Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ygs-Lys

Sınavsız geçiş açık meslek liseli veya örgün (normal) meslek liseli öğrencilere tanınan bir haktır. Ancak bu hakka sahip olan bir meslek liselinin mutlaka üniversiteye yerleşeceği anlamı çıkmaz. Bazı bölümlerde yerleştirme önceliği bakımından en düşük özelliğe sahip meslek liseli öğrenciler yerleşebilirken, bazı bölümlerde ise en yüksek diploma notuna sahip meslek liseli yerleşemiyor.

Sınavsız geçiş hakkından yararlanmanın ilk kuralı YGS’ye başvuru yapmış olmaktır. YGS’ye başvuru yapmayanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanamazlar.

SINAVSIZ GEÇİŞLE HAKKINDA EN ÇOK SORULAN SORULAR

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. ÖSYS kılavuzunda TABLO 3-A olarak bilinen alandaki tüm bölümler meslek liseli  öğrencilerin sınavsız geçiş hakkını kullanabilecekleri iki yıllık programlardır. Bu bölümlere ÖSYM öğrenci yerleştirirken, meslek liseli öğrencilerin bölümü seçip seçmediğine bakar. Eğer meslek liseli biri seçmişse önce onu alır. Sonra meslek liseli öğrenci kalmaz ise o zaman da genel lise öğrencilerini YGS puan üstünlüğüne göre almaya başlar. Burada meslek liseli öğrencilerden kast ettiğimiz meslek liseli öğrencilerin her istedikleri bölüme yerleşemeyecekleri, sadece alanları ile alakalı bölümlere sınavsız geçiş ile yerleşebilirler.

Meslek liseli öğrenci tercih yapmadan önce hangi bölümleri sınavsız geçiş hakkı kapsamında tercih edebileceğini bilmek zorundadır. Meslek lise bölümlerine karşılık gelen iki yıllık programlara buradan bakabilirsiniz.

Meslek liseliler bölümlerine denk gelen iki yıllık programları öğrendikten sonra, bu bölümlerin bir önceki yılın yerleşme bilgilerine bakmaları gerekir. Bir önceki yılda, bölüm hangi puanlarla kapatmış ise bu sene üç-beş aşağı yukarı aynı puanlarla bölümü kapatır.

Bazı iki yıllık programlara meslek liseli öğrenci tercih etmediği için dolmamıştır. Bu bölümlere daha sonra genel liseli veya alanı dışında tercih yapan meslek liseli öğrenciler yerleşmiştir. Bu anlamanın yolu da yerleştirme öncelikleri kısmına bakmaktır. Eğer yerleştirme öncelikleri kısmında herhangi bir ifade yoksa demek ki o programa geçen sene genel lise mezunu veya meslek liseli ama sınavsız geçiş hakkı olmayanlar YGS puanı ile yerleşmiştir. Yerleştirme öncelikleri kısmında bir ifade var ise o zaman da geçen sene o programa en son meslek liseli yerleşmiştir.

Meslek liseli öğrencilerin sınavsız olarak yerleşebilecek önlisans bölümleri burada yer almaktadır.

TABLO 3-A da meslek liseli bir öğrenci kendi alanında bir programı tercih etmişse onun önünde başka bir meslek liseli yoksa diğer kişi Türkiye birincisi de olsa önce meslek liseli yerleşir sonra da diğerine yer kalırsa o yerleşir.

ÖSYM KILAVUZUNDAKİ BİLGİLERE GÖRE SINAVSIZ GEÇİŞ ÖNCELİKLERİ

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara
öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

 

2.430 thoughts on “Sınavsız Geçiş Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. Hocam ben meslek lisesi çocuk gelisim mezunuyum geçiş hakkımi kullandim kayıt yaptırdım seneye şansim azaldigi icin fakat dondurdum tekrar ygs sinavina hazilanip 4 yıllık kazanmak icin bu seneye bana engel olur mu okul puanim düşer mi

  2. Hocam iki yıllık okuyup çocuk gelisim bölümü dgs ssınavını kazansam 1.sınıftanmi yoksa 3 ten mi baslayacam

  3. Lütfen cevaplayın… Merhaba benim bir sorum olacaktı. Ben 2015 imamhatip mezunuyum. Ygsye de Lysde girdim ama sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istedim seneye örgünden kazanıp okumayı hedefliyorum. Tercih zamanında 101050263 koduyla Anadolu Üni. Açıköğretim Fakültesi/İlahiyat (Önlisans) (Açıköğretim) programını tercih olarak yazdım. Yerleştim. Seneye okul puanım olmayacak mı? Yani herhangi bir puan kaybım var mı?

  4. hocam merhaba,
    çocuk gelişimi mezunu olan bir kişi 4 yıllık bölümleri yazarken ek yerleştirmede ek puanını kullanabiliyor mu? kullanabiliyorsa hangi bölümlere tercih yapma hakkı var ?

    1. Ahsen tabii ki ek yerleştirmede de meslek liseli olanlar ek puanlardan yararlanabiliyor. Çocuk gelişimi mezunları çocuk gelişimi eğitimi öğretmenliği ile okul öncesi öğretmenliği bölümlerini seçince ek puanlarını kullanabiliyor.

  5. hocam merhaba biz geçiş hakını kullandık fakat ilk tercihlerde yerleşemedi kardeşim . yanlış bir şey mi yaptık bilemiyorum ama öyle olsa diğer arkadaşları nasıl yerleşti aynı tercihleri yaptılar? şimdi ikinci tercihlerde yerleşme durumu ne olur acaba bölümü metal teknik anadolu lisesi mezunu..yardımınız için teşekkür ederim.

    1. Ayşe, Anladığım kadarı ile Erdem’li idin. Arkadaşlarının yerleştiği programın adını ve kardeşinin bilgilerini de yazar mısın? Karşılaştırma yapalım.

  6. Ben çocuk gelişim mezunuyum ama sınavsız geçiş hakkımı kullanıp 2 yıllık başka bölüm seçmek isityorum çocuk gelişim yerine başka bölüm okuyabilirmiyim çok önemli hemen cevap veirrseniz sevinirim ek yerleştirmede ona göre tercih yapıcam

  7. Meraba ben Manisa’yı kazandım ama gitmek istemiyorum ve kayıt olmadım. Ek tercih yapabiliyomuyum veya meslek lisesi okuduğum için geçiş hakkım var onu kullanabiliyo muyum ?

  8. Merhaba, ben 2015 mezunuyum ilk tercihlerimi yapmadım, ek tercih yapmak istiyorum ama diplomamı alamadım nasıl olur bilgi verirmisiniz? Bi de bu sene gitmeyip seneye 2 senelik geçiş hakkım olur mu tekrar? Teşekkürler.

    1. Fulya, merhaba tercih yapmak için diploma şart değil. YGS’ye başvuru yapmışsanız ek yerleştirmede tercih yapabilirsiniz. Gelecek yıl da sınavsız geçiş hakkın devam eder.

  9. Bu arada seneye ılahıyat yazıcam yanı yıne kendı dal ımı ılgılı alanı yazıcam okul puan ek puan toplam 61 e yakın puan olucak verır mmı seneye ?

  10. Ben İmam hatıp lısesı mezunuyum AÖF ılahıyat yazdım tercıhte kazandım SGK gecıs ıle sınavsız gecıs ıle ve kayıt yaotırıcam AÖF e cesıtlı sebeplerden oturu ancak seneye YGS hazırlanıcam AÖF sınavlarına bıle gırmıcem ancak merak ettgm su seneye YGS gırdıgmde ek puanım verılcek mı dusme olcak mı net bılgı verırmısınız

  11. Ben 2012 açıköğretim cocuk gelişimi mezunuyum su anda açıkogretm universite sosyal hizmet okuyorum Ama ben sınavsız geçiş kullanarak gitmek istiyorum bu sene geçti sizce şansım var mi

  12. merhaba ;

    dikey geçiş hakkımızı örgün eğitimde kullanmak zorunda mıyız ? 2 yıllık AÖF bölümlerinden seçebilir miyiz ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir