Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. Merhaba bir arkadaşımla beraber başka bir ildeki myo ya gitmek istiyoruz sizce şansımız nedir

    1. Bölüme göre değişir. Olabilir. Bazı bölümlerde şans çok yüksek iken bazılarında ise çok azdır. Taban puanlara bakarsanız dediğimi anlarsınız..

  2. İyi günler 2007 kız meslek lisesi cocuk gelişimi bölümü mezunuyum sınavsız geçiş Hakkı’mı seneye kullanabilir miyim ?

  3. Sınavsız geçiş kalkmadı. Meslek liseli öğrencilere ek puan verilme durumu kalktı. 2012 yılından sonra mezun olan-olacaklara ek puan verilmeyecek. Şu an için gelecek yıl da sınavsız geçiş olacak gibi duruyor.

    1. evet sınavsız geçiş ile ama diyolar yaaa sınavsız geçişten 150 alırsan gidersin alamasakta gidiyoruz yani değil mi? ygs başvurusu yaptım 55 tl ödedim sınava girip tercihte sınavsız geçiş hakkımı kullanacağım

      1. Sınavsız geçişin 150 ile alakası yok. Senin yaptığın doğru. Tercih dönemi geldiğinde sınavsız geçiş yapacağın bölümleri seçtiğinde sınavsız geçiş hakkını kullanmış olursun. Yerleşmek için başvuru yetmez, yukarıda yazıda bahsettiğim noktalar da önemlidir.

  4. Merhaba bir şey sormak istiyorum.
    Bilişim teknolojileri son sınıfım sınavsız geçiş yapıcam bılgısayar operatörlüğüne il sorum şu ;
    – Sizce bilgisayar operatörlüğü okumak iş bulmak nasıl olanakları neden 2 yıllık dersenız 2 yıllık okucam cunku o arada kpss sınavına hazırlanıyorum daha farklı hedeflerım var
    diğer sorum ;
    – Sınavsız geçiş yapınca açık lise gibi mi okunuyor lise yoksa yüz yüze ders programı olup gidiliyor mu üniversiteye ?
    Teşekkürler.

    1. Bilgisayar operatörlüğünün iş olanakları sınırlıdır. Sonuçta aynı işi üniversite okumak yapacak çok sayıda kişi var.

      Sınavsız geçiş açık lise gibi değildir. Sınavsız geçişin olduğu açıköğretim programları var ama %99’u yüz yüze eğitim veriyor.

  5. merhaba Anadolu otelcilik ve turizm meslek lisesi bitirdim ve sınavsız geçiş hakkımı kullandım. M.Y.O Turizm ve otel işletmeciliği bölümünden 2007 yılında devamsızlıktan kaydımı sildirdim. simdi tekrar kayıt olmak istiyorum izlemem gereken yol sizce nasıldır. A.Ö.F yatay geçiş hakkım varmıdır yoksa sınava girmem gerekiyormu. tşk edrim .

    1. Aynı üniversiteye tekrar kayıt olmak istiyorsanız onu üniversite ile görüşmeniz gerekir. Başka bir üniversitede veya aynı üniversitede Turizm ve otel işletmeciliği okumak istiyorsanız sınavsız geçişle gidebilirsiniz. Yalnız geçen yıl yapılan düzenleme ile sınavsız geçiş kontenjanları düşürüldü. Bu da senin sınavsız geçişle yerleşmeni zora sokacaktır. Bu nedenle YGS’ye senin için daha faydalıdır. Sonuçta sınava girerek çift şansın olur.

  6. Merhaba iyi akşamlar öncelikle
    Arkadaşlar bir sorum olacaktı, sınavsız geçişle önlisans okudum ve bitirdim. şuan tekrar sınavsız geçiş hakkımı kullanabilirmiyim? yada hem ygs sınavına girip hem aynı zamanda sınavsız geçiş hakkını kullanmak istiyorum. önceki yıllardaki gibi iki seçeneği seçemiyormuyuz? . yardımcı olursanız cok sevınırım.

    1. Tekrar sınavsız geçişten yararlanabilirsin. Hem YGS’ye girebilir hem de sınavsız geçişten yararlanabilirsin. Önceki yıllarda da iki seçeneği seçebiliyordun.

  7. bu sene lıse 4 deyım. bır sene bekleyıp hazırlanayım dıyorum eger 4 yıllık gelmezse 2 yıllık gecıs hakkım olacak mı yıne

  8. 2 yıl turizm otelcilik okurken bir yandanda açıktan 4 yıllık başka bir bölüm okumak istiyorum bu zormu olur

    1. Zor olması kişiye bağlıdır. Bence zor olmaz. Açıktan bir bölüm okumak genelde kolaydır. Ekstra yapılan bir okuma olduğu için zor sorular sorulmuyor.

  9. 2012 meslek mezunuyum sınavsız geçiş hakkımı kullanmadım şuan kullanabilir miyim

  10. Merhaba bn radyoloji bölümü mezunuyum sinavsiz gecis hakkımı kullanarak tibbi goruntulemenin onlisansini bitirdim fakat ikinci kez hakkimi kullanip fizik tedavi bölümüne sinavsiz secme hakkim var mi

  11. Merahaba ben 2yıllık bi bölüm kazandım hiç gitmedim sınavsız geçiş hakkım var kullanabilrmiyim cevabınız için şimdiden tşkr ederim bunun ösymde klavuzunda yer alıyomu alıyosa kaçıncı madde?

  12. ben 2 senelik tercih yaptım fakat bir takıö sorunlar dolayısıyla kendimi çıkmayacak bir okula yazdım hacettepeye hakkımı kullandım ben şimdi bu sene bir daha tercih yapabilirmiyim para yatırmak zorundamıyım ve hem sınava hemde 2 senelik geçiş hakkımı aynı anda kullanabilirmiyim…

  13. Merhabalar , 2 yillik gecis hakkımı kullandım alanya Keykubat Üniversitesinde fakat 1 yıl okudum sonra kaydımı sildirdim . Tekrar sınavsız geçiş hakkımı kullanabilir miyim ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir