Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.
Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.
SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.
Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.
Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.
Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.
Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.
TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.
ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
En son mezun olduğunuz en yüksek diplomanız geçerli olur. Yani lise diplomanız yanar.
hocam ben 2016 haziranda harita ve kadastro bölümünde mezun olacam örn.aydın daki tapu kadastro bölümüne tekrar sınavsız geçiş hakkımı kullanabilirmiyim 2014 mezunuyum teşekkürler
Tekrar sınavsız geçiş yapabilirsiniz. ÖSYM kılavuzunda buna engel bir kural yok.
Merhaba ben 11.sinif atl bilişim web programcılığı bölümündeyim diploma ortalamam 75 civarı size sorum ben sınavsız geçiş olarak kendi bölümünü kullanmak istiyorum ve bu puanla Ygs’ye girmeden İstanbul da bir üniversiteye yerleşebilir miyim?
Sınavsız geçişte öncelikle puana bakılmıyor. Yukarıda yaptığım açıklamalarda olduğu gibi çeşitli öncelikler var. Onlara göre alıyorlar. Siz de eğer yukarıdaki önceliklere göre daha iyi bir konumda iseniz yerleşirsiniz.
Merhabalar 2006 meslek lise cikisliyim hagla ygs ile geçiş hakkına sahipmiyim
Sınavsız geçiş hakkınız var.
Meslek liseli adaylar tercih yaparken eğer kendi alanlarında bir bölüm seçeceklerse YGS puanı ile değil, OBP ile yerleşecekler. ÖSYM adayların bilgilerine sahip olduğu için tercih yaparken adayların OBP yerine YGS puanı kullanmaları gibi bir durum söz konusu olamaz. ÖSYM adayın hangi alandan mezun olduğunu bildiği için eğer aday kendi alanından, sınavsız geçişle gidebileceği bir bölümü seçecekse doğrudan onun OBP puanını kullanır. Hocam bu paragrafta ösym biliyor diyor ama ben sınavsız geçiş tercihi yapmama rağmen bu sene ygsk da açıldıgı için ygsk ile yerleştim halbuki sgk önceliğim uymuyorsa o ygs kontenjanına beni almaması gerekirdi ygsk diğer liseler ve meslek lisesinden alan dışı tercih yapacaklar için değilmi ama ben kendi sınavsız geçiş hakkım olan alana ygsk ile yerleşiyorum bu yanlışlık mağdur oldum sgk ile girip donduracakdım 1 yl daha hazırlanacakdım ama ygsk dan yerleştim ve obp kırılıcak cok mağdur durumdayım yapacak birşey yokmu ösym ye dilekçe filan veremiyormuyuz? özür dilerim diğer sayfadada sordum bu soruyu
cevap verildi.
hocam ben bu yıl mezun ygs’ye girdim başarısız oldum 2 yıllık sınavsız geçiş hakkımı kullandım fakat hiç kayıt yaptırmadım bu yıl gitmiyicem dondurmayıda düşünmüyorum bi sıkıntı olurmu bi dahaki yıl tercih yapabiliyomuyum yada kullanmak için bu 2 yıllık hakkım için sınava felan giricekmiyim
Bir sıkıntı olmaz. Gelecek yıl da tercih yapabilirsin. YGS ile bir yere girmen önünde engel olmaz.
Okul puanın da bir kırılma, düşme, azalma olmaz.
Ben Meslek lisesi çıkışlıyım. YGS-LYS girdim istediğim puanı alamadım. Sınavsız geçiş hakkımı kullandım. ÖSYS Sonuç ekranında SGK yazıyor. Okula kayıt oldum ve başladım. Seneye tekrar gireceğim okul puanımda kırılma olur mu ?
Olmaz
ben 2015 meslek lisesi çıkışlı mezun bir öğrenciyim.bu sene 2 yıllık bir tercih yaptım ve sgk ile yerleştim.ama gitmedim gelecek yıl,okuldan gelecek olan puanım kırılır mı?TEŞEKKÜRLER…
Gelecek yıl okul puanın kırılmaz.
ben meslek lisesi çıkışlıyım 2015 yılı mezunlarındanım.ben iki yıllık bir tercih sgk ile yerleştim gelecek sene puanım düşer mi?
Düşmez
Bn 2012 meslek lisesi elrktrik mrvzunuyum hala sinavsiz gecis yapabiliyomuyum mevzun oldugum yil tercih yaptim sinavsiz gecis icin kutahya dumlupinar uni. Kazanmistim ama gitmedim bu yil tekrar sinavlara girsem sinavsiz gecisi kullana biliyormuyum lutfen cevaplarmisin . Tesekkur edrim
Yine sınavsız geçişten yararlanabilirsiniz.
Hocam ben meslek lisesi cikisliyim sgk ile yerlestim puanimda bir kirilma gorulmez dimi? Ayrica kayit yaptirdim ve dondurcam yeniden sinava hazirlaniyorum diplomami almamda bir sorun olmaz dimi?
SGK İle yerleşmiş iseniz gelecek yıl okul puanınız kırılmaz. Bu konuda rahat olabilirsin
Meslek lisesi mezunuyum ösym başvuru yaptım ama tercih yapmadım açık öğretim kaydı yaptırabilirmiyim sınav geçiş hakkımı kullanarak
ÖSYM’ye başvuru yaptıktan sonra tercih yapmanız gerekiyordu.Galiba hem ilk tercihlerde hem de ek tercihlerde tercihte bulunmamışsın. Bu durumda gelecek yılı beklemek zorundasın. Sınavsız geçiş için de tercihte bulunmak gerekiyor.
sınavsız geçiş hakkım olan bölüme sgk kontenjanı dolduğu için ygs puanıyla yerleştim puanım düşecek mi ?
Ben kızmeslek lisesi çocuk Gelişimi mezunuyum ek kontenjanla açıköğretime. Bile giremedim Hakkımı istiyorum bu nasıl. Adaletsiz ösyms
Hocam ben yerleştim ama henüz Kayıt olmadım yatay geçiş hakkımı kullanarak kazandım seneye tekrardan yatay geçişimi kullanma hakkım var mı yoksa kaybediyormuyum
Gelecek yıl tekrar sınavsız geçiş hakkını kullanabilirsin. Seneye kazanma şansın bu seneki kadar olmayabilir. Hazırlanmayı düşünüyorsan kayıt olup sonra hazırlanabilirsin.