Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.
Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.
SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.
Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.
Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.
Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.
Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.
TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.
ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
Peki ben ygs basvurusunda gecis hakkimi kullanmak istiyorum bolumunu isaretlemedim isaretlemem gerekiyomuydu
hayır şart değil.
Ben bu sene mezun olucam.cocuk gelisimi mezunu olucam ve ygs4 puanım 127 2 yillik gecis hakkım olabilir mi ve pazarlama okumak istiyorum gecis hakkim olmaz mi
İki yıllık geçiş hakkınız var. Ancak Pazarlama bölümü için değil. Buradaki çocuk gelişimi bölümü karşısındaki yerleri tercih edebileceksiniz.
merhabalar ben bu yıl ygs den 164 aldım kız meslek lisesi öğrencisiyim yatay geçiş hakkım var mı acaba ?
Evet Var
Hocam ben suan bi meslek yuksek okulunda okuyorum bu sene sinava girdim ve 166 puan aldm. Meslek lisesi cikisliyim bu sene geçiş hakkimi kullanabiliyomuyum yoksa yandimi gecis hakkim.
Yanmadı. kullanabilirsiniz.
merhaba, ben sınavsız geçiş hakkımı kullandım ve şuan üniversite son(2) sınıftayım. bu sene sınava girdim fakat istediğim puanı alamadım tekrar başka bir bölüme geçiş yapmak istiyorum. hakkımın bir defalık olduğu söylendi, ikinciye geçiş hakkımı kullanabiliyor muyum kullanamıyor muyum?
Kullanabilirsiniz.
hocam ben ygs de bu sene 130 puan aldım 2012 yılı makına bolumu meslek lisesi mezunuyum ben bu sene 2 yıllık kendı bolumumun myo tercıh yapabılırımıyım sorun olmaz degılmı
sorun olmaz. tercih edebilirsiniz.
hocam ben ygs de bu sene 130 puan aldım 2012 yılı makına bolumu meslek lisesi mezunuyum ben bu sene 2 yıllık kendı bolumumun myo tercıh yapabılırımıyım sorun olmaz degılmı pekı hocam 1995 dogumluyum yerlesme sansım nasıl olur?
Tercih edebilirsin.
Bölümünüze göre değişir.
130 puan aldım endustri meslek lisesi ogrencisiyim acaba sınavsız ge is hakkı kullanabilirmiyim sınava hiiic calısmadım ama uniye gecme sansım varmıdır ya
kullanabilirsiniz.
merhaba ben canakkale teknik bilimler myo sınavsız geçiş isitiyorum acaba girme şansım nasıl olur
Merhaba, ben bu sene ygs sınavına girdim ve sınavdan erken çıktım ve sınavım iptal oldu. Sınavsız geçişi etkilermi ?
Etkilemez
merhbalar tesisat teknolojisi okuyorum kimliğimde resim olmadığı için sınava alınmadım sınavsız geçiş hakkım ne durumda….
devam ediyor
Ben bu sene sinavsiz geçiş hakkimi kullanamadim bidaki seneye kullana bilirmiyim yoksa sinavsiz geçiş hakim bittimi?
Bitmedi, kullanabilirsiniz.
Meraba meslek lisesinden mezun olucam allahim izniyle sinavada gircem eger sinavda iyi bi not alamazsam baska bir sehir e gecis yapabilirmiyim ?
Evet
Meraba ben çocuk gelişimi ve egitimi okuyorum ben eger 100 puan aldm diyelimki sinavdan kazanamadm üniversite yi 2 senelik geçiş yapabilrmiyim oluyormu … kendi bölümumü okuycam ama ayni devam baska bir bolum yazmiycam
Olur
Ama diyolarki 140 puan olmasi gerekiyomus sinavsiz geciste o yanlis bilgi ozmn
iyi günler grafik ve fotografcılık son sınıfım ygs dn sonra 2 yıllık otelcilk tercih hakkım olabilirmi teşekürler
Otelcilik için tercih hakkınız var ama sınavsız geçiş hakkınız yok. Buradan bakabilirsiniz.
merhaba ben 2013 ösym sınavına girdim ve geciş hakkınla myo geciş yaptım ama kayıta vazgectim ve kayıt yapmadım bu sene geciş hakkımı kullanabilirmiyim
YGS’ye başvuru yaptı iseniz sınavsız geçişten yararlanabilirsiniz.