Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. Mrb ben meslek lisesi 2011 mezunuyum zamanında sınavsız geçişten yararlanmadigim için çok pişmanım şimdi sosyal hizmetler bölümü 2 yıllık okuyorum 1.siniftayim ama çocuk Gelişimine bizim üniversite de seneye acilacakmis yatay geçiş le mi olur? Nasıl bilmiyorum yardimci olun lütfen. .

    1. Yatay geçişle gelecek yıl açılacak programa yerleşmen zor gözüküyor. Çünkü gelecek yıl öğrenci almaya başlayacağına göre sen de o zaman ikinci sınıfta olacaksın ama çocuk gelişimi bölümünde 2. sınıf olmadığı için beklemek zorunda kalırsın. Birbirine yakın olan bölümler arası yatay geçiş olabiliyor; senin üniversitende olur mu onu bilmiyorum.

  2. merhabalar ben gecen şene haziran ayında mezun oldum yanı bu gireccegim 2 ygş şınavı oluyor ve 2 yıllık geçiş hakımı hayla kulana bilirmiyim blmiyorum yardımcı olurmuşunuz

  3. Ben sınavsız geçiş hakkımı kullanarak iki yıl okudum. Simdi ikinci kez sınavsız gecis hakkımı kullanmak istiyorum obp puanım gecerli olacak mı?

  4. Merhaba meslek lisesi son sınıf öğrencisiyim bu yıl ygs ye gireceğim pek fazla çalışamadım bu yüzden 2 yıllık tercih hakkımı kullanmayı istiyorum ama kendi bölümüm üzerine okumak istemiyorum ne yapabilirim yardımcı olurmusun

    1. Kendi alanınız üzerine okumak istemiyorsanız, yeni bir yol denemelisiniz. Ya da yoldan çekilmelisiniz. Funda kendine yapabileceğin yeteneklerine uygun bir bölüm seç ve onu elde etmek için bir plan yap. Sonra da onu elde et. Kendine inanmak zorundasın. Ne kadar başarılı olabileceğini denemeden bilemezsin.

      1. istanbulda ki 2 yıllık sınavdız geçiş yapabileceğim üniversiteler nelerdir acaba turizm otel işletmeciliği olan

          1. ygs ve lys ye çalışmadığım için pek birşey beklemiyorum bu yıl ama yinede sınava gireceğim hep bir sağlık okumak istemişimdir bunun için sizce 1 yıl oturup sağlam çalışma mı yapmalıyım yoksa 2 yıllık turizm hakkımı okuyup açıktano bölümlere bakıp devam mı etmeliyim

  5. 2014 te mesleki açıköğretmden mezun oldum sınavsız geçiş hakkımı kullandım tercihlerimi yaptım kazandım ama üniversiteye kayıt yaptıramadım bu sene tekrar sınavsız geçiş hakkımı kullanabilir miyim ?

  6. Mrb benimde bi sorum var . Ben 2014 yılında geçiş hakkımı kullandım urfa geldi gittim kaydımı yaptırdım ama ailevi sorunlardan dolayı devam edemedim kaydım hala duruyo ve ben tekrar bi tercih yapabilir miyim 2 yıllık geçiş hakkım var mı hala ve ne yapmalıyım ?

  7. Merhaba lise son sınıf ögrencisiyim diyarbakırda yasıyorum sınavsız geçiş hakkımı başka bir şehirde okuya bilirmiyim bi kısıtlaması var mı

  8. Lise son öğrencisiyim istanbulda yaşıyorum ama eskişehir i istiyorum meteb dışı kalıyorum yani ama sormak istediğim soru şu; ygsye girmicem ve diploma notumla ünv yerleşmek istiyorum ama hangi ünv ne kadar puan istiyor bunları nereden öğrenebilirim?

      1. Lise son sinifim bu sene mezun olucam ama sinava girmek istemiyorum bu yuzden sinavsi gecis hakkimi kullanmak istiyorum
        Diploma puanimin kac oldugunu bilmiyorum eger dusuk olsa bile bi yere yerlesebilecekmiyim bi universiteye yerlestirirlermi

        1. Diploma puanından daha önemli olan şeyler var. Bunları da yukarıda açıkladım. Mezuniyet yılı, okul türü, meteb durumu ve en son diploma notu. Bazı bölümler de diploma notu hiç önemli değildir. Bazılarında ise çok yüksek olması bile bir işe yaramıyor.

  9. Ben geçen yıl 2.yııllık icin tercih yaptım istemedigim bi yer 2.ögretim geldi bende kayıt yaptırmadım bu yıl tekrar ygs hazırlanıyorm obp düşecek diyen oldu kayıt yaptırmadın düşmez diyen oldu bilgi verirmsiinz ?

  10. Ben sağlık meslekte son sınıf hemşirelik öğrencisiyim sınavsız geçiş Hakkımı kullansam lise hemşirelik diplomam yanar mı

  11. Merhabalar birşey sormak istiyorum. 2014 endüstri meslek lisesi bilişim teknolojileri mezunuyum. Lise hayatında derslere önem vermediğim içinde diploma notum düşük 53. 2015 tercihlerde bulunduğum şehir dışında tercih etmediğim için yerleştirilmedim. Bu sene tercih yaptığımda yerleştirilme oranım? Ve tercih yaparken dikkat etmem gereken neler var. Bilgilendirirseniz sevinirim. İyi Akşamlar

    1. Merhaba Emre yukarıda açıkladığım şartlara göre yerleştirme işlemleri yapılıyor. Bilişim teknolojilerinde sınavsız geçişle yerleşmek zordur. En son mezun olanların şansı daha fazla olduğu için senin şansın azaldı. Tercih yaparken kimsenin gitmeyi düşünmediği yerleri tercih etmeye çalış, şehir ve üniversite olarak.

  12. mrb ben bu sene mezun oluyorum meslek lisesi okudum ama üniversitede aynı bölümü okumak istemiyorum ygs den düşük not alırsam diploma notuma göre istediğim bölümü seçebilirmiyim yardımcı olursanız çok sevinirim.

    1. Üniversitede aynı bölümde okumak istemiyorsanız bu sınavsız geçiş yapmak istemediğiniz anlamına gelir. Sınavsız geçiş için başvuru yapmadığınızda diploma notunuzla bir bölüme yerleşmeniz de mümkün olmuyor. Sınavsız geçiş yapabileceğiniz başka bölümler de var. Onlara buradan https://yenirehberlik.com/category/sinavsiz-gecis-alanlari bakabilirsiniz. YGS’den düşük puan aldığınızda da tercih hakkınız oluyor.

  13. Merhba 2013 meslek lisesi mezunuyum sinawsiz gecisten yararlanabiliyorum ama sansim cok dusuk degilmi teyietmek icin soruyorum

  14. merhaba 2015 meslek lisesi mezunuyum sınavsız geçiş hakkıyla açık öğretim kazandım. Ama kaydımı yapmadım sınavsız geçiş hakkımı bu sene tekrar kullanabilir miyim ?

  15. Saglik meslek lisesi mezunuyum. Yatay gecis hakkimi kullanarak gecis yapabilecegim bolumlerden birini saglik hizmetleri meslek yuksekokulunu bitirdim.simdi keske diger bolumlerden birini secseydim diyorum ve onu da bitirmek istiyorum. Ayni sekilde yatay gecisle bir diger bolumede basvuru yapabilir miyim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir