Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. YGS’ye girmen daha iyi olur. İki şansın olur. YGS’ye girmezsen tek şansın olur o da tehlikededir. YGS’de düşük alman sınavsız geçişi yada diploma notunu etkilemez.

  2. 2011 yilinda cocuk gelisimi uzerine kiz meslek bitiren bi arkadasim var sinavsiz gecisten yararlana bilir mi

  3. s.a bende bursa/yıldırımda oturuyırum 12. sınıf öğrencisiyim seneye ygsye kayıt olduktan sonra 2 yıllık bölüm okuyabilirm doğrumudur ?

  4. hocam 2 yıllık uzaktan eğitime yatay geçişle girdim kaydımı sildirmeden , tercih yapmamda bi sakınca varmı ? Yatay geçiş hakkımı tekrar kullana bilirmiyim ?

  5. Geçiş hakkımı kullandım kazandığı yere kayıt yaptırmadım bir dahaki sene tekrar tercih yaptım bir yer kazanamadım bölüme benden notu dusuk olanlar girmis helpp ??

  6. Merhaba, ben 1 yıl önce meslek lisesi, web programcılığı dalından mezun oldum. Sınavsız geçiş hakkımı kullanmadım. Sınava girdim başarısız oldum. Bu sene yine sınavsız geçiş hakkımı kullanmayıp, Sınava girdim ve 4 yıllık Mersin Üniversitesi işletme bilgi yönetimi bölümünü kazandım, kayıt oldum. Ancak maddi yetersizliklerden dolayı okulu bırakıp Antalya’ya döndüm. Kayıt sildirmedim, dondurmadım. Bu sene tekrar sınava gireceğim. Ancak pek ümidim yok. 4 yıllık bir bölümde okuyor olmama rağmen, 2 yıllık sınavsız geçiş hakkımı kullanabilir miyim?

  7. Merhaba ben 12. sınıf yiyecek içecek öğrencisiyim. İstanbulda 2 yıllık aşçılık okumak istiyorum fakat girebileceğim okulların listesine baktığımda sadece ygs puanları yazıyor. Meslek yüksekokulu olarak baktığımda da İstanbulda hep özel meslek yüksekokulu var. Ygs puanı olarak yazılan okullara (örneğin nişantaşı üni 350 puan) tercihimiz nasıl olacak? Obp ile o okullara girebiliyor muyuz?

  8. Ösymnin sitesinde böyle yazıyor bu ne demek?
    2014-ÖSYS’de sınavsız geçiş ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2015-ÖSYS’de OBP’lerine uygulanacak katsayılarda herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır

  9. Merhabalar ben geçen sene Sınavsız geçiş ile Muğlaya yerleştim fakat içime sindiremedim ve tekrar dört yıllık bir bölüm için hazırlanıyorum geçen sene kırk puan okul puanı gelmişti bu sene düşer mi?

  10. Ticaret Meslek mezunuyum bu sene tercih yapmadım istediğim bölüm tibbi görüntüleme özel üniversite gitme şansım var

  11. merhaba bu yıl sınava girdim ve yerleştim. meslek lisesi mezunu olmama, ve diploma puanım 69 olmasına rağmen sadece yirmi ek puan geldi. bu normal mi. 2016 da sınava yine girmeyi düşünüyorum. ek puan zaten yirmi puan gelmiş. bu puan düşer mi? teşekkürler

    1. İki yıllık bir programa yerleşmişseniz okul puanınızın 20 puan olarak gelmesi normaldir. Sınavsız geçişle değil YGS puanı ile yerleştiğiniz için gelecek yıl YGS puanı ile bir yeri tercih ettiğinizde okul puanınız kırılacaktır.

  12. Selamun aleyküm. Ben 2013 yılı Meslek lisesi mezunuyum Muhasebe alanı. Geçiş hakkımı kullanmamıştım. Bu yıl hazırlandım Aöf’den Sosyoloji lisans bölümü okumaya başladım. Fakat bu sene tekrar sınavlara gircem 2. Üniv olarak örgün okumak için. Ben geçiş hakkımla tercih yapsam acaba alt bölümlerimden gelir mi bir yer. Aradan seneler geçti çünkü. Gelme ihtimali ne derece. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden hakkınızı helal edin 😉

  13. Ben ticaret meslek lisesi mezunuyum bu sene geçiş hakkımı kullanarak 2 yıllık tercih yaptım ve kazandım ama gitmedim kayıt yaptrmadım tekrar hazırlanmak istedim okul paunım gittimi onu merak ediyorum yardımcı olur musunuz

  14. peki sınavsız geçiş için okul puanımızın mesela bu sene kaç olması gerekir yani benim ortalamam 80 istanbulda 2 yıllığa gidebilirmiyim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir