Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.
Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.
SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.
Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.
Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.
Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.
Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.
TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.
ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
Diyelim lys den okul puanıyla birlikte 290 oldu çocuk gelişimin gelme olasılığı hiç yoktur değil mi? 2.tercih dahi yapsam.
Kesin bir şey söylenemez. Belki puanlar düşer yerleşirsin. İlk yerleştirmede yerleşmediğin zaman ek yerleştirmede yerleşmen çok daha zordur.
Hocam ben Teknik Meslek Lisesi mezunuyum. Sınavsız geçiş hakkımı kullandım ve Tekirdağ’da okumaya başladım. 1. yıl sonunda bırakmayı düşünüyorum. Sınavsız geçiş hakkımı başka bir üniversitenin meslek yüksek okulunun farklı bir bölümü için tekrar kullanabilir miyim?
Evet kullanabilirsiniz.
İyiaksamlar hocam çocuk gelişim meznym.YGS puan alamadim.2 yillik snvsz gecs hkmmi kulncm.kendi bolumumu ve sosyal hizmet bölümünü yazabilir miyim sinavsz geçiş hakkini kullndgmda.. Tskrler smdden saygilar…
Hocam sosyal hizmet bölümünü yazabiliyor muyum.
Evet
Bölümüm çocuk gelisiimi
Ben okul öncesine geçiş yapmak istiyorum, il dışına geçiş yapılmıyor diye duydum. Bunun hakkında bir bilginiz var mı acaba?
Okul öncesi öğretmenliğine sınavsız geçiş yapılmıyor. YGS puanı ile yerleşiyorsunuz. Kastettiğiniz sınavsız geçişle çocuk gelişimi bölümü ise il dışına geçiş hakkınız var.
Ben cocuk gelisimi mezunu olucam meslek lisesinden ygs 5den 190 yaptim lys3 ve lys4 basvuru yaptim ama onlarda cocuk gelisimi yokmus ben 190puna okul puanida eklenir 250olur 2yillik gecis yapabilirmiyim?
Evet
tıcaret lısesınde muhasebe okumaktayım. acaba 2 yıllık gecıs hakkım ile radyo ve televzyon okuyabılırm ıyım
Hangi bölümlere geçiş yapabileceğini buradan öğrenebilirsiniz
Peki ilk beş tercihten biri çıkınca burs alınıyor ya kpss ye girmeden bu öğrenciler atanıyormuş doğru mu acaba?
Yalan.
sizce sınıf öğretmenliği okumak ideal mi?
Sınıf öğretmenliğini okumak iş bulma bakımından mantıklı değildir. Yani dışarıda iş aramak için çok fazla bekleyebilirsiniz. Türkiye’de birkaç yıl ölü olarak kabul edilecek mesleklerdendir. Yılda 3000 civarında kişiyi MEB’e alıyorlar ama mezun olanların sayısı ise 15 bine yakın.
Ygs sınavına girdim ama iki senelik geçiş için para yatırmadım. Geçiş yapabilirmiyim ?
Evet
Sınıf öğretmenliği okuyorum diyelim çocuk gelişimine geçiş yapabiliyor muyum?
ya da yan branş diye bir şey varmış yani demek istediğim geçiş ihtimalim var mı?
1998 den önce sınıf öğretmenliği okuyanlar için öyle geçerli bir durum vardı. şimdi yok.
Sınıf öğretmenliği okuyup atanamazsak başka ne iş yapabiliriz?
Hocam ben 2010 yılı mezunuyum 2011 de ygs ile sınavla 2 yıllık özel bir okula girdim ve 1. yıl sonu bırakmak zorunda kaldım. Acaba ben sınavsız geçiş hakkımı kullanabiliyormuyum yoksa öldü mü? Sınavsız geçiş hakkımı hiç kullanmadım.
Lise: Tic. Mes. Lis. (bilişim teknolojileri)
Kullanabilirsiniz. Ölmedi
Hocam 2013 Ticaret Meslek Lisesi mezunuyum. 2013 yılında METEB dışına sınavsız geçiş yapmıştım. Ancak METEB içine dönmek zorundayım bu sene YGS sınavına girdim METEB içine dönebilirmiyim? Dönebilirsem yerleşme şansım nedir?
Dönebilirsiniz. Yerleşme ihtimaliniz bölümünüze bağlıdır.
Merhabalar, ben 2013 Endüstri Meslek lisesi Elektronik-Haberleşme bölümü mezunuyum bu yıl lys’ye girmeden Bilgisayar Programcılığı bölümüne 2 yıllık geçiş yapabiliyor muyum?
Evet
Hocam ben 2013 ticaret meslek lisesi mezunyum 2013 te meteb dışı tercih verdim 2014 te meteb içine tekrar tercih verebilirmiyim? Verebilirsem yerleşme şansım nedir? (Ygs girdim )
Verebilirsiniz. Bölümünüze göre yerleşme ihtimaliniz var.