama bölüm planlarında ygs 4 yaxio nasıl puan türünde bakim lütfen yardımcı olur musunuz

    1. Sınavsız geçiş hakkı olmayanlar için YGS-4 puanı geçerlidir. Çocuk gelişimi mezunları için ise diploma puanı geçerlidir.

  2. Merhabalar geçen sene sınava girdim istediğim bölüm gelmed hiç tercihte bulunmadım bu yılda girdim aynı şekil gelmedi meslek lisesi mezunıyum bu yıl bilgisayar proğramcılıgı düşünüyorum 2 yıllık geçiş hakkım geçerlimi halen

  3. Geçen sene sınavsız geçiş hakkıyla bi üniversite kazandım fakat bazı sorunlardan dolayı dondurmak zorunda kaldım bu sene ygs ye girdim ve barajı geçemedim sınavsız geçiş hakkım devam ediyor mu ?

  4. mrb ygs barajı gecemedım sınavsız gecıs hakkımı kullanmak ıstıyorum dıploma ort 3.79 cocuk gelısımı bolumu mezunuyum ozel unıverstede okuyabılırmıyım yerlesme sansım olurmu

  5. Gecen sene degill ondan onceki sene ygs puaniyla universityi kazandm ve kayıt yaptrdm sonra vazgeçtim kaydim sildm bu sene ygsden istedgim basariyi yakalayamadim sinavsiz gecis hakkim gecerlimidir

  6. merhaba ben geçen yıl mezun oldum tercih yapmadım bu yıl sınava girdim 2 yıllık sınavsız geçiş için puan önemli mi bu yıl gidebilirmiyim?

  7. mrb ben liseyi açıktan ( yiyicek içecek hizmetleri alan ) okudum 2014 mezunuyum bu yıl sınava girdim ama kazanamadım 2 yıllık geçiş hakkımı kullanabilirimiyimm

  8. merhabaiar,
    ygsden barajı geçemedim.daha önceden myo gittim fakat bitirmedim tekrardan sınavsız geçiş hakkımı kullanma sansım varmı? ayrıca meslek lisesi moda tasarım okudum aöf bölümünden laborant veterinerlik düşünüyorum acaba olabilirmi 🙁 yardımlarınızı ve güzel yorumlarınızı bekliyorum 🙁

    1. sınavsız geçiş hakkınız var. Ancak moda tasarım mezunu olduğun için açık öğretim fakültesi laborantlık bölümünü seçemezsin.

  9. merhaba ben geçen sene sınava girip 2 yıllık kırıkkalede bi bölüm kazandım . meslek lisesinden mezunum ya puanla girdim yada geçiş hakkıyla bilmiyorum. ama kayıt olmadım . bu sene barajı geçemedim . geçiş hakkım hala geçerlimi ?

  10. Sinavsiz gecis hakkim var ve diploma puanim oldukca yuksek meslek lisesi son sinif ogrencisiyim , istedigim bolum istanbulda sadece bir ozel okulda var , bunun icin ucret odermiyim ? Yoksa sinavsiz gecisle ozel universteye girip burslumu okurum , tesekkurler

    1. Özel üniversitenin burslu programını tercih eder ve kazanırsan ücret ödemezsin. Ama ücretli programı tercih edersen para ödersin.

  11. Sınavsız geçiş hakkımı geçen sene kullandım ve şuan bir myo da okuyorum bu sene tekrardan sınavsız geçiş hakkımı kullanabilir miyim? ve ygsye kayıt yaptırdım gitmesem bile kullanabilir miyim?

  12. sınavsız geciş hakkımı kullandım açıköğretim fakültesinde laborant veterinerlik okuyorum. seneye özel bir üniversitede paramedik bölümüne geçmek için sınavsız geçiş hakkımı tekrar kullanabilirmiyim ?

  13. Mrb ben geçen sene tercih yapmadım çocuk gelişimi mezunuyum bu yıl tekrar giricem ve özel üniversite yazmayı düşünüyorum acaba gelme olasılığı yüksek midir kendi bölümümü yazacağım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir