Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.
Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.
SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.
Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.
Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.
Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.
Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.
TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.
ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
2 yıllık için direk geçiş hakkım varya onun gelme olasılığı düşük ikinci senem çünkü ben puanla tercih yapsam Ygs4 alıyor okulun bana vermiş olduğu puan düşer mi acaba yoksa yine 76 mı verecek?
Bir sonraki yıl için düşer.
Arkadaşlar ygs başvurusundan onay kagtında direk geçiş görünecek mi Acil Cevap verebilirmisiniz
Hayır.
Dostlar bana bi yardım eden geçtiğimiz senenin lise mezunuyum. YGS girdim 258 yaptım geçen sene. Ama biryere yerleşemedim. Endüstri meslek biilişim teknolojileri okudum direk geçiş hakkımıda kullanmadım. Bu sene YGS ye başvurdum 40 lira ödedim işte. Sınav kötüydü. Direk geçişimi bu senede kullanabiliyor muyum? Ve hangi ünilere hangi bölümlere kullanabiliyorum?
Başvuru hakkını bu senede kullanabilirsin. Kılavuzda Tablo-3A diye geçen bir tablo var. Oradaki tüm üniversiteleri tercih edebilirsin. Sınavsız geçiş hakkına sahip olduğun her yeri ve üniversiteyi tercih edebilirsin. Hangi bölümlere sınavsız geçiş yapabileceğini de buradan öğrenebilirsin.
232 ile optisyenliğin gelme olasılığı nedir?
Özel olur ama devlet zor gözüküyor.
okuduktan sonra iş bulma imkanım hemen olur yani değil mi
garanti veremem sadece yorum yapıyorum
harita ve kadastro bölümü ideal mi?
Harita ve kadastro bölümü okumak idealdır. Mesleğin sahip olduğu imkanlar ve mezun olanların sayısının az olması bu alanda ihtiyacın olmasını sağlar. Okursanız faydasını görürsünüz. Ama en önemlisi çalışma koşullarıdır. Yetenekleriniz el veriyorsa okuyabilirsiniz.
merhaba ben ticaret meslek lisesi ve bölümü sağlık bölümü mezumluyum
2 kere ygs sınavları girdim ama branşları acmadım şimdi düşündümde
sınavsız geçiş girmek istiyorum ben meslek lisesi okulu okuldum da sınavsız geçiş hakkımız var şimdi ne yapmalıyım fikir verirseniz cok sevirim
Sınavsız geçiş hakkınız var. YGS’ye başvuru yaptı iseniz Temmuz’da tercih yaparsanız. Aksi durumda bir sonraki Ocak ayını bekleyip, o zaman başvuru yapmalısınız.
iyi günler ben düz lise mezunuyum geçen sene sınavsız geçiş hakkı olan bir üniversiteye ygs puanı ile tercih yaptım yerleştirildim fakat kayıt olmadım gitmedim, araştırdım sınavsız geçiş hakkı olan üniversitelerde okul puanı düşmüyormuş bu benim için de geçerli midir bu durumda, herhangi bir bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim.
Senin puanın düşecek. Sınavsız geçiş hakkı ile bir bölüme yerleşen meslek liselilerinin puanları düşmez.
Merhaba sınavsız geçiş hakkımı bu sene kullanmazsam bir sonraki dönemde kullanabilir miyim ?
Evet kullanabilirsiniz.
Merhaba öğrenmek istediğim bi konu var yardimci olursaniz sevinirim. Ben End. Meslek Lisesi okuyorum. Bilisim bolumundeyim.Ygs sinavina girdim fakat baraji gecemedim. Sınavsız gecis hakkimi kullanabilir miyim bu durumda? ? Bi de ne zaman tercih ediyoruz 2 yilligi neye gore yardimci olursaniz sevinirim. . Cevabınızi bekliyorum şimdiden teşekkürler. .
Kullanabilirsiniz. Tercihler Temmuz ayında yapılacak, sitemizden takip edebilirsin. Tercihlerini öncelikle mezuniyet yılın sonra okul türüne göre seçeceksin.
Açık öğretimden sosyoloji okumak istiyorum sizce önü açık bir meslek midir?
Açık öğretimde sosyoloji okumak toplumu, kişiyi ve çevreyi tanımada anlamında çok faydalı olur. Ama meslek anlamında herhangi bir faydası yok.
slm 1999 yılında meslek lisesi elektrik bölümünden mezun oldum .2 yıllık üniversitenin elektrik bölümün de okumak için ne yapmam lazım veya böyle bir şansım mevcut mu? tesekkurler
Böyle bir şansınız var. Öncelikle YGS’ye başvuru yapmalısınız. Başvurular Ocak ayında yapılır. Daha sonra Temmuz ayında okumak istediğiniz okulları tercih edeceksiniz.
Zihinsel engeli öğretmenliği yapıp daha sonra ana sınıfı öğretmeni olunmaz değil mi?
Bununla ilgili kesin bir bilgim yok.
benim demek istediğim bu yani finans uzmanı olunur değil mi tabi hemen bitirip bitirmez değil belli bir zaman sonra
Özelde olur.
kamu yönetimi mezunu bir genç özel sektörde genelde şu alanlarda çalışmaktadır;
* satış personeli
* satış temsilcisi
* satış yönetmeni
* finansal danışman
* sigorta aracısı
* sigorta aktif saha satış elemanı
* bireysel güvence danışmanı
* finans koordinatörü
* finans uzmanı
* yönetici burada yazıyor ama yanlış mı acaba
Bu meslekleri her bölüm için söyleyebiliriz. Kamu yönetimi de dahil.