Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

    1. Anladım peki ben ygs1 den tercih yapacam mesela ygs1 150 ygs 149 ygs 3 140 vs olursa yinede önlisans için yüksek okul için tercih hakkım oluyor mu kısacası ygs 1 ile tercih yapacam ygs1 150 puan diğerleri daha düşük olursa yine de tercih hakkım oluyor mu

  1. Merhabalar
    Ygs ye giricem barajı gecebilirsem lys sınavınada giricem kazanamazsam 2 yıllık gecis hakkımı kullanabilir miyim

  2. bakılırsa 2 .öğretime kolay girerim gibi gözüküyor o zaman benim doğum tarihim 30.06.1997 ege üniversitesinde falan ücretli diye birşey yazmıyor 1996 doğumlu olmadığım için şanslı gibiyim sizcede öylemidir ben çok tedirgin oluyorum beni aydınlığa kavuştururmusunuz

  3. merhaba ben 2014-2015 mezunuyum 2 . sefer hazırlık yapıyorum eğer bu senede olmazsa 2 yıllığa gitmeyi düşünüyorum uçak teknolojisi bölümüne yerleşebilirmiyim acaba

      1. anladım ama mesela benim doğum tarihim 30.06.1997 ege üniversiteseinde burslu veya özel yazmıyo 1997 yazıyo ona gidemezmiyim

      2. hepsinde 97 doğumlu ları alıyorlar nerdeyse girmem çok zor değil gibi gözüküyor mesela 2. öğretime rahat girebilirim doğum tarihim 1996 olmadığı için şanslı gibiyim sanki sizcede öylemi

      3. Slm ben geçen yıl mezun oldum geçen yıl tercih yaptım üniversite geldi fakat bazı sebeplerden dolayı gidemedim bu sene hakkım var mı .

      4. Slm geçen yıl tercih yaptım üniversite geldi fakat kayıt yaptırmadim bu sene tercih hakkım var mı

  4. merhaba.. ben lise düzeyi hemşirelik mezunuyum şuan fizyoterapi okuyorum önlisans diplomamı aldıgımda istersem artık hemşirelikten atanamzmıyım yani hemşirelik diplomam yanar mı

  5. Merhaba, iki yıllık geçiş hakkımı kullanıp dgs ile de yükseltip (giyim bölümü)aynı andada açık öğretim okuyabiliyor muyum(işletme)

  6. Bitmeden ikinci üniversiteyi açıköğretim fakültelerinde okuyabilirsin. Çocuk gelişimi dört yıllık uzaktan eğitim bölümü yok. Bu yıl açılır mı onu da ancak Temmuz’da öğreniriz.

  7. Şu anki kurallara göre geçiş hakkınız var. İki yıl sonra eğer YÖK bir değişiklik yapmaz ise hem de sınava girerek hem de girmeyerek sınavsız geçişten yararlanabilirsiniz.

  8. Merhabe ben ticaret lisesi 12. Sınıf muhasebe bölümü öğrencisiyim ygs kaydımı yaptırdım. Ama 2 yıllık gecis hakkımı kullanmak istersem hazi ilk yardım ve acil bölümüne gecis yaptira bilirmiyim simdiden teşekkür ederim.

  9. Merhaba ben Endüstri meslek lisesi inşaat teknolojisi alanı mimari yapı teknık ressamlığı dalı 12.sınıf öğrencisiyim 2 yıllık geçiş hakkımı dokuz eylül üniversitesi ve ege ünüversitesinde hangi alanlarda kullanabilirim ? hangisi daha mantıklı olur ?

  10. merhaba geçen sene mezun oldum obp ile açıköğretime yerleştim seneye ob puanım ile tekrar tercih yapabilir miyim yoksa bir sene beklemem mi lazım teşekkürler.

  11. Merhaba ben geçen sene mezun oldum ve moda tasarımı bölümü tercih etmek istiyorum bu yüzden 2yıllık geçiş hakkımı kullanabilirmiyim uygun mudur ?

  12. Merhaba ben geçen sene meslek Lisesinden mezun oldum . Direk geçiş hakkımı kullandm üniversiteye kayıt yaptırdım fakat 1 ay sonra kaydımı tekrar sildirdm direk geçiş hakkım duruyor mu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir