Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.
Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.
SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.
Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.
Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.
Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.
Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.
TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.
ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
toros üniversitesine yeni bölümler açılmış ek tercihte burssuz gitme şansım var mıdır yada %25 burslu olanlara?
Tabii ki şansınız var.
hocam ben meslek lisesi mezunuyum sınavsız geçişle yani obp ile yerlestim.ama gitmicem hazırlanıcam.en kötü ihtimal seneye de aynı obp ile tercih yapabilirmiyim ?
Evet yapabilirsin.
merhaba ben 2013 çocuk gelişimi meslek lisesi mezunuyum bu yıl sınava girdim tercih verdim tercihlerimde önce sınavsız geçiş hakkım olduğu bölümleri yazmama rağmen gelmedi ve en son tercihimde yazdığım yerel yönetim bölümü geldi sınavsız geçiş hakkım öncelik olmasına rağmen gelmedi neden gelmedi bilginiz var mı?şimdiden teşekkürler.
Öncelik durumu senden daha iyi olanlar olduğu için gelmemiştir. Mezuniyet yılı, diploma puanı vb.
merhabalar hocam ben okuduğum üniversitteyi değiştirmek istiyorum merkezi yerleştirme ile değiştirile biliyorumuş o nasıl oluyor
Yatay geçişle değiştirilir.
mrb hocam ben geçiş hakkımı kullandım ve bir üniversiteye yerleştim fakat gitmek istemiyorum seneye sınavsız geçiş hakkımı kullanabilirmiyim eğer kullanabilirsem obp puanım düşer mi. kayıt yaptırırsam eğer yatay geçişi ne zaman yapabilirim
Seneye sınavsız geçiş yapabilirsin, puanın düşmez. Yatay geçişler üniversiteye kayıt yaptıktan yaklaşık bir ay sonra başlar.
hocam ben meslek cikisliyim sinavsiz gecis hakkimi kullandim ama bosta kaldim acaba ek tercihlerde mesleklerin oncelikleri olacakmi ?
Evet olacak.
Hocam onceki mesajimda da belirtmistim acaba eski mezun oldugum icinmi yani 2000 elektrik mezunu. Oyuzdenmi 2500 olan kontenjanli acikogretim bolumune giremedim, yani benden sonrakilere oncelikmi verildi.
Elektrikle ilgili açıköğretimde sınavsız geçiş yapacağın bölüm yok. Eğer YGS puanı ile yerleşmemişsen o zaman puanın yetmemiştir.
Erdal Bey, Anadolu Ün. Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı (Açıköğretim) bölümünden haberiniz yok herhalde. Berat Bey son yerleşen öğrencinin yerleştirme öncelikleri ve OBP puanı 430,00000 00,3,D,82 şeklinde. En son 2000 mezunu teknik lise öğrencisi yerleşmiş diploma notu da 430/5= 86 imiş bu yüzden yerleşememişsiniz.
Ticaret meslek lisesinden bu sene mezun oldum,fakat ygs basvurusu yapmadıgım için direk geçiş hakkım içinde basvuru yapmamıs oldum,yani bu sene üniye gidemiyorum,geçiş hakkımı bu sene kullanamıyorum.geçiş hakkımı seneye kullansam oluyormu ,teşekkür ederim
Evet, olur.
hocam ben tercihimi yaptım ama gitmek istemiyom sınavsız geçiş hakkımı kullanarak başka yere gidebilirmiyim acaba ?
Hayır kullanamazsın.
hocam iyi geceler meslek lisesi mezunuyum geçiş hakkımı kullandım ve yerleşme yapıldı ancak okulumu değiştirmek istiyorum birinci dönem sonunda başka bir ünüversiteye aynı bölüme geçebilirmiyim şartları nedir ayrıca hocam tercihim tuttugu halde kayıt yaptırmasam seneye geçiş hakkımı kullansam puanım düşermi teşekkürler
Gelecek yıl tercih etsen puanın düşmez. Bu yıl kazandığın okula kayıt yaptıktan sonra yatay geçiş için başvurabilirsin. Böylece gitmek istediğin okula gitme ihtimalin olur.
merhaba hocam. ben meslek lısesını yenı bıtırdım. ben ygs lys ıcın ıstenen 50 tl parayı yatırmadım sınava gırmedim tercıhte yapmadım. ama 2.cı tercıh varmıs ben onun ıcın para yatırıp tercıh yapablrmym.
2015 YGS’sine başvuru yapabilirsin, bu yıl için geçti.
2 yıllık olarak mekatronik bölümü mü daha iyi raylı sistemler mi?
Mrb. Hocam ben sınavsız geçiş yaptım.Manisa çıktı ama gitmicem. Dershaneye gitmeyi düşünüyorum. Bi dahaki yil sinava girsem obp puanim gelir mi.Tercih yapıp yerleştiğim için puanin gelmez diyolar.Sizce gelir mi ya da kırılır mi ?
Sınavsız geçişle yerleştiğin için puanın kesilmez.
şimdi ben sınavsız geçiş hakkımı kullandım ve yerleştim bu sene kayıt yapmazsam seneye tekrar geçiş hakkım var mı?
var
Hocam iyigünler 2000 yılı meslek lisesi elektrik bölümü mezunuyum açıköğretim fakültesi 2 yıllık elektrik iletim dağıtım bölümünü seçtim,önceliğim olduğu söylendi. Fakat bu bölüm bana gelmedi boşta kaldım sizce neden yerleşemedim. Ek yerleştirmede şansım varmıdır?
Daha kenardaki il ve ilçeleri seçseniz gelme ihtimali daha fazla olabilirdi. Ek yerleştirmede daha uzak yerleri yazarsınız. Kimsenin gitmek istemeyeceği yerleri yazınız.