Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.
Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.
SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.
Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.
Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.
Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.
Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.
TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.
ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ
Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.
Merhaba 2012 muhasebe finansman mezunuyum (açık lise) sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istiyorum.
Muhasebe bölümü dışında başka bir bölüm tercih edebilir miyim?
başka bölüm olursa bunlar hangi bölümler olabilir ?
Şuan hastanede çalışmaktayım psikoloji, veterinerlik gibi alanlarda eğitim alabilirmiyim ?
Saygılarımla şimdiden çok teşekkür ederim…
Yasemin, sınavsız geçiş hakkın var. muhasebe ve finansman mezunu olarak sınavsız girebileceğin bölümler buradadır. Psikoloji ve veterinerlik için ygs-lys puanları ile yerleşmen gerekiyor.
Teşekkürler hocam
Geçiş hakkıyla bir özel üniversiteye yerleştik ama gitmek istemiyorum açıköğretimde kontrnjan sorunu olmayan bir bölüme geçiş yapabilirmiyim
Kontenjan sorunu olmayan bölüm yok. Açıköğretimdeki bütün bölümler artık kontenjanlıdır. Bu yıl artık tercih yapamazsınız.
Yazın anlaşılmadığı için cevap vermedim. Lütfen Türkçe karakterleri doğru bir şekilde yazınız. (Admin)
Ben kiz meslek lisesi mezunuyum 2014 yilinda bittlise bu sene terch yptm ama gelmedi hocam cocuk gelisimi bölümüyüm ek tercihlerde gitme gidebilirmiyim sizde dikey geçiş hakkımı kullandm
Rüzgar 2014 yılında tercih yaptın gelmedi. Çocuk gelişimi bölümü mezunusun acaba ek yerleştirmede gelebilir mi diye merak ediyorsun. Çocuk gelişimi taban puanlarına baktığımda devlet okullarında yalnızca 2015 mezunu öğrencilerin yerleştiğini gördüm. Bu durumda ek yerleştirmede de devlet üniversitelerine girme şansın olmuyor. Ama özel üniversitelerin ücretli bölümlerine yerleşebilme ihtimalin var.
Hocam beni direk geçiş puanım 291 direk geçiş hakkımı kullanarak kutahyayı sbmyo kazandım ama gitmek istemiyorum bisene çalışıp 4 senelik kazanmak istiyorum bu tercih yapıpda gitmem bana bi dezavantajı olurmu ? yada seneye tekrar direk geçişi kullanmasam puanın nekadar duşer ?
Bir dezavantaj oluşturmaz. Gelecek yıl puanın kırılmaz.
Merhaba tercih yaptım bir üniv çıktı ama gitmek istemiyorum ek kontenjandan tercih yapabilir miyim? Ek kontenjanda çıkmazsa seneye tekrar direk geçiş hakkımı kullanabilirmiyim
Tercih çıktı ise ek yerleştirmede yeniden tercih yapamazsınız.
tercih yaptım üni çıktı ama gitmek istemiyorum ticaret lisesi mezunuyum yatay geçişimi kullanabilirmiyim eylül de
Bu yıl kullanamazsın. Seneye tercih yapabilirsin.
ek kontenjan dan geçiş yapamaz mı?
YGS’ye başvuru yapmış iseniz geçiş yapabilirsiniz.
Hocam ben geçiş hakkımı kullanıp bi üniversite bitirdim. Tekrar geçiş hakkımı kullanıp başka Bi bölüm daha okuyabilirmiyim?
Evet okuyabilirsin.
Hocam merhaba obp puanım 388, grafik tasarim mezunuyum, Sınavsız geçiş ile ilk tercihlerde yerlesemedm bu sene mezun oldum, peki neden giremedim anlam veremedim yedek tercihlerde tekrar aynı tercihi yapsam tutarmi illa Bi yer lutfen yardim edin hic bir bilgi bulamiyorum bi yerde
Ek yerleştirmede aynı yeri tercih etsen yine yerleşmezsin. Boş kontenjan varsa başka bir yeri tercih etmelisin. OBP puanı tek başına yeterli değil. Yukarıda bahsettiğim şartları tekrar değerlendir. Bu yıl kontenjanların azaltılması da yerleşmemene neden olmuştur.
hocam bu sene üni çıktı ama gitmek istemiyorum seneye sınavsız geçiş hakkım yanar mı ?
Yanmaz
sizce fındık eksperliği okumaya değer bir bölüm mü ?
Bide ben bilgisayar programcılığı için seneye geçiş hakkımı kullanmak istiyorum yerleşmeme durumum olur mu sizce obp puanım 388
Hocam ben 2014anadolu kiz teknik ve meslek lisesi mezunuyum sınavsız geçiş hakkımı kullancam ortalama başarı puanim 362 diplomamda 72 aşçılık istiyorum ama bu senee mezunlara öncelik veriliyor tercih yaptm gelmedi ekk tercihte gelir mi sizce bide öncelik yoksa beni alırlar mi
Öncelik yeni mezunlarındır. Geçen yıl mezun olduğun için öncelik hakkın azalmış. Ek yerleştirmede de yerleşme şansın azdır. Yine de denemelisin. Bu yıl kontenjanların ikiye ayrılması da senin işini zora sokmuş.
Merhaba acil tıp teknisyeni yim optisyenlik kazandım eğer gidersem att Diplomam yanar mı.yanarsa gitmicem seneye sınavsız geçiş hakkımı kullanabilcekmiyim
Eğer gider ve optiyensliği bitirirsen att diploman yanar. Gitmezsen gelecek yıl da sınavsız geçiş hakkını kullanabileceksin. Ancak şansın bu seneki kadar iyi olmaz.
Ya ben geçen yıl mezun oldum açık öğretim meslek lisesi den dikey Geçiş hakkımı kullanabilirmiyim bu yıl ilk tercihi yapmadim 2.tercihi yapabilirmiyim lütfen cvp verin daha fazla gecikmiş olayım
YGS’ye başvuru yapmışsan yapabilirsin.
Hocam ben geçen sene direk geçiş hakkımı kullandım bu sene direk geçiş hakkım var mı ? Bize yakın bir MYO tercih etsem gelir mi ?
Bu yıl da sınavsız geçiş hakkın var. Sana yakın bir MYO’nun gelip gelmeyeceğini bilemem. Bu senin bölümüne, mezuniyet yılına, diploma notuna ve okul türüne göre değişir.
tercih yaptım giresun üni çıktı ama gitmek istemiyorum aöf’e ek tercih yapacağım geçiş hakkım yanar mı ?
Yerleştiğin için AÖF tercih edemezsin. AÖF’yi ancak ikinci üniversite kapsamında okuyabilirsin.AÖF’ye yerleşseydin geçiş hakkın yanmazdı. Gelecek yıl sınavsız geçiş için tekrardan başvurabilirsin.