Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. iyi günler şu an lise son okuyorum.üniversitede sağlık yönetimi okumak istiyorum. siz bu bölümü önerir misiniz? çünkü iş alımlarına baktım devlet kadro bile açmamış. ama geleceğin parlak mesleği de diyorlar. yoksa sağlıktan başka bir bölüm mü seçmeliyim att gibi. yardımcı olursanız sevinirim

    1. Sağlık yönetimi önemli bir meslek alanıdır. Ancak ülkemizde yönetim alanından mezun olanlara değil, tıp alanından mezun olanlara daha çok kadro verildiği için pek de geleceğin mesleği değildir. Hemen işe girmek istiyorsan att gibi bir bölüm seçmen daha mantıklı olur.

    1. Merkezi yerleştirme ile yatay geçiş işlemleri yök tarafından belirlenen usullere göre yapılır. Başka bir üniversitedeki aynı veya benzer programa yatay geçiş yapmak için öncelikle yerleşilen yıldaki taban puana bakılır. Yerleştirmenin yapıldığı yıldaki taban puana eşit veya yüksek olması durumunda yatay geçiş için başvuru yapılabiliyor.

  2. seneye de obp puanımızla tercih yapabiliyor muyuz? puanın yarıya kadar düşmesi gibi bir durum oluyor mu?

  3. Bu yıl aldığın puanla yeniden üniversite tercihi yapamazsın. Yatay geçiş için başvuru yaptığında ise bazı üniversiteler yerleşme puanına bakıyorlar. Yani kendi puanından yüksek bir yere yatay geçişle geçmen çok zor.

  4. Bn bu sene meslek lisesimden mezun oldum b ama bn 2yillik orman isletme bolumu okumak istiyorum onun hakkinda lutfen yardimm

  5. ticaret meslek lisesi büro yönetimi bölümü okuyorum sınavsız iki yıllık ağız ve diş sağlığına geçiş yapmak isitıyorum soruma gelirsek üviverste sınavına girip şansımı denemek istiyorum üniv. sınavına girip kazanmazsam tekrar iki yıllığa geçiş hakkımı kullanabilicekmiyim

    1. Sınava girmen sınavsız geçiş hakkını kullanmana engel değildir. Hem sınava girip hem de sınavsız geçişten yararlanabilirsin. Yeterli puanı aldığında puanla yerleşirsin.

  6. Hocam acil yardim edin. Bu sene meslek lisesi mezunuyum sinavsiz gecisle nisantasi univ.tesine yerlestim zorunlu olmayan hazirlik okuyorum şimdi universite cok kotu seneye tekrar sinavsiz gecis hakkimi kullana bilirmiyim kullanirsam bi dusme olurmu suah hayla okumaktayim…

  7. Devlet üniversitesi sağlık yönetimi bölümünden merkezi geçiş sistemi ile özel üniversite hemşirelik bölümüne geçebilir miyim? Tekrar sınava mı girmem gerekir. Teşekkürler

    1. Devlet üniversitesi sağlık yönetiminden yine Özel üniversite sağlık yönetime geçmek istiyorsan sınava girmen gerekmiyor. Yatay geçiş kurallarına göre üniversite değiştirebilirsin. Sınava girmen gerekmiyor.

  8. Hocam ben bu sene iki yıllık sınavsız geciş hakkımı kullandım okula kayıtımı yaptırdım ve tekrardan kayıtımı okuldan sildirdim seneye direkt geçiş hakkım olacakmı? Olursada kazanma şansımız düşükmü ?

    1. Okula kaydını yaptırdıktan sonra sildirmişsin. Gelecek yıl da sınavsız geçiş hakkını kullanabileceksin. Kazanma şansın bu yılki kadar olmaz.

  9. saglık meslek lisesi hemşirelik okuyorum ünüversitede snavsız geçiş hakkımı kullanmayı düşünüyorum iki yıllık hemşirelik yok hangi bölümleri seçebilirim

  10. Sınavsız geçişte ek puan uygulaması yok.
    YGS puanı ile dört yıllık kendi alanından bir program seçersen 90 puana kadar ek puan alabilirsin.
    Alan içinden sınavsız geçiş yapabilirsin. Bilgisayar programcılığı sınavsız geçiş alanlarına (https://yenirehberlik.com/bilisim-teknolojileri-alani-mezunlarinin-sinavsiz-gidecegi-iki-yilliklar.html) ulaşabilirsin. Ankara’da okuduğun için Ankara’da bir programa girme şansın daha fazladır.
    Alan dışı sınavsız geçiş yapılmıyor. Verdiğim linkteki bölümlere sınavsız girebilirsin.

  11. Merhaba ben sağlık meslek lisesi hemşirelik mezunuyum. 4 yıllık sağlık yönetimi okuyorum. Bu bölümden mezun olursam hemşirelik diplomam yanar mı? Yanmaması için ne yapmam gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir