Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.
Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.
SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.
Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.
Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.
Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.
Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.
TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.
ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
sosyloji felsefe ideal bölüm değil mi?
Ben 2004 mezunuyum diploma notum da yüksek. Benim sanşım ne kadar
Ben 2004 mezunuyum diploma notum da yüksek o zamanlar bize öncülük eden hiç olmadı.. benim sanşım ne kadar 🙁
Geleneksel el sanatları bölümünü çok masraflı bir bölüm diyorlar duyumlarıma göre bu doğru mu sizce?
Lise mezunu hemşire olabiliyor mu lise kpss ye girip? olabiliyorsa normal hemşire görevinde mi olur?
Laboratuvar teknolojisi ideal mi peki?
Laboratuvar teknolojisi de mi ideal bölümdür?
2007 çocuk gelişimi mezunuyum YGS1 den 155 puan aldım 2 yıllık bilgisayar programcılığı bölümünü tercih ettiğimde girebilme olasılığım nedir?
Çok düşük bir şansınız var.
Kontenjan olsa da mı girme olasılığım düşük.
Kontenjan olsa girersiniz.
Sağlık Kurumları İşletmeciliği okumak ideal mi? Ya da Tıbbi Laboratuvar Teknisyenliği okumak?
Sağlık kurumları işletmeciliğine bir şey diyemem ama tıbbi laboratuvar teknisyenliği ideal.
ben bitlis kız meslek lisesinden bu yıl mezun oluyorum 2 yıllık sınavsız geçiş hakkım var Manisa celal bayar üniversitesinde çocuk gelişimi iki yıllık okumak istiyorum buradan oraya geçişim mümkün mü acaba bitliste kendi bölümüm var ama orada okumak istiyorum oraya geçiş yapabilirmiyim yapabilirsem nasıl olur bana yardımcı olurmusunuz şimdiden teşekkürler…
Öncelik okuduğun ildedir. Yani Manisa’da lise okuyanlar yerleştikten sonra sıra sana gelir. Tercih etme ve yerleşme hakkın var. Ama senden daha fazla bu hakka sahip olanlar varsa önce onlar yerleşir sonra sıra sana gelebilir.
Sağlık Kurumları İşletmeciliği okumak ideal mi? Ya da Tıbbi Laboratuvar Teknisyenliği okumak?
ygs ye 40 tl yatırrken ayreten sınavsız geçiş hakkı için yatırmadım ve işaretlemede sadece ygs ye girmek istiyorum mu işaretledim sınavsız geçiş hakkımı nasıl kullanabilirim
Sınavsız geçişini yine kullanırsın. Temmuz’da tercih yapacaksın.
ben anlamadım şimdi benim demek istediğim tercihte 2 yıllık çocuk gelişimi bölümünü yazacağım ben aslında meslek çıkışlıyım ama ikinci senem direk geçişin gelme olasılığı düşük olduğundan ben diyorum ki 2 yıllık çocuk gelişimi ygs 4 den alıyor. Ben ygs 4 den tercih yapsam bana okul yine 76 verir mi?
Meslek liseli ve çocuk gelişimi bölümü mezunu iseniz sınavsız geçiş ile yerleşirsiniz, eğer çocuk gelişimi mezunu değil isen o zaman YGS puanı ile alırlar. Ben çocuk gelişimi mezunuyum ama YGS puanı ile bu bölüme yerleşeceğim dersen olmaz.
kamu yönetimi mezunu öğretmen olabiliyor mu ?
Hayır olamıyorlar.
2 yıllık çocuk gelişimi ygs4 den alıyor ya bana okulun verdiği puan düşer mi acaba ?
YGS puanı ile yerleştiğinde düşer.
olabilir
Ben 2004 mezunuyum. Sanşım ne kadar