Dersleri Anlamak ve Başarılı Olmak

Eğitim Öğrenci

Bir önceki yazımda derslerde başarılı olmak için öncelikle anlamanın gerçekleşmesi gerektiğinden bahsetmiştim. Bu yazıda ise anlamayı geliştirme yönlerinden bahsedeceğim. Dersleri daha iyi anlamak için neler yapabiliriz?  Aynı zamanda daha başarılı olmak için neler yapabiliriz?

Geçen yazıda bir şeyi anlayabilmek için onunla haşir neşir olmamız gerektiğinden bahsetmiştim. Bir şeyi anlamak istiyorsak öncelikle onunla çok içli dışlı olmamız gerekir. İngilizce dersini hiç anlamayabilirsiniz. Sürekli İngilizce ile ilgili yazıları anlamadan yazarsak bir süre sonra bazı kelimelerin diğerlerinden sonra geldiğini, harflerin birbirleri ilen olan ilişkilerini anlamaya başlarız. İşte anlama bu şekilde gerçekleşir.

Anlamayı geliştirmek için söylenen sözleri, yazılan yazıları zihnimizde canlandırdığımızda da anlama gerçekleşir. Her kelimenin anlamını zihnimizde canlandırdığımızda onu anlamaya başlarız. Tarih öğretmeni tarihi bir olayı anlattığında kendimizi hikayede bulursak anlama gerçekleşir.

Çok zorlanılan dersleri yazarak çalışmak başarının anahtarıdır. Bazı dersler vardır; öğretmen konuyu anlatır ama bizim aklımızda hiçbir ışık yanmaz. Böyle dersler için çözüm yazarak çalışmaktır. Neyi yazacağız diye sorduğunuzu düşünüyorum. Öğrenmek istediğiniz konuyu kitaptan ya da başka yerden alınmışsa onu birkaç yazmalıyız. Ta ki anlayıncaya kadar onu yazmalıyız.

Çalışma yaptığınız yer çok önemlidir. Defterinizi ne kadar temiz tutarak ders çalışırsanız aklınıza giren bilgiler de o kadar net olur. Oturduğunuz yer dağınık ise kafanız da dağınıktır. Bir bilgisayarda nasıl dosyalar birbirine karıştığında işin içinden çıkmak zor olursa dersler de o şekildedir. Konular ve dersler birbirine karışmamalıdır.

Bir konuyu tam anlamadan öğrendiğinizi düşünmeyin. Eğer konuyu kendi cümlelerinizle kurabilecek duruma gelmiş iseniz o zaman anlama gerçekleşmiştir. Eğer konu ile ilgili soruları çözebiliyorsanız o zaman da öğrenme gerçekleşmiştir.

Öğrenme zor iştir ama bir defa öğrendiğinizde ise diğerleri kolay gelir. Bu yüzden elde edeceğimiz faydaları düşünerek ders çalışmalıyız. 10 yaşında verilen bir karar ile 20 yaşında verilen bir karar arasında nitelik bakımından fark vardır. Kendi sorumluluğunuz kabul edeceğiniz zaman uzun vadeli kararlar verin.  Bugün bir şeyler öğrenmeniz gerekiyorsa onun mücadelesini vermelisiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.