Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.
Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.
SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.
Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.
Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.
Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.
Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.
TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.
ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
ama internette bakınca yazıyor o farklı bir uzmanlığı mı dile getiriyor acaba? Bide müfettiş filan olunuyor ya sınavına girip mülakattan sonra olunuyor ya bu imkansız gibi birşey zaten benim demek istediğim bu bölümü bitirip sınavsız girebileceğim bölüm var mı?
Uzmanlıktan kast ettiği bürokrasi, yönetim biraz da hukuk alanında uzmanlıktır. Kamu yönetimi bitirenlerin doğrudan girebileceği bir meslek yok. Onlar kaymakam, denetleyici gibi kadrolara sınav ve mülakat ile girebilirler, benim bildiğim başka bir yol yok.
Sizce kamu yönetimi okumak ideal mi?
Bundan sonraki sorulara şuradan cevap vereceğim.
Merhabalar ..
Çocuk gelişimi okuyorum 4 yıllık okul öncesi gelmesi için kaç puana ihtiyaç var ?
Teşekkürler …
Burada
Kamu yönetimi bitiren hangi mesleği yapar sizce? Ya da okumak ideal mi?
Kamu yönetimi mezunu olup finans uzmanı olunur mu?
Finans uzmanı olmaz. Finans uzmanı olmak için ekonomi veya iktisat okumak gerekir.
Sa ben meslek lisesinde elektrik elektronik son sınıf öğrencisiyim sınavsız geçiş yapmak istiyorum fakat geçen seneki tercihler sonrası boş kontenjan olup olmadığını bulamıyorum üniversitelerde nasıl bu la bilirim?
Buradan öğrenebilirsiniz.
Teşekkür ederim başvuru tarihi çoktan geçmiş 😀
Merhaba,
Öncelikle soruları yanıtlayıp insanlara yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim.
Ben geçen sene Anadolu Meslek’ten, Bilişim Tek. bölümünden mezun oldum. Aslında tam da mezun olmuş sayılmam. Alttan bir dersim var, diplomayı almadım henüz. Geçen sene YGS’ye girdim ama tercih yapmadım. Bu sene 2 yıllık geçiş hakkımı kullanıp kendi bölümüme devam etmek istiyorum. Ne yapmam gerekiyor acaba? Yönlendirirseniz çok mutlu olurum.
Teşekkürler…
Öncelikle YGS’ye başvuru yapmalısınız.
Optisyenlik için en ideal kaç puanımızın olması gerekir?
280 yeter.
Optisyenliğin 240 la gelme olasılığı var mıdır?
Evet var.
merhaba ben giyim üretim moda tasarım okuyorum kız meslek lısesınde 2 yıllık muhasebe yada bilgisayara gırmeyı düşünüyorum dırek geçiş hakkım var mı ?
Hangi bölümlere sınavsız geçiş yapabileceğinizi buradan öğrenebilirsiniz. Verdiğim linkten ilk önce okuduğunuz alanın baş harfine uygun linki tıklıyorsunuz sonra önce kendi alanınızı buluyorsunuz, karşısındaki bölümler sınavsız geçiş yapacağınız bölümlerdir.
merhaba ben 2003 yılı makıne ressamlığı bölümünden mezun oldum. Sımdı 2 yıllık sınavsız geçiş hakkımı kullanmak ıstıyorum. Fakat öncelik yenı mezunlara veildiği için benım yerleşme ımkanım cok mu zor olur.
Öncelik yeni mezunlarındır. Sizin de yerleşme şansınız var. Buradan hangi bölüme sınavsız geçiş yapacağınızı gördükten sonra taban puanlarına bakıp ona göre tercih yaparsınız. Tercih yaparken bir bilene danışın.
sosyal hızmetın mı onu acık yoksa çocuk gelişimin mi
sosyal hizmet
hocam 2+2 seneyle çocuk gelişimi olunca ne yapabılıyoruz
Okul öncesi öğretmeni olursunuz. Veya çocuk gelişimi eğitimi meslek öğretmeni olursunuz.
merabalar hocam ben bu sene Anadolu kız meslek çocuk gelısımı mezunu olucam ygs 5 den 264 puan aldım 4 yıllık okul oncesı gelırmı
Çok zor.